Rīta Panorāma

Intervija ar Leļļu teātra aktieriem Daci Vītolu un Edgaru Kaufeldu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andreju Elksniņu

Telefonintervija ar Līgu Meņģelsoni

Darba devēju konfederācijā negatīvi vērtē veselības aprūpes finansēšanu uz darbaspēka nodokļu rēķina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Meklējot papildu finansējumu veselības aprūpei, pozitīvi ir tas, ka paredzēti obligātās apdrošināšanas elementi, taču negatīvi, ja lielāks slogs gulsies uz darbaspēka nodokļiem, intervijā LTV raidījumā “Rīta panorāma” norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Komentējot ieceri par sociālo iemaksu palielināšanu par vienu procentpunktu, lai finansētu veselības aprūpi, Meņģelsone norādīja, ka būtiski, lai tas nesaplosītu nodokļu reformu un saglabātu tās kodolu - darbaspēka nodokļu mazināšana.

Viņa norādīja uz LDDK biedru aptaujas rezultātiem un padomes lemto, ka veselības aprūpes finansēšanai pieņemamāka būtu pievienotās vērtības nodokļa celšana vai fiksētais nodarbināto maksājums 20 eiro apmērā.

Meņģelsone atzinīgi novērtēja ieceri par obligātās veselības apdrošināšanas elementu ieviešanu, taču negatīvi ir tas, ka naudu veselības aprūpei paredzēts rakst uz darbaspēku nodokļu rēķina.

Ziņots, ka valdība 9.maijā panāca vienošanos par nodokļu reformu, taču tā neparedzēja finansējuma avotu veselības aprūpes nozarei, kurai nākamajos četros piecos gados nepieciešams 500 – 600 miljonu liels papildu finansējums. Valdība nolēma, ka par šī finansējuma avotu lems atsevišķi. Apspriesti vairāki varianti, līdz premjera vadītā darba grupa piedāvāja koalīcijai izšķirties starp PVN celšanu no 21% līdz 22% vai arī jaunu “20 eiro veselības nodokli”.

Līdz šim apspriesti arī vairāki citi varianti, un līdz premjera vadītā darba grupa piedāvāja koalīcijai izšķirties starp PVN celšanu no 21% līdz 22% vai arī jaunu “20 eiro veselības nodokli”. Taču vienprātīga atbalsta nebija nevienam no šiem variantiem, un iecere par fiksēto maksājumu tika izņemta no darba kārtībasVēlāk izskanēja versija par vienu procentpunktu palielināt sociālo nodokli, pusi no tā maksātu darba ņēmējs un pusi darba devējs, un atbalstu tam pauda Zaļo un zemnieku savienība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti