Dienas ziņas

Plūdos cietušās pašvaldības lēš kompensāciju pieprasījumus

Dienas ziņas

Meklē atsaucīgus valsts iestāžu darbiniekus

ĀCM karantīnas zonā uzņēmumiem ierobežots eksports

Cūku mēra karantīnas zonā Priekuļu novadā esošiem uzņēmumiem ierobežots eksports

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc tam, kad Priekuļu novada saimniecībā “Zemitāni” 23 mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, par slimības klātesamību bažas ir arī vienam no Latvijā lielākajiem cūkkopības uzņēmumiem SIA “Gaižēni”, kas atrodas pavisam netālu no slimības skartās saimniecības.

Šobrīd aizsardzības zona noteikta Priekuļu un Raunas novadā, bet uzraudzības zonā ir vēl arī Kocēnu, Cēsu un Pārgaujas novads.

Tas nozīmē, ka cūkkopības saimniecībām šajās teritorijās nāksies saskarties ar vairākiem saimnieciskās darbības ierobežojumiem, proti, tām aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest dzīvniekus un cūkgaļu ārpus karantīnas zonas. To kontrolēs policijas ekipāžas.

Šie nosacījumi skar arī SIA “Gaižēni” cūku novietni “Smurģi”, kas atrodas 2 km attālumā no slimības skartās saimniecības.

Tajā šobrīd ir vairāk nekā 3300 dzīvnieku, kuri tur tiek nobaroti un pēc tam pārvesti uz citu novietni vai kautuvi. Tāpēc, kā vērtē uzņēmuma SIA “Gaižēni” vadītājs Alekss Rasmusens, ierobežojumi varētu radīt zināmus zaudējumus.

“Principā jau šobrīd mēs nedrīkstam neko vest klāt un neko vest ārā. Labi, tā kā mums bija papildus vietas, mēs izdzīvosim, bet citādāk var būt ļoti problemātiski. Zaudējumus, protams, tas arī mums nesīs,” sacīja Rasmusens.

Pārtikas un veterinārajā dienestā norāda, ka līdztekus aizsardzības un uzraudzības zonām, saskaņā ar normatīvajiem aktiem būs noteikta arī trešā riska zona. Tā ir teritorija,  kurā konstatētas ar Āfrikas cūku mēri slimas mājas un meža cūkas. Šobrīd tā noteikta jau vairākos desmitos pagastu. Saimniecībām, kas atrodas trešajā riska zonā, jārēķinās ar striktākiem ierobežojumiem, jo tām liegta dzīvnieku un cūkgaļas realizācija ārvalstīs.

“Saimniecības varēs iegūto gaļu arī tikai Latvijā realizēt. Tas nozīmē, ka šādā veidā atkal cieš Latvijas eksports. Ja kādreiz ir uzņēmumi, kas arī mēģina eksportēt šādā veidā, tad šis gadījums viņiem to pilnībā liedz. Un šie te ierobežojumi ir vismaz gadu. Tā kā tās sekas ir diezgan lielas,” sacīja Pārtikas un veterinārais dienests Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītājs Mārcis Ulmanis.

“Cits komplekss mums iet uz eksportu. Protams, ka republikas līmenī kaut kas notiek, tas sašūpo tirgu. Vai varat, vai nevarat, vai jāpieprasa speciāla atļauja u.tml. Tā kā jebkurā gadījumā mūsu nozare faktiski jau gadus divos ir bijusi apgrūtināta no šī cūku mēra,” skaidro Rasmusens.

Speciālisti atzīst, ka šobrīd vīruss var izplatīties ļoti ātri, jo meža cūkas dodas baroties laukos  ar rudens veltēm un labību, un arī cilvēki iet mežā sēņot. Tieši tāpēc cūkkopības saimniecībām jābūt ļoti piesardzīgām un stingri jāievēro biodrošības pasākumi.

Šis ir jau sestais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām šajā gadā. Pirms nedēļas slimība skāra saimniecību Saldus novada Jaunauces pagastā. Iepriekš mēris konstatēts Daugavpils novadā esošajā AS "Latgales bekons" ar aptuveni 6 000 cūku lielu ganāmpulku. Dažas dienas pirms tam mēris uzliesmoja nelielā saimniecībā Aglonas novadā. Gada sākumā mēris skāra Salaspils novadā esošo SIA "Ancers" cūku novietni "Bunči", kur nācās likvidēt vairāk nekā 8500 cūku. Iepriekš bīstamās slimības dēļ SIA “Ancers” Krimuldas novietnē nācās likvidēt 5023 cūkas.

PVD atgādina – lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri un neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi:

  • Jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem;
  • Nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās; pastāvīgi jāapkaro grauzēji;
  • Nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki;
  • Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli!), termiski neapstrādātus kartupeļus u.c
  • Kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes;
  • Pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi;
  • Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

PVD atgādina, ka bioloģiskā drošība ir pasākumu komplekss, kuru ievērojot, var pasargāt dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazināt infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā. Par biodrošības pasākumu ieviešanu un izpildi novietnēs, kurās tur un audzē cūku sugas dzīvniekus, tajā skaitā dezinfekcijas līdzekļu iegādi, atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

PVD aicina cūku turētājus būt atbildīgiem un, ja tas vēl nav izdarīts - reģistrēt cūkas Lauksaimniecības datu centrā, kā arī rūpīgi ievērot biodrošības noteikumus. Ja biodrošība nebūs ievērota un cūkas nebūs reģistrētas, PVD dzīvnieku īpašnieku administratīvi sodīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti