Panorāma

Atsaka kriminālprocesu par vēlmi pirkt vakcinācijas sertifikātu

Panorāma

Valdība atbalsta obligātu vakcināciju vairākās nozarēs

Uzņēmumi izprot vajadzību vakcinēties pret Covid-19

Daļa uzņēmēju izprot vajadzību darbiniekiem vakcinēties, bet nesteigsies ar Covid-19 sertifikāta prasīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 pandēmija smagi skāra daļu uzņēmēju, no kuriem ne visi spēja strādāt attālināti un saglabāt darbavietas saviem darbiniekiem. Tāpēc, saprotot, ar ko var nākties saskarties jau pēc pāris mēnešiem, daudzi darba devēji mudina savus darbiniekus vakcinēties pret Covid-19. Uz iespējām atlaist nevakcinētos darbiniekus vairāki LTV uzrunātie uzņēmēji gan raugās piesardzīgi, jo atrast jaunus darbiniekus nav nemaz tik viegli.

Nevēlas vēl vienu pandēmijas vilni

Ēdināšanas nozare bija viena no tām jomām, ko Covid-19 pandēmija skāra īpaši smagi. Vēl salīdzinoši nesen pusdienas varēja pasūtīt tikai līdzņemšanai. Nozarē daudzi devās dīkstāvē, saņēma pabalstus.

“Es īsti neesmu gatavs vēlreiz tam visam iet cauri...” pauda “Vairāk saules” līdzīpašnieks Endijs Bērziņš.

Restorānu tīklā “Vairāk saules” vakcinējušies vairāk nekā 80% darbinieku. Pirmos 50% bija viegli sasniegt, tad vakcinācijas temps kāpa nedaudz lēnāk. Un tomēr teju katru dienu ir kāds darbinieks, kas izlemj par labu savai Covid-19 potei.

“Ar trauku mazgātājām man iet grūtāk pārliecināt. Jo šeit tomēr lielākā daļa nav [vakcinēta], bet tajā pašā laikā daži mani ļoti iepriecināja. Es biju aizvakar “Spicē”, un tur bija Aleksandra, kura teica: Endij, es savakcinējos! Un es teicu: milzīgs paldies!” pastāstīja uzņēmējs.

Kopā restorānu tīklā nodarbināti aptuveni 250 darbinieki. Tā kā vairums ir vakcinēti pret Covid-19, darbu organizēt var visai brīvi.

Atteikšanos vakcinēties Bērziņam ir grūti saprast: “Tas ir tā mazliet bezatbildīgi. Jo, ja mēs, iespējams, atkal lūgsim palīdzību un dotācijas no valsts puses un tajā pašā laikā mēģināt stāstīt par to, ka es nevakcinēšos, nu tas liekas – pagaidiet, nopietni? Vairāk tāda līdzatbildība pret sabiedrību, nevis no tāda skatpunkta “man, es”. Bet “mēs”.”

Vakcinējusies puse darbinieku

Zemāki vakcinācijas rādītāji ir mobilo sakaru operatora “Bite” uzņēmumā. Darbinieku skaits ir liels – 900. 150 no viņiem jeb katrs sestais strādā “Bites” salonos un apkalpo klientus. Vakcinējusies vien aptuveni puse.

“Tajā brīdī, kad valdība pieņems šādus lēmumus, ka obligāti, piemēram, apkalpojošā sfērā jāstrādā tikai vakcinētām personām, skaidrs, ka mēs pildīsim šos noteikumus. Bet, protams, ir arī jāņem vērā tas, ka varētu tikt ietekmēta uzņēmuma darbība, jo tāpat kā daudzi citi uzņēmumi arī mēs šobrīd saskaramies ar kadru trūkumu gan apkalpojošajā sfērā, gan IKT un IT nozarē,” pastāstīja SIA “Bite Latvija” pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Covid-19 sertifikāta prasīšana neesot risinājums

Savukārt pārtikas ražošanas uzņēmums “Dobeles dzirnavnieks” bija viens no pirmajiem, kas maija sākumā pieteicās kolektīvajai vakcinācijai pret Covid-19. Atsaucās 30% darbinieku, un ar šādu rādītāju uzņēmuma vadība nebija apmierināta. Ar individuālajām pārrunām izdevies panākt, ka vakcinējusies aptuveni puse no 350 darbiniekiem.

“Kopumā tas process ir pareizs un nepieciešams, ka tiek skaidri nodefinētas profesijas jeb amati, lai nodrošinātu darbības nepārtrauktību,” norādīja AS “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Arī “Dobeles dzirnavniekā” ir darbinieki, kas nodrošina uzņēmuma darba nepārtrauktību. Covid-19 smagāk skartajos mēnešos atsevišķas maiņas tika nosūtītas karantīnā vai pašizolācijā  un uzņēmumam bija grūtības izpildīt saistības.

Taču, no otras puses, ir bažas par to, kas varētu notikt līdz ar Covid-19 sertifikātu pieprasīšanu darba vietā. “Jāsaka, ka mūsu gadījumā tas galīgi nebūs risinājums. Jo jau šobrīd mums nozarē kopumā trūkst darbaspēka. Pie tāda scenārija mums gluži vienkārši nebūs, kas strādā. Tādēļ mēs individuāli turpinām uzrunāt mūsu darbiniekus un ceram uz atsaucību,” atzina uzņēmējs.

Līdz šim pret Covid-19 vakcinējusies aptuveni trešdaļa Latvijas iedzīvotāju.

KONTEKSTS:

Latvijā pieaugot Covid-19 lipīgāka delta varianta izplatībai, valdība atbalstīja obligātu vakcinācijas pret Covid-19 prasību ārstniecības, sociālās aprūpes un izglītības iestādēs no 1.oktobra. Savukārt citās nozarēs, ja darbinieks strādā saskarsmē ar klientiem vai ir nozīmīgs uzņēmuma darbībai, darba devējiem būs tiesības pēc 1.oktobra atlaist nepotētos darbiniekus. Par izmaiņām vēl jālemj Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti