Panorāma

Klīversalas vēsture

Panorāma

Par "Rail Baltica" kopuzņēmuma vadītāju kļūs B.Rubesa

Kuldīgā pirmā darba birža lauksaimniekiem

Darba biržā Kuldīgā seši saimnieki atrod 13 strādniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šobrīd, kad vasara pilnbriedā un tīrumos briest labība, bet vagās gaida novācami dārzeņi un ogas, laukos svarīgas ir katras darba rokas. Taču daudzos Latvijas reģionos aizvien vairāk jūtams strādnieku trūkums, tāpēc biedrība “Lauksaimnieku apvienība” sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru trešdien Kuldīgā organizēja pirmo darba biržu potenciālajiem laukstrādniekiem.  

No paša rīta Nodarbinātības valsts aģentūras Kuldīgas filiālē, kur trešdien bija ierīkota darba birža, mudžēja kā bišu stropā. Tikties ar darba devējiem bija atnācis pussimts potenciālo darba ņēmēju - vieni ar konkrētu piedāvājumu, citi bija ar mieru darīt jebko.

“Man vienalga, ka tikai darbs, tas varētu būt roku darbs,” atzina bezdarbnieks Edgars Burkevičs.

Bet darba devējiem nepieciešami gan tehniski zinoši cilvēki, gan arī izveicīgi cilvēki bez profesijas.

“Mums vajadzētu noliktavas strādniekus, arī cilvēkus, kas sautē kāpostus, jo apjoms palielinās, un, lai mūsu cilvēki nenogurtu un nebūtu tik garas darba stundas,” stāstīja zemnieku saimniecības “Garīši” ražošanas vadītāja Iveta Kuivinska.

Jautāta par algām, viņa sacīja, ka līdz 1000 eiro alga “ir daudz”, bet 400 eiro, iespējams, varētu maksāt.

Nodarbinātības valsts dienesta Kuldīgas filiālē reģistrēti 1735 bezdarbnieki. 37% no viņiem ir ilgstošie bezdarbnieki, kas dzīvo no pabalstiem un tā īsti strādāt nemaz negrib. Bet tiem, kas grib, nav uzņēmības darbu sameklēt.

“Šis ir tas mehānisms, kā panākt, lai lauki būtu apdzīvoti. Ja tas darbinieks tur arī dzīvo, viņš arī ģimeni veido laukos, skolotājiem darbs, mediķiem darbs – viss komplekss,” sprieda biedrības “Lauksaimnieku apvienība” izpilddirektors Dīns Cielavs.

Nodarbinātības valsts aģentūras Kuldīgas filiāles vadītāja Sandra Krinkele  savukārt optimistiski norādīja – “izskatās, ka būs labs rezultāts pasākumam, kāds darba devējs atradīs sev darbinieku, mēs aicinājām gan tādus zemniekus, kam tūlīt vajadzīgi darbinieki, gan ilggadējus sadarbības partnerus”.

Vislielākā bezdarbnieku rinda izveidojusies pie kabineta, kur ar darba devējiem runāja Valtu"" saimnieks Rihards Valtenbergs. Dienas beigās arī viņš bija apmierināts.

“Paldies Dievam, ka tāds pasākums noorganizēts. Jo ir brīvi cilvēki, kurus kādam vajag, un laukos uz vietas ir grūti atrast,” atzina Valtenbergs.

Trešdien divu stundu laikā seši saimnieki atrada 13 darbiniekus. Nākamās akcijas  “Darbs laukos” vakanču tirgus augusta sākumā notiks Dobelē un Valmierā. Arī tur lauksaimnieki izteikuši vēlēšanos šādā veidā atrast darbiniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti