Dienas ziņas

Poligonā "Mežaine" atklāj modernu šautuves kompleksu

Dienas ziņas

Latvijas zinātnieki atkal dodas pētīt ledājus

Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām grūti atrast darbu

Darba devēji: Cilvēkus ar īpašām vajadzībām darbā neņem likumdošanas īpatnību dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Grūtības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām atrast darbu galvenokārt saistītas ar likumdošanas īpatnībām, nevis darbaspēju daļēju zudumu, norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK).

Līdz šim daudzi uzņēmēji neesot vēlējušies pieņemt darbā cilvēkus ar invaliditāti, jo likums paredzēja, ka viņus nevar atlaist. Neiedrošina arī slimības lapu apmaksa, kas no otrās līdz desmitajai dienai gulstas uz uzņēmēju pleciem. Tāpat arī jaunā kārtība sociālā nodokļa maksājumos.

"Kā izņēmuma kategorija ir iekļautas personas ar pirmās vai otrās grupas invaliditāti, bet trešās grupas invalīdiem nav paredzēts atvieglojums, ka viņi var strādāt uz nepilnu slodzi, un darba devējiem nav jāmaksā sociālais nodoklis it kā no pilnās minimālās algas. Tas nākotnē atkal sarežģīs šo personu nodarbinātības aspektu, un tas viņiem būs par sliktu," stāstīja LDDK sociālās drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns.

Latvijā pašlaik ir vairāk nekā 201 000 cilvēku ar invaliditāti, no kuriem darbspējas vecumā ir vairāk nekā 193 000 cilvēku. Tomēr nodarbināti ir tikai mazliet vairāk nekā 52 000. Kā liecina Labklājības ministrijas apkopotie dati, algotu darbu strādā 27% cilvēku ar invaliditāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti