Dienas ziņas

Nedienas ar autobusu reisiem Ogrē turpinās

Dienas ziņas

Leļļu teātris svin spāru svētkus

Darba devēji meklē risinājumus pedagogu streika laikā

Darba devēji meklē risinājumus pedagogu streika laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ja pedagogu streiks notiktu, to izjustu ne tikai bērnu vecāki, kuriem jādomā, kas pieskatīs bērnus darba laikā, bet arī uzņēmumi. Jau tagad daļa darba devēju sākuši apdomāt iespējamos risinājumus, lai tad, ja darbiniekam nav iespējas būt darbā, būtiski netiktu traucēta uzņēmuma darbība un darbiniekam tomēr būtu iespēja veikt savus pienākumus. 

Neatkarīgi no tā, vai ir vasaras brīvlaiks, bērnu slimošanas, vai, piemēram, streika gadījumā, tas sagādā arī problēmas uzņēmumiem, sevišķi ražojošiem. Vienā no lielākajiem uzņēmumiem Valmierā –  "Valmieras stikla šķiedrā" – darbs tiek organizēts visu diennakti, un šādās situācijās vienmēr ir jādomā risinājumi, lai tie darbinieki, kam ir bērnudārza vai skolas vecuma bērni, varētu strādāt un nerastos situācija, ka jādomā, kurš nāks strādāt, cik tas maksās, vai tās ir virsstundas vai neaizpildītas darbavietas.

AS "Valmieras stikla šķiedra"
AS "Valmieras stikla šķiedra"

"Tie mājas darbi ir izdarīti, un pašreiz mēs esam rezervējuši saviem darbiniekiem 33 bērniem dienas iespēju, tā gribētu teikt, kur viņus nolikt, neatkarīgi no vecuma, pabarot, izglītot, spēlēties svaigā gaisā," stāstīja AS "Valmieras stikla šķiedra" valdes loceklis Ģirts Vēveris.

Šāda iespēja rasta, noslēdzot līgumu ar privātu izglītības iestādi. Tās ir uzņēmuma izmaksas, un katrs bērns (bez PVN) izmaksās 15 eiro dienā.

"Būtībā kārtējo reizi esam spiesti risināt tās problēmas; nav runa par laiku, kurā brīdī tās problēmas būtu bijis jārisina – vai šodien, vai vakar, vai rītdien, kārtējo reizi, vai tas ir kovids vai šajā gadījumā skolotāju risinājumi, uzņēmēji risina faktiski šīs problēmas ar saviem finanšu ieguldījumiem," teica Vēveris.

Uzņēmumā piebilda, ka administrācijas darbiniekiem vienmēr pastāvējusi iespēja noteiktu laiku strādāt no mājas.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK) stāstīja, ka uzņēmēji apsver dažādas iespējas.

"Šeit, protams, darba devēji dara visu, lai nāktu pretī, tas ir gan tādu kā bērnu istabu atvēršana darba vietās vai arī, ja tā nav ražošana un ja tas ir pieļaujams, tad arī attālinātais darbs,"

sacīja LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Savukārt pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumā "Rimi Latvia" norādīja, ka streika gadījumā pagaidām ir apsvērta iespēja par vienas dienas pasākumu bērniem, bet tālāk jau vērtēs pēc situācijas.

"Jā, mēs domājam par saviem kolēģiem, un kolēģi arī zina, ka viņi jau laicīgi var vērsties kadru daļā, kadru departamentā un tad, piesakot laicīgi šādu, teiksim, izaicinājumu, tad var būt arī dažādi individuāli risinājumi, ne tikai kolektīvi, bet arī individuālā līmenī, jo ļoti daudzi cilvēki mums strādā arī birojā, ne tikai veikalos, tā kā tur var būt arī kādi attālinātie darbi un tādā garā," sacīja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Juris Šleiers.

LDDK vēl piebilda, ka šobrīd uzņēmumiem aktuālākais un sāpīgākais ir energoresursi – gan cenas, gan pieejamība, kas būtībā ir izdzīvošanas jautājums. Attiecīgi bērnu pieskatīšana šajā situācijā būtu tas pozitīvākais, kas jārisina, bet tomēr tas palielina risināmo jautājumu loku un apbēdina, ka šāda situācija izveidojusies.

KONTEKSTS:

 Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iepriekš paziņoja par ieceri rīkot skolotāju streiku, paužot neapmierinātību ar nesabalansēto slodzi savās darbavietās un iepriekš definētu pedagogu atalgojuma principu ievērošanu.

Pēc vairākām sarunām pedagogu streika izlīgšanas komisija noslēdza darbu bez kompromisa, un arodbiedrība iesniedza oficiālu pieteikumu par beztermiņa streiku no 19. septembra. Bija plānots, ka streikā varētu piedalīties ap 23 000 izglītības darbinieku. Tiesa, piektdien, 16. septembrī, valdība un LIZDA panāca kompromisu un skolotāju streiks tomēr nenotiks.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti