Panorāma

Dīkstāves pabalstus maksās vairāk nekā 70 000 darbinieku

Panorāma

Izmeklējumus pārceļ uz vasaru

Reirs par atbalstu uzņēmējiem

Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem būs pieejamas portfeļgarantijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdība otrdien, 24. martā, sēdē nolēma "Altum" garantiju programmas ietvaros 25 miljonus eiro novirzīt portfeļgarantiju sniegšanai Covid-19 negatīvi ietekmētajiem uzņēmumiem. Kopumā tas ļaus pārkreditēt komersantu aizdevumus vismaz 300 miljonu eiro apmērā, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Garantija tiks sniegta par jauniem vai esošiem apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem, ja kredītiestāde atliks pamatsummas maksājumus vismaz trīs mēnešiem vai pagarinās līgumu darbības termiņu vismaz par trim mēnešiem. Tāpat garantija tiks sniegta par esošiem investīciju aizdevumiem un finanšu līzingu, ja kredītiestāde atliks pamatsummas maksājumus vismaz par trim mēnešiem un, ja nepieciešams, pagarinās finanšu pakalpojumu līguma darbības termiņu, skaidroja EM.

Vienam komersantam garantēto finanšu pakalpojumu summa nevarēs pārsniegt 500 000 eiro.

Garantijas termiņš nevarēs pārsniegt sešus gadus investīciju aizdevumiem un finanšu līzingam un trīs gadus - apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem. Garantijas likme finanšu pakalpojumam būs līdz 50%; garantijas prēmijas likme - 0,3% gadā no garantijas segtās finanšu pakalpojumu summas.

Covid-19 krīzes portfeļgarantija segs finanšu pakalpojumu neatmaksāto pamatsummu kredītiestādes līdz 2020. gada 31. decembrim izveidotam aizdevumu portfelim, nepārsniedzot ierobežoto garantijas likmi 20%.

Atbalsta sniegšanas uzsākšanai tuvākajās dienās "Altum" informēs kredītiestādes par iespēju pieteikties finansējumam.

Pieteikums kredītiestādei būs jāiesniedz "Altum" trīs darba dienu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās.

"Visiem uzņēmumiem, neatkarīgi no nozares, ir iespēja saņemt šo finanšu instrumentu. Tātad gan kredītgarantijas, gan aizdevumu programmas ietvaros," Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība"). Pēc viņa teiktā, šī programma ir vērsta uz to, lai netiktu pārtraukta kreditēšana.

EM skaidroja, ka portfeļgarantija ir valsts atbalsts garantiju veidā par kredītiestādes izsniegtiem aizdevumiem investīciju veikšanai, apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, kā arī finanšu līzingam. Atbalsta programmu ievieš "Altum", kas atlasīs kredītiestādes, kuras pašas bez "Altum" tiešas iesaistes noteikta finansējuma apjoma ietvaros varēs uzņēmumiem piešķirt aizdevumu ar valsts garantiju.

Lai nodrošinātu apgrozāmo līdzekļu aizdevumu un garantiju pieejamību saimnieciskās darbības veicējiem, kuru darbību ietekmējusi koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatība, valdība lēma palielināt "Altum" rezerves kapitālu par 100 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti