Dānijā 5G tīkla izveidi uztic «Ericsson»; pretendēja arī «Huawei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairākas Eiropas valstis sākušas veidot tā dēvēto 5G datu pārraides tīklu. Konkursā Dānijā uzvarējis Zviedrijas uzņēmums "Ericsson".

Uz lielo pasūtījumu pretendēja arī Ķīnas kompānija "Huawei", taču Dānija priekšroku deva kaimiņvalsts telekomunikāciju kompānijai. Amatpersonas nenoliedza, ka lēmums bija saistīts arī ar drošības apsvērumiem. Tā dēvētais 5G tīkls esot visas sabiedrības digitālā asinsrites sistēma, un valstij jārūpējas, lai tās darbotos nevainojami.

Konkurss uz datu pārraides tīkla izveidi sākts arī kaimiņvalstī Vācijā, un tajā jau pieteikušies četri uzņēmumi. Arī Berlīnē notiek diskusijas par iespējamo "Huawei" līdzdalību un ar to saistītajiem drošības riskiem.

KONTEKSTS: 

Vairāki eksperti uzsver, ka patiesībā 5G tehnoloģiju, pateicoties tās zibenīgajam ātrumam, var dēvēt par potenciāli jaunu industriālo revolūciju. Prognozes liecina, ka 5G sakari ir pietiekami labi, lai pat ļautu ārstam no savām mājām ar robota palīdzību operēt pacientu.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo vairākkārt brīdinājis, ka, izmantojot Ķīnas uzņēmuma "Huawei" ražotās tehnoloģijas, rodas draudi iedzīvotāju privātumam, jo iegūtos datus Pekina izmanto saviem nolūkiem. Pēc Pompeo teiktā, ja valstis turpinās biznesu ar “Huawei”, ASV var nākties apturēt dažādus projektus Eiropā. Ķīnas Ārlietu ministrija Pompeo izteikumus asi kritizējusi.

Arī Latvijas Drošības dienesta priekšnieks Normunds Mežviets iepriekš aicināja būt ļoti piesardzīgiem ar «Huawei».

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti