Covid-19 laiks grūts arī Ziemassvētku vecītim – Lapzemē krasi sarucis tūrisms un zaudēts 5000 darbavietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ziemeļu polārajā lokā esošajā Rovaniemi pilsētā Somijā Ziemassvētku laiks ierasti bijis ļoti rosīgs. Uz Lapzemi devās tūristu pūļi, lai tiktos ar Ziemassvētku vecīti, apciemotu ziemeļbriežus un izbaudītu citas aktivitātes. Tomēr Covid-19 pandēmija, kā jau daudzviet pasaulē, arī Lapzemē ieviesusi pamatīgas pārmaiņas. Tūristu tūkstoši ir pazuduši, un vietējai tūrisma nozarei jācenšas izdzīvot.

Covid-19 dēļ Ziemassvētku vecīša mājvietā ierastās rosības vietā šoziem kluss un mierīgs
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jau kopš 80. gadiem Somijas tālajos ziemeļos Lapzemē esošā pilsēta Rovaniemi mērķtiecīgi tikusi reklamēta kā “īstās” Ziemassvētku vecīša mājas. Tādēļ nav brīnums, ka populārāko tūristu atrakciju vidū ir ne tikai brauciens suņu pajūgā, bet arī “īstā” Ziemassvētku vecīša mītnes apmeklējums.

Būtisks kritums

Pēdējos gados tūristu skaits Lapzemē ir sasniedzis rekordlielu skaitu. Pagājušajā gadā piesaistīti 2,9 miljoni cilvēku, kas pilsētā pavadījuši vismaz vienu diennakti. Lielākā daļa tūristu ierodas no Eiropas un Āzijas. 2018. gadā lielāko daļu no trīs miljoniem tūristu, kas uzturējās Somijā ilgāk par vienu dienu, veidoja britu tūristi, un pirms diviem gadiem tūrisms Lapzemē deva miljardu eiro lielus ienākumus.

Bet šis gads ir bijis grūts, un to atzīst arī Ziemassvētku vecītis, kurš jau šovakar uzsāks savu garo ceļojumu pa pasauli no Lapzemes: “Šis ir bijis vissavdabīgākais gads. Šajā izaicinājumu pilnajā laikā ir grūtāk satikt draugus un ģimeni. Bet atcerieties – Ziemassvētki ir mīlestības svētki. Pat tad, ja nevarat satikt visus draugus, dariet visu, lai draugi zinātu, cik ļoti jums viņi rūp un cik ļoti jūs par viņiem domājat. Piezvaniet, nosūtiet kādu ziņu, varbūt īstu pastkartīti. Domas un smaidi ir labākais veids, kā izplatīt laimi un mieru mums apkārt. Es esmu Santaklauss, un nododu jums laba vēlējumus no Somijas un vēlu jums laimi 2021. gadā.”

Pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi gan ievērojami izmainījuši atmosfēru Lapzemē. Tūristu pūļi Rovaniemi ir samazinājušies, padarot ziemas prieku brīnumzemi daudz klusāku un tukšāku. Lapzemi šogad apciemoja aptuveni pusmiljons viesu; lielākā daļa gada pirmajā pusē. Somija ārvalstu tūristiem faktiski ir slēgta, un tas ievērojami ietekmējis situāciju Lapzemē – zaudēti 5000 darbavietu un secen gājuši ieņēmumi 700 miljonu eiro apmērā, kas ir aptuveni 70% liels kritums. Savukārt Rovaniemi pilsētai šī gada kritums ieņēmumos esot mērāms 150–200 miljonos eiro.

Bažas par tūrisma kompāniju izdzīvošanu

Ziemassvētku vecīša mājvietas tūrisma aktivitāšu vadītāja Sanna Karkainena sarunā ar Latvijas Radio skaidroja, ka pandēmijas ietekme ir bijusi milzīga. Viņa apliecināja, ka starptautiskā tūrisma Rovaniemi pilsētā šobrīd nav vispār.

“Šie skaitļi šobrīd ir milzīgi. Un tādai pilsētai kā Rovaniemi, kur dzīvo aptuveni 63 000 iedzīvotāji, tas ir dramatisks trieciens.

Sekas redzamas arī statistikā par tūrisma jomā nodarbinātajiem. Pašlaik tūrisma nozarē pilsētā strādā par aptuveni pusotru tūkstoti mazāk cilvēku nekā iepriekš,” pastāstīja Karkainena.

Viņa pastāstīja, ka pirmajā pusgadā izdevies veikli pielāgoties situācijai, ko radījusi pandēmija. Tika izstrādātas iespējas radīt tūrisma burbuli, izstrādāti dažādi ierobežojumi un noteikumi, lai tūristi, piemēram, varētu grupās ar čarterreisiem ierasties Lapzemē un droši justos ne tikai viesi, bet arī vietējie. Tomēr plānu šajā sezonā nav izdevies līdz galam iedzīvināt.

“Mēs joprojām izmisīgi gaidām Somijas valdības rīcību, proti, lai tā izstrādātu noteikumus tūrismā strādājošajiem un pašai nozarei, lai cilvēki var braukt uz Somiju. Ir jāsaka, ka šis laiks, gaidot, kad tiks mīkstināti ceļošanas ierobežojumi un tūrisms atvērsies, ir bijis pārāk ilgs, tādēļ daudziem uzņēmumiem ir ļoti grūti izdzīvot. Tie ir ļoti apbēdināti par pašreizējo situāciju. Protams, ir bijusi palīdzība no valdības, un tā ir bijusi ļoti nozīmīga. Bet, cik esmu runājusi ar cilvēkiem un uzņēmumiem, ir cilvēki, kas jūtas atstāti novārtā, ja runājam par šīs palīdzības saņemšanu, jo dažādu kritēriju dēļ viņi to nav saņēmuši un baidās, ka atkal varētu nesaņemt,” pastāstīja Karkainena.

Viņa norāda, ka tūrisma nozare joprojām gaida gan ceļojumu ierobežojumu atvieglošanu, gan arī nākamo finansiālās palīdzības kārtu. Tomēr jau pagājis ļoti daudz laika, tādēļ daudzi bažījas, ka palīdzība un atvieglojumi var nākt par vēlu.

Aptuveni 60% tūrisma kompāniju Lapzemē norādījušas, ka tās neizdzīvos vēl vienu šādu sezonu. Tādēļ šobrīd esot pienācis “pagrieziena punkts”.

Cenšas pielāgoties un cer uz nākamo sezonu

“Tikmēr mums ir jāizdzīvo no vietējā tūrisma, bet Somijā, tik nelielā valstī, mēs nevaram izdzīvot tikai no tā. Starptautiskais tūrisms ir spēlējis milzu lomu, un Rovaniemi Ziemassvētku un Jaunā gada svētku laikā parasti apmeklēja vien 10% vietējo tūristu, kamēr 90% bija ārvalstu tūristi,” norādīja Karkainena.

Karkainena skaidroja, ka izaicinājums šobrīd ir no šiem 10% iegūt iztiku, un pielāgošanās un stratēģiju pārstrādāšana nebūt nenotiek nedz ātri, nedz viegli. Piemēram, somu tūristi esot kūtrāki uz ekskursiju iegādi, labprātāk izbaudot visu paši.

Tāpat somi labprātāk izbauda slēpošanas aktivitātes, apmeklējot dažādas Lapzemē esošas pilsētas. Rovaniemi šādas iespējas nav bijušas, tāpēc tagad arī Ziemassvētku vecīša mājvieta cenšas pielāgoties un mēģina piedāvāt jaunas ar slēpošanu saistītas aktivitātes.

Lai nopelnītu, gan vietējiem, gan ārvalstu interesentiem tiek piedāvātas attālinātas izklaides. To vidū, piemēram, par 79 eiro ir iespēja tiešsaistē sarunāties ar Ziemassvētku vecīti. Šo iespēju izmantojot daudz cilvēku visā pasaulē. Tāpat tiek rīkotas dažādas virtuālās tūres, pārdodot uz tām biļetes gan vietējiem, gan arī ārvalstu interesentiem.

Karkainena atzina, ka tagad jāskatās uz nākamo tūrisma sezonu, jo šī jau esot zaudēta:

“Pašlaik ir ļoti būtiski sniegt cerību, jo šī pārsvarā ir bijusi bezcerīga sezona. Mēs pārsvarā domājam par 2021. un 2022. gada sezonu, vairs neskatāmies uz šo ziemu, jo tā jau būtībā ir aizgājusi.”

Daži tūrismā strādājošie, kas cer Lapzemē atkal atvērt biznesu nākamajā sezonā, norāda, ka rezervāciju kalendārs nākamajai sezonai neizskatās slikti, tomēr atkarībā no pandēmijas pēc gada situācija var mainīties.

Iespēju apciemot Ziemassvētku vecīti viņa mājvietā gan maziem, gan lieliem piedāvās Somijas nacionālā aviokompānija “Finnair”. Aviokompānija piedāvās astoņus virtuālos lidojumus uz Rovaniemi, ieņēmumus ziedojot labdarībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti