Daļējas nacionalizācijas draudi izraisa «Yandex» vērtības kritumu par miljardu dolāru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc ziņām par Krievijas bankas "Sberbank" plāniem iegādāties daļas no interneta giganta "Yandex" strauji samazinājusies tā akcijas vērtība, un dažu stundu laikā pēc biržu ziņotā uzņēmuma vērtība sarukusi par miljardu dolāru (aptuveni 870 000 miljoni eiro), ziņo ārvalstu masu mediji.

Ceturtdien par Krievijas Centrālās bankas kontrolētās "Sberbank" interesi iegādāties "Yandex" akcijas vēstīja izdevumi "Vedomosti" un "The Bell".

Saskaņā ar "Vedomosti" avotiem, intereses iemesls ir tas, ka Krievijas varasiestādes nav apmierinātas ar kompānijas neatkarību.

Saskaņā ar šī laikraksta informāciju "Sberbank" plānojot iegādāties vismaz 30% akciju.  

Raidsabiedrības BBC krievu dienestam gan "Sberbank" šīs ziņas neapstiprināja, bet "Yandex" atteicās to komentēt.

Pēc "Vedomsti" informācijas idejas par valsts iestāžu kontroli pār interneta meklētāju un citu servisu kompāniju "Yandex" jau iepriekš izskanēja ļoti augstā līmenī, notikušas sanāksmes, kurās spēka struktūru un prezidenta administrācijas pārstāvji atbalstīja šo ieceri.  

BBC norāda, ka 2012.gadā "Sberbank" jau iegādājās kompānijas "Yandex Money"  daļas.  

"Deutsche Welle"  atzīmē, ka pašai bankai tagad ir grūti laiki, jo tās klienti  aizvien biežāk izņem valūtu no valūtu depozītiem, augustā vien izņemti 1,2 miljardi dolāru. Pēc "Bloomberg" ekspertu domām tas saistīts ar Krievijas iedzīvotāju bažām par iespēju, ka ASV ieviesusi sankcijas pret Krievijas valsts bankām, kā arī baumas par valūtas depozītu konvertēšanu rubļos.   

"Yandex" pēc ieņēmumiem ir lielākā Krievijas interneta kompānija. Pērn tās peļņa  sasniedza 1,4 miljardus dolāru,  kas bija par 24% vairāk nekā 2016.gadā.  

Latvijas tirgū darbojas "Yandex" grupas uzņēmums – taksometru pakalpojumu lietotne "Yandex.Taxi"  Latvijas Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" paziņoja, ka Latvijas iedzīvotājiem ir rūpīgi jāapsver taksometru tiešsaistes pakalpojumu operatora "Yandex.Taxi" lietošana, jo tā, līdzīgi kā jebkura cita lietotne, uzkrāj datus par lietotāju, un turklāt datus  sūta uz Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti