Panorāma

Uz analīzēm – tikai ar 113 akceptu!

Panorāma

Ģimenes ārsti pašizolētos neapmeklē

Zaudētāji abās pusēs

Daļa tūrisma operatoru atceļ ceļojumus, citi gaida klientu lēmumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Par gandrīz simtprocentīgu apgrozījuma kritumu signalizē arī tūrisma operatori. Ne vairs pa dienām, bet stundām tiek pieņemti arvien jauni lēmumi par ceļojumu atcelšanu. Tomēr paši ceļotāji ziņo arī par gadījumiem, kad aģentūras braucienus atcelt vilcinās.

Kopš 12.marta riskanto valstu saraksta vietā aicinājums neceļot nemaz ir arī Ārlietu ministrijas mājaslapā. Tomēr vairāki iedzīvotāji ziņo, ka tūrisma operatori ar lēmumu atcelt braucienus vilcinās, iespējams, cerībā, ka ceļotāji no brauciena atteiksies paši un šādi iemaksāto naudu zaudēs.

Lūk, daži fragmenti no tūroperatoru sarakstes ar klientiem.

“Robežas netiek slēgtas, un izlidošana tiek nodrošināta, kā plānots. Informācija medijos ir informatīva un ieteikumu veidā.”

“Tikai ja rezervētajā galamērķī tiks paziņota vīrusa epidēmija vai reiss tiks atcelts, klients saņems 100% naudas atmaksu.”

Bet ir arī pozitīvas atsauksmes. Par piedāvājumiem ceļojumu pārcelt uz citu laiku vai atmaksāt naudu pilnā vai gandrīz pilnā apmērā.

“Manā gadījumā 1300 eiro vietā man atmaksās 1200 eiro. Zaudējumi ir mazi.”

Par savu pieredzi ar tūroperatoru Impro stāsta pensionāre Inga: “Es ļoti gribēju uz Tenerifi, uz Kanāriju salām, un tas ir dārgs ceļojums, un es mērķtiecīgi krāju naudu. Bet, kad parādījās ziņas par koronavīrusu, es dabīgi sāku interesēties. Mani visu laiku mierināja, ka nekas netiek atcelts un nav iemesla. Galvenais – nav iemesla.”  E-pasta atbildi, ka ceļojums notiks, jo Tenerifē karantīna nav izsludināta, Inga saņēma vēl 12.martā pa dienu.

Ar pašiem “Impro” sazināties neizdevās, bet neilgi pēc sarunas Inga piezvanīja vēlreiz un priecīgi paziņoja, ka ceļojums tomēr atcelts un nauda tiks atmaksāta pilnībā.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijā stāsta, ka asociācijas biedri līdz aprīļa vidum atcēluši visus čarterreisus.

“Cilvēki nevar atgūt naudu par šiem gadījumiem, jo tas ir “state of emergency”, ārkārtas situācija, bet tūroperators piedāvās cilvēkiem nezaudēt naudu.

Viņi ņem uz sevi šo atbildību vai risku, un viņiem ļaus to naudu izmantot nākotnē citiem ceļojumiem. Ja kāds domā, ka tūroperatori tagad iedzīvosies uz šo situāciju, tas ir absurds, ne tuvu tā situācija tāda nav. Jūs saprotat, ka viss ir apmaksāts. Gan tas lidojums ir apmaksāts, nauda jau sen ir piegādātāja kontā, gan viesnīca ir apmaksātam viesnīcas jau to naudu tam operatoram atpakaļ nedod. Tas lidojums naudu atpakaļ nedod, tie visi ir totāli zaudējumi,” skaidro asociācijas prezidente Kitija Tigule.

Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa atzīst, ka situācija ir ļoti sarežģīta: “Normatīvie akti tiešām uzliek visu tūrisma firmām, nerisinot jautājumu, ka tās nevar atgūt no šīm viesnīcām vai aviokompānijām.

Mūsu aicinājums cilvēkiem būtu arī atbalstīt šos piedāvājumus, ja jums piedāvā nākamgad ceļot, tad akceptējiet.”

Sliktākā situācijā nonākuši tie ceļotāji, kuri paši rezervē gan lidmašīnas biļetes, gan viesnīcas. Tad iespējas atgūt naudu atkarīgas no pirkšanas brīdī akceptētajiem noteikumiem. Tiesa, atsevišķas aviokompānijas šobrīd tomēr piedāvā pārcelt lidojumu uz citu laiku.

KONTEKSTS:

Piektdien, 13. martā, visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības ''Covid-19'' izplatību un būs spēkā līdz 14. aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos.

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatīšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti