Covid-19 uzliesmojums Ķīnā nopietni apdraud valsts ekonomikas izaugsmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 uzliesmojums Ķīnā apdraud Pekinas ambiciozo iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes mērķi, norāda analītiķi. Piegādes ķēdēs joprojām ir juceklis, ostu darbs ir daudz lēnāks, un biznesa centrā Šanhajā joprojām noteikts stingrs karantīnas režīms.

Pasaules otrās lielākās ekonomikas izaugsme jau pagājušā gada otrajā pusē palēninājās līdz ar nekustamā īpašuma tirgus lejupslīdi un regulatīvām represijām, liekot politikas veidotājiem noteikt pēdējās desmitgadēs zemāko IKP prognozi 2022.gadam – 5,5%. Tomēr aģentūras AFP aptaujātie eksperti no 12 finanšu iestādēm neprognozē IKP pieaugumu lielāku par 5%.

Covid-19 uzliesmojums Ķīnā nopietni apdraud valsts ekonomikas izaugsmi
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

Izaugsme pirmajā ceturksnī tiek prognozēta nedaudz virs 4%. Valsts statistikas birojs pirmdien paziņojis, ka Ķīnas ekonomikas izaugsme gada pirmajos trīs mēnešos sasniegusi 4,8% salīdzinājumā ar janvāri-martu pērn. Salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu Ķīnas IKP janvārī-martā pasaules otrā lielākajā ekonomikā audzis par 1,3%. Pagājušā gada pēdējos trīs mēnešos gada salīdzinājumā Ķīnas ekonomikas izaugsme bija 4%, bet ceturkšņa izteiksmē - 1,4%.

Ķīnas ekonomiku pirmajā ceturksnī ietekmēja saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu izsludināti lokdauni vairākās rūpniecības pilsētās. Covid-19 uzliesmojums marta sākumā un striktie ierobežojumi ir nopietni izjaukuši piegādes ķēdes un rūpnieciskās darbības.

Šanhajā, kas ir uzliesmojuma epicenters, iedzīvotāji izmanto sociālos medijus, lai izgāztu savas dusmas uz vietējām varasiestādēm par pārtikas trūkumu, zaudētajiem ienākumiem, šķirtajām ģimenēm un sliktajiem apstākļiem centrālajos karantīnas centros. Spriedze dažkārt izvērsusies publiskos protestos vai sadursmēs ar policiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti