Darba devēji: Veselības aprūpei NAP2027 iezīmēts niecīgs finansējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nacionālajā attīstības plānā (NAP) nākamajiem septiņiem gadiem jeb NAP2027 iezīmēts nepietiekams finansējums tautas veselībai jeb veselības aprūpei. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) vadītāja Līga Meņģelsone.

Dokumenti

Nacionālā attīstības plāna 2021-2027. gadam projekts

Lejuplādēt

540.39 KB

Nākamajā NAP kopumā 330 iniciatīvu īstenošanai paredzēts tērēt apmēram 14,5 miljardus eiro, no kā aptuveni 2,2 miljardi eiro būs valsts budžeta nauda, bet lauvas tiesu veidos Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums. Vienlīdz pieejamiem un kvalitatīviem veselības aprūpes pakalpojumiem septiņos gados NAP iezīmēti nedaudz mazāk kā 600 miljoni eiro, liecina plāna projekts.

 

Meņģelsone atzina, ka arī jaunā NAP 2021.-2027. gadam izstrādē vislielākās diskusijas bijušas par atbalstāmo iniciatīvu skaitu un nepieciešamību tās koncentrēt. Tomēr arī šoreiz finansējumu nāksies sadalīt uz plašu iniciatīvu spektru.

Intervija ar Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāju Līgu Meņģelsoni
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"(..) Ir tādas vietas, kur šis finansējums ir ļoti pieticīgs.

Mēs droši vien pret to arī iebildīsim, ka attiecīgi tādai prioritātei kā tautas veselība, tātad veselības finansējums NAP ir iezīmēts ļoti niecīgs (..)," atzina LDDK vadītāja.

"Tas tiešām ir pārsteidzoši, ka tas [veselības aprūpes] finansējums ir tik salīdzinoši mazs," teica Meņģelsone.

Pēc viņas sacītā, absolūtā līdere ir Satiksmes ministrija (SM) ar tās pieteiktajām iniciatīvām, kas vairākkārt pārsniedz citu ministriju finansiālās vēlmes. Taču vismaz pusi no SM pieteiktā finansējuma veido finansējums "Rail Baltica" projektam. 

Meņģelsone uzskata, ka jaunais NAP vairāk tomēr ir centrēts uz cilvēku, cilvēkkapitālu, viņa spējām un izglītību, mazāk uz infrastruktūru.

"Protams, vienmēr ir tas jautājums, kam mēs prioritāri ieguldām – vai tā ir tikai un vienīgi infrastruktūra. Tad mums ir skaistas būves, bet nav, kas tajās strādā.

Tur tajā proporcijā ļoti jāraugās, lai nebūtu pēc tam tukšās būves. Tāpēc es teiktu, ka infrastruktūra ir svarīga, bet tikpat svarīgi ir arī šie spēcīgie un aktīvie cilvēki, kuri vēlas šeit strādāt," sacīja LDDK vadītāja.

Viņa atzina, ka NAP tālāko virzību akceptētu, ja tajā tiktu veiktas "daudzas korekcijas", kas gan vairāk būtu tehniskas. Tāpat līdz NAP galīgai apstiprināšanai būtu nopietni jādebatē par finansējuma apmēru veselības nozarei.

KONTEKSTS:

Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) pabeidzis darbu pie jaunā NAP, kas ir galvenais valsts attīstības plāns un nepieciešams ne tikai sarunām ar Eiropas Komisiju (EK) par Latvijai atvēlamo finansējumu no nākamā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta. NAP ir būtisks arī mums pašiem, jo tajā noteikti valsts attīstības mērķi nākamajos septiņos gados un risinājumi to sasniegšanai.

Jaunajā NAP noteikti četri stratēģiskie mērķi: vienlīdzīgas iespējas; produktivitāte un ienākumi; sociālā uzticēšanās; reģionālā attīstība. Tāpat NAP noteiktas sešas prioritātes, tostarp ir kvalitatīva dzīves vide un teritoriju attīstība, to risinājumiem plānā paredzēts lielākais finansējums – 49% no kopējā. Šī prioritāte ietver arī "Rail Baltica" projektu.

Ceturtdien, 13. februārī, plānu iecerēts skatīt Nacionālās attīstības padomē, kam jādod mandāts plāna virzīšanai skatīšanai Ministru kabinetā un Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti