Panorāma

Darba devēji iesaka, ko mācīties

Panorāma

Apņemas stirpināt profesionālo izglītību

Grib ārvalstu izglītību, bet prasa Latvijas pieredzi

Darba devējiem ar Alises ārvalstu izglītību nepietika, prasīja arī pieredzi Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas darba devēji ļoti priecājas par ārvalstīs gūtu izglītību, bet tik un tā darbā pieņem tikai tad, ja ir pieredze, strādājot Latvijā. Ar tādu absurdu saskārusies Londonas Metropolitēna universitāti absolvējusī studente Alise Birzniece. Darbu viņa atrada tikai pēc vairāk nekā 20 izsūtītiem pieteikumiem un arī tikai tāpēc, ka darba devēja ambīcijas sniedzas pāri Latvijas robežām.

Alise Birzniece tērpusies atbilstoši prasībām, zīmola vadītāja Alise Birzniece uzrauga, kā top Jāņu siers. Viņas lielākais izaicinājums gan vēl ir tikai priekšā – iestāstīt ķīniešiem, ka piena produkti no Latvijas ir garšīgi un jāpatērē ikdienā.

Taču vēl nesen viņa saskārās ar citām grūtībām, proti, iestāstīt vietējiem darba devējiem, ka viņas Londonas izglītība ir gana laba, lai strādātu dzimtenē. „Darba devēji prasa Latvijā gūtu pieredzi, lai gan priecājas par Londonā gūtu izglītību. Un tad man ir jautājums – kā es varu reizē būt tur un reizē – te,” saka Alise.

Studijas Londonā tā nebija traka izvēle pēdējā brīdī. Vietu, kur studēt, Alise mērķtiecīgi meklēja no desmitās klases. Izvēlējās Londonas metropolitēna universitāti, jo tur pasniedzējiem bija vislielākā praktiskā pieredze mārketingā. „Viens no iemesliem, ka Londonas vadība dod labu studentu kredītu. Nav atmaksas termiņa, jāsāk atmaksāt tad, kad sāc pelnīt. Es naktīs guļu mierīgi,” stāsta Alise.

Līguma nosacījumi paredz, ka nauda par mācībām jāsāk atdot tad, kad gadā tiek nopelnīti vismaz 20 tūkstoši eiro. Stipendija nesedza dzīvošanas izdevumus, tāpēc Alise visu studiju laiku arī strādāja. Sāka ar alus liešanu bārā, bet pēdējā darba vieta bija „Marriot Hotel”, kur viņu aicināja palikt un strādāt tieši mārketingā - jomā, kurā iegūts diploms.

Taču viņa atgriezās. „Man patīk šeit! Mājas ir mājas,” saka Alise. Tajā pat laikā viņa ļoti vēlas likt lietā savas iegūtās zināšanas: „Mums ir jākoncentrējas uz eksportu, tas ir tas, ko sagaida, izaugsme.”

Alise nav vienīgā no savas klases Āgenskalna valsts ģimnāzijā, kas pēc izlaiduma devās studēt uz ārzemēm. Viņa novērojusi, ka daudzi gan izvēlas tieši Dānijas universitātes, jo tur mācības ir par velti. Taču savu Londonas laiku viņa nenožēlo ne brīdi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti