Panorāma

Mežaparkā pulcējas godu saimnieces

Panorāma

FM neatbalstu papildu finansējumu veselībai

Vai atmaksāsies dalība "World EXPO 2015"?

Dalībai izstādē «Expo 2015» Latvija tērēs četrus miljonus latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dalība Vispasaules izstādē “World Expo” tiek uzskatīta par iespēju valsts tēla un sasniegumu popularizēšanai. Tiesa, tas nav lēts prieks un, ieguldīto līdzekļu atdevei jāatrod oriģināla pieeja ekspozīcijai. Pēc diviem gadiem “EXPO” izstāde norisināsies Milānā, un Polija paziņojusi par nepiedalīšanos, jo neesot vērts tērēt naudu valsts reklāmai Eiropas mērogā. Latvija izstādei Milānā tērēs teju četrus miljonus latu un uzskata, ka par nepiedalīšanos nevarot būt ne runas.

2010.gada “World Expo” izstādē Latvijas ekspozīcija, par spīti grūtībām un pat skandāliem apvītajam ceļam uz Šanhaju, izvērtās par īstu veiksmes stāstu. Pašam uzņēmumam – jauni kontakti, sadarbības partneri un desmitkāršojies apgrozījums, valstij – Ķīnas tūristu pieplūdums un strauji augoša Ķīnas investoru interese.

Nākamajai izstādei Milānā 2015.gadā plānots atvēlēt vairāk nekā četrus miljonus latu. Salīdzinājumam, 2010.gadā projekta budžets bija 2,5 miljoni, bet „Aerodium” dibinātājs Ivars Beitāns stāsta, ka valsts piešķīrusi tikai 1,7 miljonus latu. Ministrijā apjomīgo summu pamato ar darbaspēka un enerģijas izmaksām, kas Itālijā esot krietni augstākas nekā Ķīnā.

Atšķiras arī dalības mērķi – Šanhajas izstādē Latvijas galvenais uzdevums bija izglītot Āziju par mūsu valsts esamību. „Jo tuvāk mums šī izstāde notiek, jo koncentrētākam un precīzākam mūsu piedāvājumam jābūt. Un šis ir tas gadījums, jo izstāde notiks Eiropas Savienībā, Itālijā, un mums ir jāpiedāvā piedāvājums, kas ļoti precīzi parāda mūsu priekšrocības,” skaidro Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

“World expo 2015” tēma – paēdināt planētu. Mūsu iecerētā koncepcija – "Ddzīvības drava", ar ko plānots eiropiešiem pozicionēt Latviju kā zaļu valsti. Kopējā tēma gan sekmējusi to, ka Latvija ar šādu uzstādījumu nebūs vienīgā un mūsu paviljonam vistuvāk atradīsies itāliešu ekspozīcija – tradicionālā lauksaimniecība.

„Aerodium” dibinātājs atzīst, ka nav pārliecināts, ka arī šoreiz Latvijas paviljons izpelnīsies plašu ievērību. „Ir svarīgi izcelties uz pārējos fona, ja pārējie saka zaļi, tad varbūt vajag sacīt zili. Citādi tevi tur nepamanīs vienkārši, jo tas apjoms ir milzīgs. Tur pazust ir elementāri. Tur lielākā daļa valstu pazūd. Un ja cilvēkam ir viena diena vai trīs dienas, viņš varbūt var no tiem 250 paviljoniem apmeklēt, es nezinu, 20 maksimums. Viņš nekad neizvēlēsies viduvējības, viņš izvēlēsies pašus spilgtākos,” stāsta “Aerodium” dibinātājs un īpašnieks Ivars Beitāns.

Beitāns pārliecināts – ja ideja un izpildījums nav spilgti, nav vērts velti tērēt naudu, lai vienkārši piedalītos. Ekonomikas ministrijā gan uzsver, ka pašlaik Latvijas ideja izceļas uz citu valstu fona, tagad svarīgi rast veiksmīgu arhitektonisko izpildījumu.

Ministrijā arī skaidro – tieši 2015.gadā Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, tāpēc nepiedalīties būtu ļoti savādi. Kopumā plānots, ka izstādē Milānā piedalīsies apmēram 150 pasaules valstis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti