Rīta Panorāma

Kāda šobrīd ir situācija Krimā?

Rīta Panorāma

Pirmizrādi sagaidījusi mākslas filma "Džimlai Rūdi Rallalā!"

Vai krīzes atbalsis Ukrainā jau izjūt mūsu ražotāji?

Danusēvičs: Nemieri var samazināt Latvijas eksporta konkurētspēju Ukrainā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau trīsarpus mēnešus Ukrainā periodiski notiekošie protesti un sadursmes var samazināt Latvijas konkurētspēju Ukrainā, intervijā LTV raidījumā „Rīta Panorāma” sacīja Latvijas Tirgotāju savienības vadītājs Henriks Danusēvičs.

„Importa prece zaudē vietējiem ražotājiem un kļūst relatīvi dārgāka Ukrainas iedzīvotājiem, un tie preču apjomi, ko mēs pārdodam, samazinās. Mēs ievērojami zaudējam,” varbūtību ieskicēja Danusēvičs.

Viņš norādīja, ka iespējamo sankciju pret Krieviju ietekmi uz Latvijas ekonomiku ir grūti paredzēt. Attiecībā uz importu var paredzēt, ka Latvijas iedzīvotāji nemanīs Krievijas preču mazināšanos veikalu plauktos, jo ir aizvietotājprodukti no Baltkrievijas, arī Ukrainas. Savukārt ietekmi uz eksportu ir grūti paredzēt.

Jau ziņots, ka Ukrainā novembra beigās sākās politiskā krīze, kad vairāki tūkstoši cilvēku Kijevā sākuši protestus pret valdības lēmumu neturpināt eirointegrāciju, bet veidot ciešāku sadarbību ar Krieviju. Protesti pārauguši sadursmēs ar miliciju, februārī dažu dienu laikā gājuši bojā aptuveni 100 cilvēku, rezultātā Augstākā Rada atlaida prezidentu Viktoru Janukoviču, kurš radis patvērumu Krievijā un joprojām uzskata sevi par likumīgu prezidentu.

Janukovičs arī esot lūdzis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izmantot Krievijas bruņotos spēkus, lai aizsargātu Ukrainas iedzīvotājus. Krievijas parlaments atļāva ievest savas armijas daļas Ukrainas autonomajā republikā Krimā, un Krievija turpina pulcēt savu karaspēku pie Ukrainas robežas.

Eiropas Savienības (ES) Ārlietu ministri ārkārtas sanāksmē pirmdien nolēma, ka ES Krievijas darbības Ukrainā dēvē par agresijas aktu, un atkārto, ka Krievija ir lauzusi starptautiskos līgumus. Ministri nolēma stingri nosodīt Krievijas agresiju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti