Darba devēji neziņā par iespējām nodrošināt viesstrādnieku karantīnu Covid-19 gadījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagaidām nav skaidrības, kā rīkoties darba devējiem, ja kādam no viesstrādniekiem tiek konstatēta saslimšana ar Covid-19. Valdība nolēma, ka turpmāk testi būs jāveic divreiz un, ja rezultāts ir pozitīvs, tad darba devējam jānodrošina 14 dienu karantīna. Uzņēmēju pārstāvji prognozē, ka jaunie noteikumi var radīt papildu izmaksas darba devējiem.

ĪSUMĀ:

  • Turpmāk viesstrādnieki darbu varēs uzsākt pēc diviem negatīviem Covid-19 testiem.
  • Darbiniekiem, par kuriem tiek maksāti nodokļi, testus apmaksās valsts.
  • LTRK: Epidemiologu viedoklis ir jāņem vērā, bet tas var radīt papildu izmaksas.
  • Izmaksas var būt lielākas augsti kvalificētiem ekspertiem; šādu gan nebūšot daudz.
  • LDDK: Primārais jautājums ir, kā ierobežot vīrusu.
  • Ogu audzētājs apšauba darba devēju spējas nodrošināt 14 dienu karantīnu.

Turpmāk viesstrādnieki darbu varēs uzsākt pēc tam, kad saņēmuši negatīvu rezultātu par veikto pirmo Covid-19 testu, piecu līdz septiņu dienu laikā tests jāveic atkārtoti. Tiem darbiniekiem, par kuriem tiek maksāti nodokļi, testus apmaksās valsts.

Darbadevēji neziņā par iespējām nodrošināt viesstrādnieku karantīnu Covid-19 gadījumā
00:00 / 00:12
Lejuplādēt
“Epidemiologu viedoklis ir jāņem vērā,” uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, tomēr jaunie noteikumi varētu radīt papildu izmaksas darba devējiem.

“Šiem cilvēkiem sanāk tāda piespiedu dīkstāve, jo, kā zināms, pēc tās pielemtās kārtības, gaidot testa rezultātus, faktiski pie darbiem nedrīkst iet. Un tur, protams, ir jāskatās, ja mēs runājam par tādu vienkāršo strādnieku, kas atnāk par mazu stundas likmi uz kādiem lauku darbiem, tā ir viena situāciju, un tas nekas briesmīgs nav,” norādīja Endziņš.

Cita lieta, ja piesaistīts augsti kvalificēts eksperts, kurš Latvijā ieradies, lai, piemēram, labotu kādu iekārtu, un kuram noteikta augsta stundas likme.

“Nu tad jau mēs varam sarēķināt, ja viņam, piemēram, iekārtas saremontēšanai vajag dienu, divas, un par to viņam maksā, un, ja viņam jāsēž septiņas dienas bez darba, tad jautājums, kurš sedz šīs izmaksas?” jautāja Endziņš.

Turklāt augsti kvalificēti eksperti ne vienmēr ir darba attiecībās. Endziņš gan prognozēja, ka šādu gadījumu nebūs daudz.

Līdzīgās domās ir Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

“Viens ir izmaksas, protams, otrs ir šis laika faktors, bet es domāju, ka mēs ļoti labi apzināmies, ka primārais jautājums ir, kā ierobežot vīrusu un nepieļaut to, ka no ārpuses vai ārzemēm tiek ievests caur viesstrādniekiem, un tās izmaksas būtu daudz lielākas nekā šajā gadījumā, ja jāsagaida šis rezultāts,” sacīja Meņģelsone.

Ogu audzētājs, uzņēmuma “Blueberry land” vadītājs Aleksejs Fomičovs, no vienas puses, izmaiņas vērtē pozitīvi, jo uzskata, ka obligātu testēšanu, iebraucot Latvijā, vajadzēja noteikt uzreiz, un atvieglots, ka tos apmaksās valsts.

Bet uzņēmēju satrauc, kas notiek gadījumā, ja vīruss tiek konstatēts. Viņš apšauba, ka darba devēji spēs nodrošināt 14 dienu karantīnu.

“Darba devējam var nebūt tādas iespējas, var būt nepareizi vai neprofesionāli izveidotas tās izolācijas iespējas, un vienalga būs kaut kāda saskarsme ar veseliem cilvēkiem, tur daudz kas var gadīties, jo redziet kā, tur nepieciešams pat apsardzi uzlikt, lai cilvēks, kurš ir inficēts, sēdētu savā istabā,” sprieda Fomičovs.

Ogu audzētājs uzskata, ka valdībai jādomā par vienotu risinājumu. Arī jautājums par to, kuram jāsedz izolācijas izmaksas, ir diskutabls.

“Jābūt tādam apaļam galdam, kur ir darba devēji un valsts pārvalde, lai domātu par kaut kādu risinājumu, shēmu, noteikumiem un citu,” sacīja uzņēmējs.

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

 Jūlija otrajā pusē izskanēja, ka vairākiem viesstrādniekiem no Uzbekistānas atklāta Covid-19 saslimšana, un vēlāk valdība nolēma viesstrādniekiem noteikt stingrāku kontroli – viņiem būs jāveic divi testi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti