Pēcpusdiena

No aprīļa dabasgāzes lietotāji varēs izvēlēties tirgotāju

Pēcpusdiena

Vācijas ārlietu ministru satrauc Trampa izteikumi par NATO

Rosina izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados

Cūkkopji: Nāvējošais cūku mēris Krimuldas saimniecībā – trieciens un šoks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu lielā saimniecībā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku Krimuldas pagastā nozares uzņēmēji intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” raksturo kā triecienu un šoku, jo uzņēmumā bijuši ļoti augsti biodrošības standarti.

Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) pašlaik nav skaidrs cēlonis infekcijas ievazāšanai saimniecībā Krimuldas pagastā. Dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis norāda uz augsto biodrošības līmeni šajā saimniecībā, tur arī notika Eiropas Komisijas organizētās mācības par biodrošību. Turklāt saimniecību pārbaudīja gan PVD, gan Eiropas Komisijas veterinārais birojs.

Slimības uzliesmojuma iemeslus minētajā saimniecībā PVD skaidros pēc dzīvnieku izvešanas un iznīcināšanas. Balodis arī uzsver, ka Āfrikas cūku mēris neizplatās pa gaisu, bet gan dzīvnieki ar to inficējas, uzņemot barību.

Bīstamais mēris saimniecībā ar tik augstu biodrošību nozarei ir liels trieciens un šoks, saka Latvijas Cūku audzētāju asociācijas pārstāve Dzintra Lejniece. Kopš 2014.gada cūkkopjiem Latvijā izdevies puslīdz veiksmīgi sadzīvot ar lipīgo slimību, taču nu situācija ir mainījusies. Turklāt konkrētajā saimniecībā ieguldīts gadu desmitu selekcijas darbs.

Asociācijas pārstāve nesteidz izteikt minējumus, kā varēja notikt inficēšanās. Nozarē gaida  PVD slēdzienu par to, kā tas varēja notikt. “Tagad visi domā, kas vēl nav pamanīts un kā var pasargāt savu ganāmpulku no lielās nelaimes,” saka Lejniece.

Arī cūkkopības uzņēmuma "PF Vecauce" valdes priekšsēdētājs Kristaps Melbārdis atzīst – pašlaik ir zināms šoks, ka lielajā saimniecībā varēja notikt šāda nelaime. Tagad cūkkopji divreiz vairāk pārskatīs iespēju par transporta kustību gar fermām un uz tām.

SIA "Ancers" saimnieks lēš, ka kopējie zaudējumi varētu sasniegt pat miljonu eiro, kā arī uzsver, ka līdz ar lopu iznīcināšanu zaudēts vērtīgs un gadiem kopts Latvijas baltās cūkas ģenētiskais materiāls, ar ko SIA “Ancers” nodrošināja arī citas saimniecības.

Jau vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris skāris lielu cūku novietni Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku. Šī ir lielākā slimības līdz šim skartā cūku ferma Latvijā. Cūku fermas īpašnieks, uzņēmums "Ancers", par visiem piespiedu kārtā nokautajiem dzīvniekiem saņems kompensāciju. Aplēst zaudējumus vēl nevar, tomēr tie būs mērāmi vairākos simtos tūkstošu eiro.

Savukārt vairāk nekā 5000 dzīvnieku sadedzināšana izmaksās aptuveni 100 000 eiro no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Krīzes vadības padome rosinājusi valdību Krimuldas un Ādažu reģionos noteikt ārkārtas situāciju. Noteikta karantīna - aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Ārkārtas stāvoklis oficiāli tiks izsludināts otrdien, 17.janvārī, kad par to nobalsos ministri valdības sēdē, bet visi ar to saistītie drošības pasākumi tiek veikti jau šobrīd. 

Gaidāms arī, ka Eiropas Komisija noteiks Āfrikas cūku mēra trešo riska zonu vismaz 20 kilometru rādiusā ap inficēto novietni. Tas nozīmē, ka no šīs teritorijas gaļu nedrīkstēs eksportēt uz citām ES dalībvalstīm.

Lai arī riska zona pirmo reizi noteikta tik tuvu Rīgai, zemkopības ministrs noraida bažas par gaļas eksporta ierobežojumiem no galvaspilsētas. Bet, kā īsti inficēta saimniecība, kas atbilda augstākajām biodrošības prasībām, skaidros policija.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti