Panorāma

"Māja-kuģis" pārvietota dziļāk iekšzemē

Panorāma

Par maksātnespējas nepilnībām vērsīsies Ģenerālprokuratūrā

Cūkkopības nozare atkopjas

Cūkkopji Āfrikas cūku mērim nepadodas – fermas dezinficē un visu sāk no jauna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc tam, kad augusta sākumā Latvijā tika konstatēts līdz šim lielākais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums “Druvas Unguros”, likās, ka ar to arī cūkkopības nozarei pienācis gals. Pērn pērn divās lielās saimniecībās SIA ,,Ancers” un AS ,,Latgales bekons” nācās iznīcināt vairākus tūkstošus cūku. Tomēr cūkkopji nav padevušies. Daudzviet slimības skartās fermas ir dezinficētas, un tajās atkal atgriezušās cūkas.

 “Ancera” apsaimniekoto cūku fermu ,,Rukas” Krimuldas novadā Āfrikas cūku mēris skāra pērnā gada janvārī, bet februārī sērga uzliesmoja otrajā “Ancera” fermā Salaspils novadā. Kopumā tika iznīcināti vairāk nekā 13 tūkstoši slimo dzīvnieku, par kuriem izmaksāta kompensācija, kas ielikta ražošanas atjaunošanā. “Ir viss iztērēts. Cik varējām, tik atjaunojām no ganāmpulka. Tālāk viss atkarīgs no veiksmes,” saka SIA ”Ancers” ražošanas daļas vadītājs Edvīns Vakss.

Lai kūtīs varētu ievest iepirktos dārgos vaislas dzīvniekus, vispirms bija jāiegulda liels darbs biodrošībā. “Viss, kas bija ar koku saistīts, viss tika likvidēts. Mazgāts, tīrīts, dezinficēts, dažas kūtis pat vairākkārt. Un tikai tad, kad laboratoriskie mērījumi parādīja negatīvu rezultātu, gājām uz nākamo kūti. Un tādā veidā izmazgājām piecu hektāru lielu platību. Tagad ir tā – dzīvojam un jūtam, ka pakrūtē kāds kutina,” saka Vakss.

Biodrošības pasākumi nebija pārkāpti arī pirms sērgas izplatības, tāpēc joprojām nav skaidrs, kas to izraisījis. Tagad drošība pastiprināta divkārt. Fermā strādnieki var tikt, tikai izejot cauri dušai un pilnībā pārģērbjoties. Ienest nedrīkst ne telefonus, ne maizītes.

“Mēs joprojām vēl par šo slimību mācāmies – gan PVD, gan visa ES. Zinātnieki nāk klajā ar aizvien jauniem atklājumiem par šo slimību. Mās mācāmies no pieļautajām kļūdām un mēģinām saprast, kādi ir tie iespējamie caurumi, kā uzlabot vēl šo biodrošību, jo tā ir vienīgais, kas mums var palīdzēt,” uzsver Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Kopš 2014.gada Āfrikas cūku mēris skāris 63 cūku novietnes, iznīcinātas vairāk nekā 36 tūkstoši cūkas. Tomēr kopējais cūku skaits Latvijā nav samazinājies, vēl joprojām cūku skaits ir ievērojams – 320 tūkstoši.

“Neesam gatavi mest plinti krūmos, esam gatavi sadzīvot. Jā, šis ir grūts brīdis nozarei, bet es nedomāju, ka tas ir fatāls, ka tāpēc jāpaceļ rokas un jāpadodas,” saka Lejniece.

Latvijā tiek saražoti tikai 60% no valstī patērētās cūkgaļas, bet tā kā esam kopējā tirgū, tad trūkstošā daļa tiek ievesta. Šovasar cūkgaļas cenas visā Eiropā bijušas neparasti zemas, bet tagad tās pamazām paaugstinās, jo pieaugušas graudu cenas, bet graudi cūkām ir pamata barība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti