Daļai iedzīvotāju ievērojami kāpuši elektrības rēķini, «pārsteigumi» par apkuri vēl priekšā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai gan par energoresursu cenu straujo kāpumu pēdējās nedēļās runāts daudz, jaunie elektrības rēķini par aizvadīto mēnesi pārsteiguši pat tos iedzīvotājus, kas ziņām un elektrības cenām seko visnotaļ uzmanīgi.

Daļai iedzīvotāju izmaiņas ir nelielas, taču tiem, kas izvēlējušies nevis fiksētu ikmēneša maksājumu, bet norēķinās par elektrību atbilstoši biržas cenām, rēķini pat dubultojušies. Turklāt, kā bija sagaidāms, mainot atbalsta mehānismu aizsargātajiem lietotājiem, daļai daudzbērnu ģimeņu, kurās elektrības patēriņš ir lielāks, cenu rekordstundā ievērojami sarucis atbalsts, ko tās saņem no valsts.

Sakodīs zobus un samaksās

“Diezgan iespaidīgs lēciens. Ja man [elektrības rēķins] bija 65–70 eiro mēnesī, tagad ir 115 eiro rēķins. Tur var rēķināt, cik tas ir procentu pieaugums, bet elektrības daudzums ir līdzīgs, patēriņš nav mainījies, bet izmaksas krietni augušas ar visu to, ka ir neliels atbalstiņš, bet tas ir krietni mazāks, nekā bija,” stāsta rīdzinieks Māris Osis, kura ģimenē ir divi pieaugušie un trīs bērni.

Latvijas Radio korespondente Zane Ārmane par elektrības cenu kāpumu
00:00 / 06:09
Lejuplādēt

Ja iepriekš valsts atbalsts elektrības rēķinu segšanai sasniedza ap 30 eiro mēnesī, tagad tie ir tikai 10. Tiem, kam ir mainīgais tarifs, cenas cēlušās dramatiski, un ģimenes galva ir neizpratnē, kāpēc atbalsts sarucis tieši tagad, kad elektrības cenas sasniedz arvien jaunus rekordus. Turklāt pandēmijas laikā, kad gan bērni, gan vecāki biežāk strādā, mācās un gatavo mājās, pieaudzis arī elektrības patēriņš.

“Es zināju, ka būs kaut kas. Bet tik lielu [starpību] varbūt arī nebiju gaidījis. Tas bija mazliet pārsteigums, ieraugot šos ciparus. Tik lielu nebiju gaidījis, jā. Godīgi pasaku.”

Līdzīgu ainu ieskicē arī daudzbērnu tēvs Kaspars Beķeris no Ozolniekiem, un viņš atgādina, ka Latvijā ir gana daudz ģimeņu, kurās pārdesmit eiro ģimenes budžetā ir liela nozīme.

“Ja līdz šim es maksāju ar visu atbalstu rēķinu 40–55 eiro robežās, tad tagad man atnāca rēķins par 94 eiro. Labi, es vēl esmu pietiekami labi situēts, man ir nepatīkami, sakodīšu zobus, bet es to varu atļauties – nomaksāšu un viss. Bet tām ģimenēm, kam ir švakāk… ja tur ir viena māte, kas audzina… nu, tur tā ir, kā ir.”

Vakcinētie seniori interesējas par atbalstu

Ap to pašu laiku, kad iedzīvotāju pastkastēs iekrituši elektrības rēķini, valdībā pieņemts arī lēmums par 20 eiro ikmēneša atbalstu vakcinētiem senioriem, un “Latvenergo” Mārketinga un klientu direktore Solvita Linde atzīst, ka par šo atbalstu ir jūtama liela interese.

“Šobrīd ir sakritis cenu kāpums arī ar izmaiņām aizsargāto lietotāju atbalsta procesā, līdz ar to šīs abas lietas ir notikušas vienlaikus, un tas rada papildu jautājumus. Pie tam šobrīd redzam, ka mums ir jauna aktualitāte, ka ar mums sāk vairāk sazināties arī vakcinētie seniori, kuri interesējas, kā viņi saņems 20 eiro atbalstu katru mēnesi, un viņiem ir nesapratne, varbūt tas jāformē kaut kā, un tad mēs skaidrojam, ka šis atbalsts tiks piešķirts automātiski.”

Elektrības tirgotāji Latvijā atzīst, ka klienti nav iepriecināti par cenu kāpumu, tomēr kopumā par krīzi saistībā ar energoresursu cenām iepriekš bijis gana daudz publiskas informācijas, un arī uzņēmumi par to brīdinājuši savus klientus, tāpēc cilvēki bijuši informēti. Tiesa, ne visus šī informācija ir sasniegusi, piebilst Linde.

“Vēl mums ir diezgan daudz krievvalodīgās auditorijas, kas sazinās ar mūsu klientu servisu, kuri varbūt arī ne vienmēr saprot informāciju, kas viņiem ir sūtīta valsts valodā par cenu izmaiņām. Tad parasti mēs konsultējam šos cilvēkus vairāk telefoniski.”

Apkures rēķini sitīs pa kabatu vēl vairāk

Aptaujātās daudzbērnu ģimenes norāda, ka drīzumā tās sagaida pārsteigumi arī apkures rēķinos. Dažas ģimenes to izjūt jau tagad, liecina Māra Oša piemērs. Viņa mājoklim ir gāzes apkure, un jau tagad izlīdzinātais maksājums pieaudzis no 20 līdz 40 eiro mēnesī, un sagaidāms ka drīzumā tas kāps vēl. Arī Beķeris, kurš strādā siltumapgādes nozarē, uzsver, ka mājsaimniecībām priekšā ir vēl krietni sāpīgāki pārsteigumi, kad tās saņems apkures rēķinus, kuros atspoguļosies gāzes cenu kāpums.

“Visur runā par elektrību kā tādu, parasti arī valdība utt., bet siltumapgādi aizmirst. Bet, ja siltumu pārvērš enerģijas vienībās, tad vienai mājsaimniecībai siltuma patēriņš ir krietni lielāks nekā elektrības patēriņš.

Rēķini par siltumu ir krietni lielāki nekā rēķini par elektrību gadā, tā ka īstenībā siltuma pozīcija ir daudz nozīmīgāka nekā elektrības, un būtu šis atbalsts tām pašām daudzbērnu ģimenēm – arī par siltumapgādi būtu jādomā.”

Jāpalielina atbalsts mazturīgiem iedzīvotājiem

Arī Rīgas dome rēķinās, ka šīs sezonas lielākie izdevumi gaidāmi par apkuri – tarifs varētu pieaugt pat uz pusi. Un ļoti iespējams, ka pieaugs tādu ģimeņu skaits, kam būs nepieciešams atbalsts, stāsta Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs (“Progresīvie”).

“Varētu būt, ka pieaugs ģimeņu skaits, kas kvalificēsies šim mājokļa pabalstam. Es teiktu, ka būtu saprātīgi, ja netiek galā ar finansēm un pietrūkst līdzekļu, tad būtu jāvēršas, pirmkārt, Rīgas Sociālajā dienestā. Ja šajā situācijā kādu iemeslu dēļ ģimene nekvalificējas šim pabalstam, mums ir panākta vienošanās ar Rīgas kapitālsabiedrībām “Rīgas namu pārvaldnieks” un “Rīgas siltums”, ka viņi neuzrēķinās soda naudas šajā periodā.”

Apkures rēķini būs lielāks slogs ne tikai ģimenēm, bet jo īpaši pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti, kuri veido 90% no maznodrošināto personu kopskaita galvaspilsētā.

Rīgas pašvaldība papildu atbalsta formu tieši šīs situācijas risināšanai nav paredzējusi, taču ģimenes, kam jau tagad pienākas mājokļa pabalsts, šo cenu kāpumu neizjutīs, jo to nosegs pašvaldība.

Šogad mājokļa pabalsta palielināšanai Rīgas budžetā paredzēti 440 000 eiro, bet nākamgad tie varētu būt papildus līdz pat pusotram miljonam eiro. Puse no 7000 mājokļa pabalsta saņēmēju ir atsevišķi dzīvojoši pensionāri un cilvēki ar invaliditāti, bet 2300 – ģimenes ar bērniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti