«Covid-19» neietekmē pārtikas piegādes Latvijā; aicina ziņot par nepamatotu cenu paaugstināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas mazumtirgotāji nav negodprātīgi izmantojuši situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa  izplatīšanos pasaulē un nav nepamatoti cēluši kādu preču grupu cenas, secināts atbildīgās ministrijas sanāksmē kopā ar nozares pārstāvjiem. Pārtikas krājumu veidošanai nav pamata, jo situācija ir stabila, bet cilvēki tiek aicināti ziņot, ja pamana nepamatotu cenu paaugstināšanu precēm.

Latvijā pārtikas piegādes norit raiti; aicina ziņot par nepamatotu cenu paaugstināšanu
00:00 / 03:03
Lejuplādēt

Lai pārrunātu esošo situāciju Latvijas pārtikas tirgū, kā arī kontrolējošo institūciju jau līdz šim paveikto un plānotos prevencijas pasākumus saistībā ar jaunā koronavīrusu "Covid-19" izplatīšanos pasaulē, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") ceturtdien, 5. martā, sasauca sanāksmi, uz to aicinot gan iesaistīto ministriju un kontrolējošo iestāžu pārstāvjus, gan Latvijas lielākos tirgotājus un uzņēmēju organizāciju pārstāvjus.

Sanāksmē atbildīgo ministriju pārstāvji un tirgotāji secināja, ka pagaidām Latvijas mazumtirgotāji nav negodprātīgi izmantojuši situāciju un nepamatoti cēluši kādām preču grupām cenas. Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs uzsver, ka pārtika no veikalu plauktiem nepazudīs.

"Tirdzniecībā problēmu nav. Mums preces ir pietiekošā sortimentā un daudzumā. Panikai nav pamata. Piegādes tiek pastāvīgi diversificētas. Par cenām mēs konstatējām, ka nekādu aizdomu nav. Protams, ir atsevišķas preces, piemēram, maskas, kurām jau piegādātājs ir būtiski pacēlis cenu un loģiski, ka tās tirgū būs daudz dārgākas nekā līdz šim. Jāsaka arī, ka mēs redzam tādas interesantas lietas, ka cilvēki nepērk makaronus no Itālijas, bet no Indijas, jo tur vīrusa nav. Jāsaka, ka produkti ir termiski apstrādāti un tajos vīruss nevar būt," saka Danusēvičs.

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts stāsta, ka tūrisma nozare koronavīrusa ietekmi jau izjūt, bet attiecībā uz mazumtirgotājiem situācija ir stabila. "Mums šodien izsludināt kādu ārkārtas stāvokli nav pamata. Uzņēmējiem pārtikas krājumi pagaidām ir pietiekami. Protams, jāturpina sekot līdzi, kas notiek Eiropā un kā notiek preču kustība tur. Vai netiek ieviesti kādi eksporta ierobežojumi," pārliecināts Eglīts.

Danusēvičs uzsver, ka Latvijā netrūkst pārtikas ražotāju un mums nav problēmas pabarot savus iedzīvotājus. Turklāt, viņaprāt, nav sagaidāms, ka Latvijā notiks tik vērienīga vīrusa izplatīšanās kā Ķīnā. "Pat ja būs, tad tas neaizliegs iepirkties un mums ir arī preču piegāde uz mājām. Darbojas e-veikali. Neviens nepaliks bez precēm. Ārkārtas situācijas tiek zīmētas. Iespējams, kāds grib pārbaudīt, kas notiktu, ja būtu karš, bet nevajadzētu tā dēļ sabiedrībai radīt papildu bailes par šo vīrusu," skaidro Danusēvičs.

Savukārt ekonomikas ministrs Nemiro uzsver, ka nolūkā novērot un kontrolēt, vai tirgotāji nepamatoti nepaaugstina precēm cenas, Patērētāju tiesību aizsardzības centram uzdots veikt monitoringu un arī iedzīvotāji tiek aicināti ziņot, ja pamana pēkšņu cenu kāpumu.

"Mēs uzdevām un lūdzām uzņēmējus neizmantot situāciju un uz nelaimes pamata nemēģināt nopelnīt naudu. Jāsaka uzreiz, ka uzņēmēji nav noskaņoti likt uz spēles savu reputāciju. Ja mēs atskatāmies uz eiro ieviešanas procesu, tad bija ļoti maz un tikai atsevišķi pārkāpumi. Tomēr lielas tirdzniecības ķēdes neizmantoja to savtīgi. Tieši pretēji - bija godprātīgi," uzsver Nemiro.

Nemiro atgādina, ka iegādāties papildu pārtikas krājumus nav aizliegts, bet panikai nav pamata.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības organizācija (PVO) saistībā ar Ķīnas koronavīrusu un slimību ''Covid-19'' izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs - Francijā, Itālijā, Austrijā, Horvātijā, Šveicē un Grieķijā. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un kaimiņvalstīs - sākotnēji Krievijā, tad 27. februārī Igaunijā, bet 28. februārī arī Lietuvā un Baltkrievijā. Turklāt Igaunijā konstatētais gadījums ir pacientam, kurš no Irānas, lidojot caur Turciju, ieradās Rīgas lidostā, no kuras ar mikroautobusu devās uz Rīgas centru un tālāk ar autobusu uz Tallinu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti