Pasaules panorāma

Satikšanās sociālās distancēšanās ērā

Pasaules panorāma

Izsekošana cīņā Covid-19: robežlīnija starp drošību un privātumu

Covid-19 sagrauj ziedu tirgu

Covid-19 pandēmija sagrauj ziedu tirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pavasaris, kad Nīderlandes lauki uzplaukst košās krāsās, ir puķkopju peļņas laiks. Tagad šis laiks ir puķumīļu lielākais murgs. Miljoniem tikko plaukušu ziedu tiek izgāzti mēslainē. Daudzi audzētāji tuvākajās nedēļās var bankrotēt. Audzētājiem nelīdz pat tas, ka Eiropas valstīs sāk atzīmēt Mātes dienu, kad tradicionāli ir liels pieprasījums pēc ziediem.

Nīderlandē slēgts arī slavenais Keukenhofas ziedu parks, kuru ik pavasari apmeklē miljoniem tūristu.  

Hiacintes no Nīderlandes zemnieka Henka van der Slota puķu laukiem bija paredzēts nosūtīt uz Vatikānu, lai Lieldienās izgreznotu Svētā Pētera laukumu. Tā būtu holandiešu ziedu audzētāju gadskārtējā dāvana pāvestam. Taču šogad svētais tēvs Lieldienās paliks bez ziediem.

“Tu zini, ka vienmēr ir kādi riski. Ar prātu saproti, ka baktērijas un vīrusi ir liels risks cilvēkiem, bet kaut ko tādu nevarēja paredzēt neviens!” saka Nīderlandes puķu audzētājs Henks van der Slots.

Daudzas valstis, cīnoties ar jauno sērgu, ieviesušas drakoniskus pasākumus un slēgušas robežas. Tas izkropļojis ziedu tirdzniecību. Nav, kas pērk, jo atcelti svētku pasākumi, koncerti, kāzas, ballītes.

Kompānija “Royal FloraHolland” ir ziedu audzētāju kooperatīvs, kas gadā pārdod 12 miljardus puķu un stādu.

 “Koronavīruss ir nelaime ziedu industrijai. Mūsu eksports šobrīd ir tuvu nullei. Tas nozīmē, ka 85% no mūsu tirgiem ir izgaisuši,” atzīst kompānijas “Royal FloraHolland” pārstāvis Mišels van Šije.

Šis laiks ir milzīgs trieciens Nīderlandes ziedu industrijai, kas nodrošina 35% no kopējā pasaules ziedu eksporta. Pērn Nīderlande eksportēja ziedus vairāk nekā 6 miljardu eiro vērtībā. Zaudējumus cieš puķkopji un fermeri ne tikai Eiropā, bet arī Āfrikā, kur izaudzētie ziedi arī nonāk Eiropas veikalos. Ziedu bizness pēdējos gados uzplaucis Kenijā un Etiopijā.

Maridadi ziedu fermā Nairobi puķu šķirošanas zālē parasti strādā 120 strādnieki, tagad tā ir tukša. Vien daži griež rozes, lai tās uzreiz aizvestu uz komposta kaudzi. Izmesto rožu grēda jau ir milzīga. Katru dienu te nonāk 230 - 250 tūkstoši ziedu. Fermas uzturēšana īpašniekam mēnesī izmaksā pusmiljonu dolāru.

“Ja tas turpināsies, mēs ļoti drīz piedzīvosim to, kā sabrūk daudzas saimniecības. Mums jau ir bijuši pāris slikti gadi. Daudzi cilvēki nevarēs ilgstoši izturēt,” secina fermas “Maridadi Flowers” īpašnieks Džeks Kneppers.

Vienā no Nīderlandes lielākajiem ziedu izsoļu namiem Alsmērā netālu no Amsterdamas vairumtirgotāji iepērk ziedu kravas savu valstu veikaliem. Milzīgā noliktava parasti ir piepildīta ar ziedu kastēm. Tagad tiek apkalpota neliela daļa pasūtījumu. No šejienes ziedi plūst arī uz Latviju. Tās ved ar autotransportu.  

“Mēs saņemam divas reizes nedēļā un turpinām to darīt nedaudz mazākos apjomos. Jo esam piesardzīgi. Gaidām kādus valdības lēmumus, kā attīstīsies situācija,” atzina vairumtirdzniecības bāzes “Ziedu ekspresis” iepirkumu daļas vadītājs Edgars Siliņš.

Arī Latvijā šobrīd ziedus pērk mazāk. Nīderlandē daļa zemnieku, lai izlolotās tulpes nebūtu jāizmet, tās nogādā mediķiem kā pateicību par pašaizliedzību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti