Darba devēji: Rekordaugstās elektrības cenas biržā rada jaunus sarežģījumus Latvijas ražotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pēdējās dienās pieredzētais elektroenerģijas cenas kāpums "Nord Pool" biržā kritiski ietekmē ražošanas uzņēmumus, kuriem pēc līguma ar tirgotāju maksa par elektrību ir piesaistīta biržas cenām, informēja Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

LDDK vadība aicina Ekonomikas ministriju, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un citas institūcijas un kapitālsabiedrības iesaistīties šīs situācijas kontrolē un noregulēšanā, pretējā gadījumā sekas var būt uzņēmumu darbības apturēšana uz laiku vai pat slēgšana.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone atzīmēja, ka kopš ģeopolitiskajiem satricinājumiem Eiropā energoresursu pieejamība un to cenu kāpuma izbalansēšana ir teju ikviena ražošanas uzņēmuma dienaskārtībā. Arī LDDK pieprasa ministrijām risinājumus darba devējiem un uzņēmumiem, lai nodrošinātu energodrošību un virzītos uz energoneatkarību.

Meņģelsone norādīja: "Ja iepriekšējās nedēļās galvenais risināmais jautājums bija gāzes pieejamība, tad pēdējo dienu elektrības cenu straujais lēciens ir radījis jaunus jautājumus, kuriem atbildes un risinājumi jāmeklē strauji un nekavējoties. Elektrības cena šajās dienās rada sajūtu, ka situācija ir izgājusi ārpus kontroles un šokējusi daļu ražošanas uzņēmumu, kam vienas dienas elektrības patēriņa izmaksas līdzinās viena mēneša rēķinam iepriekš."

Tāpat LDDK ģenerāldirektore atzīmēja, ka uz valdošo partiju akceptētajiem atbalsta pasākumiem energokrīzes pārvarēšanai, tostarp obligātā iepirkuma komponentes (OIK) likvidēšanu, sadales tarifa kompensēšanu, kā arī grantiem jāgaida līdz augusta beigām, kad tos paredzēts izskatīt valdībā, taču energoresursu krīze pieņemas apmēros un katra diena Latvijas uzņēmējiem un darba devējiem kļūst par arvien lielāku izaicinājumu.

KONTEKSTS:

Trešdien no plkst.18 līdz 19 elektrības stundas cena Latvijā sasniedza"Nord Pool" biržas griestus – 4000 eiro par megavastundu (MWh). 

Valdību veidojošās partijas otrdien panāca politisku vienošanos par pilnīgu atteikšanos no OIK, kā arī vienojās par atbalstu uzņēmējiem energocenu krīzē, kas varētu izmaksāt līdz 200 miljoniem eiro, un to valdība detalizēti varētu skatīt augusta beigās.

Jau apstiprināts atbalsts energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāks mājokļa pabalsts. Vienlaikus politiķi atzina – iespējams, nāksies lemt vēl par papildu atbalstu, tostarp uzņēmumiem konkurētspējas nodrošināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti