Daļai bezdarbnieku nāksies pārkvalificēties - nozares vēl nav zināmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bezdarbnieki drīzumā varēs attālināti apgūt transportlīdzekļu tehnikas vadīšanu, datorprogrammas un valodas, informē Nodarbinātības valsts aģentūrā. Pēdējos divos mēnešos bezdarba līmenis Latvijā sasniedzis 6,8%. Prognozē, ka tas šogad varētu pieaugt līdz 9%. Nozares, kurās pēc krīzes būs nepieciešams darbinieku pieplūdums, ir grūti prognozēt. Vieglāk darbu atrast varētu būt cilvēkiem ar pieredzi klientu apkalpošanā.  

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas reģistrēto bezdarbnieku skaits ir pieaudzis par gandrīz 10 000 cilvēku, kas ir 0,6% no kopējā skaita. Visvairāk darbu zaudējuši ir Rīgas reģionā.

Daļai bezdarbnieku nāksies pārkvalificēties - nozarēs vēl nav zināmas
00:00 / 03:19
Lejuplādēt

Pārsvarā tie ir tūrisma, kultūras, izklaides un pasažieru pārvadājumu nozarēs.

Labklājības ministrijā prognozē, ka bezdarba līmenis šogad varētu pieaugt līdz 9%, stāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone.

Aģentūra šobrīd nolēmusi paplašināt bezdarbniekiem attālināti pieejamo kursu skaitu.

“Sākotnēji tās būtu neformālās izglītības programmas, kas ir saistītas gan ar transportlīdzekļu tehnikas vadīšanu, dažādām informācijas tehnoloģiju (IT) jomas programmām un arī valodu apmācību kursi. Pat nedomājot par to, ka daudzi mūsu klienti varētu nonākt IT nozarē kā darbinieki, bet šīs nozares prasmes ir vajadzīgas ikvienā nozarē un profesijā,” stāstīja Simsone.

Aģentūras direktore norādīja, ka to, kurās nozarēs būs nepieciešams darbinieku pieplūdums pēc Covid-19 krīzes, šobrīd ir grūti prognozēt. Visgrūtāk noteikti klāsies tūrisma nozarē.

Latvijas Darba devēju konfederācijā stāstīja, ka ļoti svarīgas šobrīd ir ne tikai kvalifikācijas pilnveidošanas iespējas, bet arī pārkvalificēšanās kursi dīkstāvē esošajiem.

Konfederācija šobrīd sadarbojas ar Izglītības un zinātnes ministriju un Nodarbinātības valsts aģentūru, lai izveidotu šādu programmu, stāstīja ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

“Pamatā izglītības iestāde ir vidējā profesionālā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai darbiniekiem, kas šajā posmā ir pazaudējuši darbu vai ir dīkstāvē, būtu atbilstošas iespējas ja ne apgūt praktisko kursu, tad vismaz apgūt teorētisko. Šeit ir svarīgi, lai dati un nodarbinātības pasākumi būtu ļoti mērķtiecīgi – uz konkrētajiem cilvēkiem, konkrētajā situācijā, konkrētajā uzņēmumā un konkrētajā nozarē,” uzsvēra Meņģelsone.

Konfederācijā vēl apkopo datus par nozarēm, kurās jāveic darbinieku pārkvalifikācija.

Darba sludinājumu portālā “CV Online” pieejamās vakances šobrīd samazinājušās par 60 procentiem – lielākais kritums ir tūrisma jomā, mežsaimniecībā un kokapstrādē, arī medijos un sabiedriskajās attiecībās. Šobrīd pieejamas aptuveni 1200 vakances.

Vienīgi ražošanas jomā vērojams vakanču pieaugums, stāstīja “CV Online Latvia” vadītājs Aivis Brodiņš.

“Prognozējam, ka skaits varētu pieaug, tiklīdz atcels ierobežojumus. Bet tādu apjomu, kāds bija līdz šim – aptuveni 3000 vakanču Latvijā – varētu sasniegt ne ātrāk kā gada laikā. Jau tagad mūsu klienti saka, ka ir vairāk pieteikumu uz vakancēm,” atzina Brodiņš.

“CV Online” vadītājs uzskata, ka darbu pēc krīzes vieglāk būs atrast cilvēkiem ar pieredzi klientu apkalpošanas jomā, piemēram, tirdzniecības nozarē.

KONTEKSTS:

Bezdarbnieku rindas sāka pieaugt marta nogalē, pēc tam, kad Covid-19 izplatības ierobežošanai izsludināta ārkārtēja situācija un noteikti vairāki ierobežojumi, kas smagi ietekmēja daudzu uzņēmumu darbību. Daudzi uzņēmumi arī cietuši tāpēc, ka zaudēja klientus vai piegādātājus citās valstīs, kur arī noteikti ierobežojumi Covid-19 dēļ. Saņemti paziņojumi par kolektīvo atlaišanu un bezdarba vilni gaida aprīļa otrajā pusē. Ārkārtēja situācija pašlaik noteikta līdz 12.maijam.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti