Covid-19 vīrusa delta varianta izcelsmes vieta Indija: Kāds ir tās ekonomikas stāvoklis?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 vīrusa delta paveids, kas pasaulei tagad turpina sagādāt ievērojamas problēmas, pirmo reizi atklāts Indijā. Valsts šī gada pavasarī piedzīvoja šausminošu delta paveida izplatību, Indijas varasiestādēm nespējot tikt galā ar milzīgo inficēto, hospitalizēto un mirušo skaitu. Politiķi tika kritizēti par ierobežojumu pietiekami ātru neieviešanu, un tas daļēji saistīts tieši ar centieniem noturēt ekonomiku virs ūdens. Galu galā bez stingriem ierobežojumiem gan neiztika, un tas ietekmēja arī ekonomiku.

Covid-19 delta paveida izcelsmes vieta Indija: Kāds ir tās ekonomikas stāvoklis?
00:00 / 04:57
Lejuplādēt

Straujā Covid-19 izplatība Indijā šī gada pavasarī daļēji skaidrota tieši ar jauno vīrusa delta paveidu. Lai gan pazīmes par jauno paveidu un tā bīstamību bijušas zināmas jau gada sākumā, plaši ierobežojumi ieviesti netika. Arī pavasarī noritēja vairāki politiski un reliģiski masu pasākumi, ļaujot vīrusam izplatīties tālāk. Tā rezultātā tika pārslogotas slimnīcas, kurās katastrofāli trūka gan gultasvietu, gan skābekļa. Ļaudis mira, gaidot rindās pie pārpildītajām slimnīcām. Mirušie tika sadedzināti uz ielām, jo krematorijas bija pārpildītas. Tomēr valdības kritiķi nevēlēšanos noteikt ātrus un efektīvus ierobežojumus saistīja arī ar vēlmi no smaga trieciena maksimāli pasargāt ekonomiku. Galu galā tos nācās ieviest, līdzīgi kā pirms tam 2020. gadā.

Āzijas trešā lielākā ekonomika bija viena no tām pasaules lielākajām ekonomikām, ko Covid-19 krīze skārusi vissmagāk.

Ja runā kaut vai par eksportu un importu, tad līdz ar smago uzliesmojumu aprīlī abi šie rādītāji kritās teju uz pusi. Neraugoties uz postošo otro vilni pavasarī, ekonomika uzrādījusi atkopšanās pazīmes.

Ārvalstu investīciju apjoms pēc straujā krituma aprīlī atkal ir augošs. Indijas ekonomika šā fiskālā gada pirmajā ceturksnī, kas noslēdzās jūnijā, salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājusies par 20,1%, tādējādi reģistrēta straujākā izaugsme kopš šo datu apkopošanas sākšanas 1996. gadā. Attiecīgajā ceturksnī pirms gada valsts ekonomika saruka par 24,4%, kas bija rekordstraujš kritums, ko izraisīja koronavīrusa izplatības ierobežošanai paredzētie pasākumi. Ekonomikas izaugsmi pagājušajā ceturksnī galvenokārt veicināja augšupeja rūpniecības un celtniecības nozarēs, kā arī eksporta apjoma pieaugums. Savukārt uzņēmējdarbības aktivitāte lielā mērā ir atguvusies pirmspandēmijas līmenī, taču izaicinājums ir saglabāt šo trajektoriju.

"Ir skaidrs, ka otrais vilnis noveda veselības aprūpi līdz sabrukumam, bet ekonomika netika skarta tik smagi. Iemesls ir tas, ka pamazām iemācāmies sadzīvot ar vīrusu. Tie sektori, kam klājās ļoti labi, ir, piemēram, lauksaimniecība un komunālo pakalpojumu nozare, kur esam pirmspandēmijas līmenī. Bet daudziem citiem sektoriem, piemēram, komunikācijas nozarē, viesmīlībā, transportā, joprojām nav tik labi rādītāji," atzina ekonomists Darmakirti Džoši.

Lai gan tendencies ir pozitīvas, nav piepildījušās pašas optimistiskākās cerības, kas tika paustas pirms postošā otrā viļņa. Proti, visas prognozes izteikušās finanšu institūcijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozes otrā viļņa dēļ mainīja uz leju, sākot no viena procenta un beidzot pat ar vairāk nekā 4%. Tagad, piemēram, Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka Indijas IKP fiskālajā gadā līdz 2022. gada martam pieaugs par 9,5%. Savukārt saskaņā ar Mumbajā bāzētās pētniecības firmas "QuantEco Research" datiem Indijas ekonomikai pie teju pirmspandēmijas lieluma vajadzētu atgriezties nākamajos divos ceturkšņos. Tikmēr reālais izaugsmes temps pirmspandēmijas līmenī varētu atgriezties finanšu gadā, kas beidzas 2026. gada martā. Kopumā noskaņojums par ekonomisko situāciju tirgū ir optimistiskāks par pašu indiešu noskaņojumu.

"Es domāju, ka ir daži īstermiņa iemesli tam, kādēļ noskaņojums tirgū ir salīdzinoši optimistisks. Eksports atgriežas, fiskālie ieņēmumi ir augsti, sajūta, ka sliktākais ar Covid-19 ir aiz muguras un norisinās vakcinācija.

Tāpat optimismu rada arī aktīva reformu darbakārtība," teica bijušais valdības ekonomikas padomnieks Arvins Subramanians.

Reformu vidū ir, piemēram, darbaspēka reforma. Tāpat Subramanians norādīja uz privatizāciju un valdības pagājušās nedēļas lēmumu pārdot parādsaistību mākto nacionālo lidsabiedrību "Air India" konglomerātam "Tata". Darījuma summa ir 2 miljardi eiro. Jau deviņdesmitajos gados nacionālā lidsabiedrība gan iekšzemes, gan starptautiskajos maršrutos sāka saskarties ar aizvien sīvāku konkurenci, ciešot milzīgus zaudējumu un uzkrājot parādsaistības.

Savukārt Indijas Rezervju bankas vadītājs Šaktikanta Dass uzsvēris, ka ilgtspējīga ekonomikas izaugsme būs iespējama tad, ja tiks veikts liels ieguldījums veselības aprūpē, izglītībā, inovācijās, fiziskajā un digitālajā infrastruktūrā. Tāpat jāturpina reformas darba un produktu tirgos.

Daudzi ekonomisti kā kritiski svarīgu faktoru min vakcināciju. Nepieciešams rūpīgi sekot Covid-19 izplatībai valstī un turpināt palielināt vakcinēto cilvēku skaitu. Vienā diennaktī inficēto skaits valstī ir ievērojami krities – pēdējā mēneša laikā tie ir mazāk nekā 40 000 jaunu saslimšanas gadījumu. Bet ārsti baidās, ka tuvojas trešais vilnis, ņemot vērā, ka valsts ir atcēlusi ierobežojumus.

Lai gan pašlaik Indijā saskaņā ar oficiālajiem datiem vismaz vienu devu saņēmuši 70% iedzīvotāju, pilnībā vakcinēti nepilni 19% iedzīvotāju. Lai vakcināciju paātrinātu, Indija kalnu reģionos ir sākusi piegādāt vakcīnas ar droniem.

Eksperti lēš, ka Indijai ir jāiztērē vairāk nekā 10 miljoni devu dienā, lai līdz šī gada beigām pilnībā vakcinētu visus pieaugušos. Inficēto skaita ziņā Indija šobrīd atrodas otrajā vietā pasaulē, bet mirušo skaita ziņā – trešajā vietā aiz ASV un Brazīlijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti