Dalītā īpašuma attiecību izbeigšana daļai iedzīvotāju var kļūt par smagu slogu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Risinājums dalītā īpašuma attiecību izbeigšanai, kurš šobrīd nonācis izskatīšanā Saeimas komisijās, pilnībā neatrisinās ar dalīto īpašumu saistītās problēmas. Lai pilnvērtīgi atrisinātu šo problēmu, būs nepieciešama lielāks valsts finansiālais atbalsts, liecina ekspertu teiktais. 

Aplēses liecina, ka, lai likvidētu tā sauktā dalītā īpašuma problēmu un nodrošinātu iespēju iedzīvotājiem iegādāties zemi zem sev piederošajiem daudzdzīvokļu namu dzīvokļiem, iedzīvotājiem būs vajadzīgi līdz pat 240 miljoniem eiro.

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis, kurš risinājuma dalītā īpašuma attiecību izbeigšanai izstrādes gaitā iepriekš konsultēja likumdevējus, uzskata – ir labi, ka problēmas risināšana ir uzsākta, tomēr pilnībā to likvidēt neizdosies.

"Ja daudzdzīvokļu mājas īpašniekiem būs vēlme un spēja iegādāties šo zemi, tad būs skaidri aprakstīta procedūra, kādā veidā viņi to varēs izdarīt. Protams, neatrisināms jautājums ir, ja viņi to nespēs izdarīt vai negribēs. Tad nākotnē tas dalītā īpašuma [jautājums] nekādi netiks atrisināts, problēmas tikai būs vēl lielākas," teica Beikmanis.

Eksperts norāda, ka īpašuma izpirkšanas summa daļai iedzīvotāju būs smags slogs. Un, ņemot vērā, ka dalīto īpašumu rašanos ar savām kļūdām lielā mērā ir pieļāvusi valsts, būtu tikai pareizi, ka tā uzņemtos arī daļu no sloga.

Par to, ka risinājums var nepalīdzēt mazturīgākajiem dzīvokļu īpašniekiem, bažas pauda arī opozīcijas deputāte Inguna Sudraba ("No sirds Latvijai"). "Atklāts paliek arī jautājums, kur un no kādiem avotiem šos līdzekļus varēs iegūt ģimenes un personas, kam ir piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās personas statuss," teica Sudraba.

Savukārt Beikmanis arī pieļauj, ka ierosinātais risinājums, visticamāk, būs jāpielabo. Piemēram, likumdevējiem var nākties vērtēt normu, kas nosaka, ka dalītā īpašuma attiecību izbeigšanai ierosinātais risinājums attiecināms tikai uz mājām, kurā visi dzīvokļi ir ierakstīti Zemesgrāmatā.

"Tādu nianšu, es pieļauju, ka būs daudz. Arī šī norma, es pieļauju, ka pēc brītiņa būs jāver vaļā un vēlreiz jāpārskata, un jāskatās dažādas situācijas, kas praksē parādīsies," teica Beikmanis, norādot, ka jau patlaban var būt vairāki iemesli, kāpēc īpašums nav ierakstīts Zemesgāmatā.

Piedāvātā risinājuma īstenošanu dalītā īpašuma attiecību izbeigšanai varētu sākt 2020.gada sākumā. Nepieciešamās administratīvās izmaksas, kuru apjoms tiek lēsts līdz astoņiem miljoniem eiro, tiks segtas no valsts budžeta.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 8.oktobrī, vienojusies nodot izskatīšanai komisijās likumu grozījumus, kuros piedāvāts risinājums dalītā īpašuma attiecību izbeigšanai, proti, dzīvokļu īpašniekiem likums paredzēs iespēju par taisnīgu samaksu no zemes īpašniekiem izpirkt zemi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti