Pēcpusdiena

Pēc ziedojumu sistēmas izmaiņām krities finansējums kultūras nozarei

Pēcpusdiena

Rīgas Zooloģiskajā dārzā piedzimis ronēns

Saeima ar 61 balsi apstiprina Krišjāņa Kariņa valdību

Darba devēji par valdības izveidi: No runām jāpāriet pie darbiem, kas «stāv rindā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimai trešdien, 23. janvārī, apstiprinot Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") veidoto Ministru kabinetu, garais valdības veidošanas ceļš ir veiksmīgi noslēdzies un tagad no runām ir jāpāriet pie darbiem, kas "stāv rindā", to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) vadītāja Līga Meņģelsone.

"Šodien šis garais ceļš līdz valdības veidošanai ir noslēdzies un, es domāju, ka tas ir noslēdzies ļoti veiksmīgi. Tāpēc varētu teikt, ka no runām ir jāpāriet pie darbiem, kas noteikti stāv jau rindā, un ir vienkārši jāķeras pie to īstenošanas," teica LDDK vadītāja.

Meņģelsone norādīja, ka LDDK sagaida, ka valdība drīzumā ķersies pie rīcības plāna izstrādes. Divu nedēļu laikā plānots sasaukt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdi, lai iezīmētu plāna virzienus.

Meņģelsone akcentēja, ka darba devēji sagaida, lai valdība izprastu produktu ar augstu pievienoto vērtību ražojošo un eksportējošo uzņēmumu nozīmi tautsaimniecībā. Tāpat LDDK sagaida konsultācijas, sabiedrības un sociālo partneru iesaisti sociālekonomisko jautājumu risināšanā. Vēl darba devējiem būtisks ir kvalitatīva darbaspēka pieejamības jautājums.

LDDK vadītāja norādīja, ka sāpīgajā reformu jautājumā līdz šim daudz šķēpu lauzti, tostarp par izglītības sistēmas, administratīvi teritoriālo reformu. "Ir gan daudz darba, gan daudz cerību, ka daudzas lietas tiks atrisinātas šajā kontekstā," sprieda Meņģelsone.

Viņa atzīmēja, ka darba devējiem ir būtiski, kas notiks ar nodokļu sistēmu. LDDK jau ir saņēmusi solījumu, ka "2019. gads un 2020. gads ir  izvērtēšanas un analītikas periodi. Un 2021. gadā tie uzlabojumi, kas ir vajadzīgi, arī tiks veikti". Lēmumi tikšot pieņemti, balstoties uz iepriekš veiktu rūpīgu analīzi.

Fiskālās disciplīnas padomes pārstāvis Andžs Ūbelis atzina, ka valdībai 2019. gada valsts budžeta izstrādē jārēķinās ar to, ka fiskālās disciplīnas telpa jeb jaunu tēriņu iniciatīvas ir visai ierobežotas.

"Faktiski jāmērķē uz izlīdzinātu budžetu vai uz budžetu ar pārpalikumu, nevis uz deficītu. Tātad ir jānopelna mazliet vairāk, nekā jāiztērē. Līdz ar to nākamās valdības ambīcijas būs jāīsteno, meklējot ietaupījumus citās izdevumu pozīcijās."

Ūbelis atzina, ka apsveicams ir tas, ka jaunā valdība darbu sākusi, parakstot Fiskālās disciplīnas līgumu. "Jautājums, kā šīs saistības izdosies izpildīt," teica padomes pārstāvis, norādot, ka nodokļu ieņēmumus ietekmēs iepriekš īstenotā nodokļu reforma - tā mazliet mazinās ienākumu plūsmas tempu.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Gints Kaminskis Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" pauda viedokli, ka valdības darbs būs daudz sarežģītāks nekā darbs pie valdības izveides. "Tas vieglākais posms, kas saucās valdības veidošana, tas ir aiz muguras," vērtēja LPS vadītājs. 

Kaminskis piebilda, ka valdības iecerēto un pašvaldībām būtisko administratīvi teritoriālo reformu nebūs iespējams īstenot bez konsultācijām ar iedzīvotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti