Rīta Panorāma

Atraktīvais Klaunu muzejs Talsos

Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Soroku par kiberdrošības konferenci

Telefonsaruna ar Līgu Meņģelsoni par valdības veidošanas procesu

Darba devēju konfederācija: Sāktās reformas nedrīkstētu pārtraukt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijā sāktās reformas nedrīkstētu pārtraukt un tās sākt no nulles. To, runājot par nākamās valdības darāmajiem darbiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Pēc viņas teiktā, valdības veidošanas process pašlaik neatšķiras no tā, kāds bija vērojams iepriekš. "Kā parasti ir ļoti garas konsultācijas, kā parasti, vienmēr kādam līderim ir jāuzņemas galvenā loma, un, kā parasti, ceru, ka arī šoreiz nebūs izņēmums – pirmām kārtām runā par saturu, par to, ko jaunā valdība grib patiesi paveikt, un tikai tad notiek pašu ministriju sadale," teica LDDK vadītāja.

Viņa klāstīja, ka LDDK pārstāvji par šiem jautājumiem tikšanās laikā runājuši ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kam ir jānominē nākamās valdības vadītājs. Prezidentam iesniegta vēstule ar vismaz pieciem punktiem, kas ir būtiski darba devējiem. Tostarp stiprināt trīspusējo sadarbību – starp darba ņēmējiem, darba devējiem un valdību, Latvijas konkurētspēju un reputāciju reģionā. Tāpat LDDK uzsvēra "digitālās transformācijas", kapitāla pieejamības un investīciju piesaistes nozīmi.

"Bet, runājot par reformām, ļoti svarīgi ir saprast, kas ir jāpilnveido, taču nekādā gadījumā nedrīkst vienkārši pārtraukt un sākt no nulles. Tādā veidā mēs vienkārši zaudējam laiku," teica Meņģelsone.

Lai pārrunātu darba devējiem būtiskos jautājumus, LDDK piektdien, 26.oktobrī, paredzēta tikšanās ar Jauno konservatīvo partiju (JKP) un "KPV LV", bet nākamotrdien – ar "Attīstībai/Par!" pārstāvjiem.

"Tieši runāsim par šiem konkrētajiem jautājumiem un gribam salāgot savu redzējumu gan par darbaspēka pieejamību, gan par izglītības reformas turpināšanu, gan par pašvaldību, administratīvo reformu un, protams, par ļoti jūtīgo un svarīgo veselības nozares finansēšanas jautājumu un par obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas jautājumu," klāstīja Meņģelsone.

Viņa norādīja, ka uzņēmējiem būtu "ļoti nelāgi, ja būtu kādas asas kustības vai pārmaiņas". Tādēļ LDDK kā sociālie partneri raudzīs, lai jaunās valdības iecerētie darbi būtu pamatoti un "jēgpilni".

KONTEKSTS:

Jau trešo nedēļu turpinās sarunas par nākamās valdības veidošanu, taču pagaidām vienošanās nav panākta.  Prezidents pēc sarunām ar visām 13. Saeimā ievēlētajām partijām turpina izvērtēt Alda Gobzema ("KPV LV"), Jāņa Bordāna (JKP) un Arta Pabrika ("Attīstībai/Par!") kandidatūras uz Ministru prezidenta amatu un sagaida, ka turpmākajā partiju konsultāciju laikā tiks panākta vienošanās par vairākuma atbalstu vienam no šiem kandidātiem. Partijas premjera izraudzīšanu nolēmušas atstāt prezidenta ziņā.

JKP iepriekš atzina, ka tā nevēlētos turpināt Māra Kučinska valdības iecerēto veselības aprūpes reformu. «Attīstībai/Par!» savukārt pauda gatavību pārskatīt obligāto veselības apdrošināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti