Covid-19 liek nēsāt «Prada». Kā pandēmija maina globālo industriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šobrīd Eiropā visdažādāko nozaru uzņēmumi, sākot ar modes namiem līdz pat militārajām ražotnēm, ir kardināli mainījuši savu produkciju, sākot ražot medicīnas aizsargmaskas, medicīnas darbinieku spectērpus, plaušu ventilācijas aparātus, dezinfekcijas līdzekļus un citas šobrīd pieprasītas preces, kas saistītas ar pandēmijas ierobežošanu. Šo līdzekļu deficīts vērojams visā pasaulē, jo neviens vēl pirms neilga laika nespēja noprognozēt, ka preces būs nepieciešamas tagad, uzreiz un lielā apjomā.

Lielākā daļa pasaules industrijas apzinās brīža nopietnību un demonstrē gan saliedētību, gan spēju sadarboties cīņā ar pandēmiju. Slaveni zīmoli un mazumtirdzniecības ķēdes pieslēdzas procesam, tai skaitā arī apģērbu un sporta inventāra ražotāji, ziņo starptautisks sporta preču portāls ISPO.

Pieprasījums pēc aizsardzības līdzekļiem ir milzīgs

Visaptverošs medicīnas masku deficīts sākās jau janvārī, kad pilnā sparā noritēja cīņa ar koronavīrusu Ķīnā. Vecie krājumi ātri izsīka, savukārt jaunas maskas ražotāji nevarēja paspēt tik ātri uzšūt. Liela daļa masku ražotāju atrodas Ķīnā, un epidēmija bija nobremzējusi ražošanu un loģistiku.

Maskas ir nepieciešamas ne tikai mediķiem. Ļoti iespējams, ka valstīs, kas epidēmijas rezultātā cietušas visvairāk, šis atribūts tuvākajos mēnešos kļūs obligāts. Turklāt atkarībā no pandēmijas attīstības, maskās var nākties staigāt arī vairākus gadus.

Citās valstīs, kurās maskas nav obligātas, tās joprojām tiek rekomendētas kā viens no vīrusa izplatības apturēšanas elementiem, piemēram, BBC ziņo, ka šādus ieteikumus ASV iedzīvotājiem drīzumā izsludinās arī Baltais nams.  

Daudzi zīmoli, ieskaitot “Nike” un “Prada”, jau ir sākuši likt lietā savas ražošanas jaudas, lai izgatavotu maskas, tērpus un citus individuālās aizsardzības līdzekļus.

Sporta un tūrisma inventāra ražotājs “Obaralp Group” ir bāzēts Bolcano pilsētā Ziemeļitālijā, kas ir viens no epidēmijas visvairāk skartajiem reģioniem. Uzņēmums izmainīja ražošanas procesus, lai sāktu ražot ūdens necaurlaidīgas aizsargmaskas un medicīnas apģērbus, izmantojot dažādus materiālu atlikumus. Saražotās 50 000 masku un 800 tērpi nedēļā ļāva likvidēt deficītu Dienvidtiroles slimnīcu apgādē.

Marta otrajā pusē vīrusa pretlīdzekļu izstrādei pievērsās arī pasaulslaveni modes nami. Sākās īsta sacīkste, “Prada” paziņoja, ka līdz 6. aprīlim saražos 110 000 masku, “Gucci” plāno piegādāt vairāk nekā miljonu, iniciatīvai pieslēdzās arī  “Yves Saint Loraint”, “Balenciaga”, “Dior”, “Fendi”, “Louis Vuitton”, “Givenchy” un “Zara”, ziņo britu izdevums “The Guardian”.

 “Krokši” un respiratori ārstiem no sporta preču ražotājiem

Amerikāņu kompānija “Crocs” ik dienas piegādā slimnīcām 10 000 polimēra čību. Franču kompānijas “Decathlon” inženieri ir pielāgojuši uzņēmuma ražotās pilnsejas niršanas maskas to izmantošanai kopā ar plaušu ventilācijas aparātiem pat mājas apstākļos.

Šveices uzņēmums “Archroma”, kas ikdienā ražo ķimikālijas un krāsas, ir radījis paaugstināta aizsardzības līmeņa medicīnas masku, kas izmanto “Nuva N Chemistry” tehnoloģijas.

Maskas virsējais slānis nelaiž cauri pat mazākos izelpas aerosola pilienus, ko izdala saslimušie šķaudot un klepojot. Vidējā maskas slānī iestrādātas dezinficējošas vielas.

Kompānija “HeiQ”, kas arī strādā Šveices ķīmijas nozarē, ir operatīvi izstrādājusi aizsargslāni audumiem “Viroblock NPJ03”. Pārklājumā izmantotās vielas deaktivizē koronavīrusu, un to iespējams izmantot aizsargmaskās un gaisa filtros.

Itāļu sporta apģērbu un apavu ražotājs “La Sportiva” pārveidojis daļu no ražotnēm, lai izgatavotu respiratorus civilās aizsardzības dienestiem. Dienā plānots izgatavot ap tūkstoti masku, pēc nepieciešamības kāpinot apjomus.

 “Formula 1” palīdz elpot

Septiņas “Formula-1” komandas – “McLaren”, “Mercedes”, “Red Bull”, “Racing Point”, “Haas”, “Renault” un “Williams” - ir palaidušas “Project Pitlane”, kura ietvaros sadarbībā ar dzinēju ražotājiem, inženieriem un Londonas Universitātes koledžas mediķiem tiks ražoti plaušu ventilācijas aparāti un cits medicīnas aprīkojums, kas nepieciešams smagi sirgstošu Covid-19 pacientu glābšanai.

“Mercedes AMG” un Londonas Universitātes koledžas radītā elpošanas palīgiekārta ieguva veselības aizsardzības iestāžu apstiprinājumu pāris dienās. Pirmās 100 iekārtas jau ir piegādātas Londonas slimnīcām klīniskajiem izmēģinājumiem.

Ja tie būs veiksmīgi, ļoti operatīvi iespējams uzsākt masveida ražošanu, uzbūvējot līdz pat 1000 iekārtu dienā, raksta britu žurnāls “The Economist”.

Tomēr “Mercedes” radītais aparāts nav pilnvērtīga plaušu ventilācijas iekārta, bet gan palīgierīce, kas tikai atvieglina elpošanu, uzturot pozitīvu spiedienu elpceļos un plaušās.

Iekārta caur masku piepilda plaušas ar gaisu, kura spiediens ir nedaudz augstāks par atmosfēras spiedienu. Tas palīdz turēt vaļā plaušu alveolas.

Itālijā šādu iekārtu lietošana pusei pacientu palīdzēja izvairīties no nepieciešamības izmantot plaušu ventilācijas iekārtas, kas ir mokoša un invazīva procedūra, jo pacienta kaklā tiek ievadīta caurule.

Pēc kara laika likumiem

“The Wall Street journal” ziņo, ka ASV prezidents Donalds Tramps ir aicinājis amerikāņu ražotājus, īpaši uzrunājot autobūves gigantu “General Motors”, steidzami palielināt plaušu ventilācijas aparātu ražošanas apjomus.

Prezidents ir izsludinājis likumu, kas bija spēkā Korejas kara laikā un kas ļauj administrācijai mobilizēt industrijas jaudas valsts aizsardzības vajadzībām, ziņo CNN.

“Ford Motor Co” vadība ir paziņojusi, ka kopā ar “General Electric” savā Mičiganas rūpnīcā 100 dienu laikā izgatavos 50 000 ventilatorus, bet pēc tam, ja tas joprojām būs vajadzīgs, nodrošinās 30 000 ventilatorus mēnesī, ziņo CNBC.

Itāļu uzņēmums “Leonardo”, kas nodarbojas ar aizsardzības un kosmosa tehnoloģiju ražošanu, ar 3D drukas palīdzību ražo vārstus, kas ļauj pārvērst akvalangistu maskas respiratoros. Uzņēmums “Boeing” un “United technologies” ar līdzīgas tehnoloģijas palīdzību gatavo sejas aizsargus un citus individuālās aizsardzības līdzekļus.

Kompānija “Lockheed Martin” ir gatava atvēlēt savas telpas dažādiem krīzes pasākumiem, piemēram medicīnas palīglīdzekļu sadalei un koronavīrusa analīžu veikšanai, ja tas būs nepieciešams, ziņo portāls “Defence One”.

Kosmiskie ventilatori plaušām

Pārprofilēties gatavojas ne tikai civilie un “duālie” uzņēmumi, bet arī firmas, kas nodarbojas tikai ar bruņojuma ražošanu. Izraēlas Aizsardzības ministrija ir paziņojusi, ka kopā ar ''Israel Aerospace Industries” un medicīnas uzņēmumu “Invoytec” tuvākajā laikā sāks plaušu ventilācijas iekārtu ražošanu, ziņo izdevums “The Jerusalem Post”.

Pirmā partija, kas sastāv no 30 “Ventway Sparrow”  plaušu ventilatoriem jau ir nodota Izraēlas Veselības aizsardzības ministrijai.

Ražošanas līnija tika uzbūvēta slepenā “Israel Aerospace Industries” raķešu ražotnē. “Labākie raķešu, aviācijas un kosmosa nozares prāti ir apvienojušies Aizsardzības un Veselības ministriju paspārnē, lai pāris dienu laikā radītu augstas klases plaušu ventilatoru ražošanas līniju,” paziņoja “Israel Aerospace Industries” ģenerāldirektors un viceprezidents Boazs Levi.

Industrijas pārbūve cīņai ar pandēmiju tikai sākusies, tomēr kā norāda izdevuma “Project Syndicate” autore Dalia Marina, kas vada Minhenes Universitātes Starptautiskās ekonomikas departamentu, “pieaugot Covid-19 pandēmijai, attīstītās valstis arvien vairāk sagatavojas industriālajai renesansei”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti