Covid-19 krīzes naudu Daugavpils novads novirzīs ceļu sakārtošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ministru kabinets izdevis noteikumus par nosacījumiem un kārtību, kādā pašvaldībām izsniedz valsts aizdevumu ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai saistībā ar Covid-19 izplatību. Pašvaldībām konkursa kārtībā ir iespēja pieteikties aizdevumiem dažādu projektu īstenošanai, tostarp transporta infrastruktūras atjaunošanai. Tieši šo pozīciju, kas sekmētu arī uzņēmējdarbības attīstību laukos, kā prioritāti izvēlējās Daugavpils novada domes deputāti. Kopumā novadā plānots sakārtot piecus objektus - ceļus un ielas par gandrīz pusotru miljonu eiro. 75% no šīs summas būs aizņēmums valsts kasē, 25 procenti būs novirzīti no novada autoceļu fonda.

«Covid-19» naudu Daugavpils novads novirzīs ceļu sakārtošanai
00:00 / 04:30
Lejuplādēt

Katra pašvaldība var izvērtēt savas iespējas un vajadzības, kā izmantot valsts piedāvāto aizņēmumu ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai saistībā ar Covid-19 izplatību. Daugavpils pilsēta ņem aizņēmumu pilsētnieka kartes ieviešanai, bet, kā stāsta Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika, Daugavpils novads izvēlējies citu ceļu.

"Galvenais uzdevums tomēr ir attīstīt uzņēmējdarbību. Mēs analizējām savu attīstības plānu, paskatījāmies, kas mums ir visaktuālākais un ko mēs nevaram realizēt par sava budžeta līdzekļiem," saka Kezika. Un aktuālākais ir tieši pašvaldības ceļi, ielas un namu pagalmi.

"Naujenes pagastā paredzēta centra ielu rekonstrukcija un Ceļinieku ciemata ielu sakārtošanas darbi. Projekta ietvaros paredzēta brauktuvju, stāvvietu un nobrauktuvju, gājēju ietvju un apgaismojuma tīklu pārbūve. Tāpat plānots atjaunot asfalta segumu ceļam Višķu pagastā, savest kārtībā Skrudalienas pagastā Baznīcas ielu, un vēl viens objekts, kas plānos, ir Līksnas pagasta ceļš," norāda Kezika.

Šie ceļi un ielas remontdarbu veikšanai Daugavpils novadā nav izvēlēti nejauši, tiem jau pirms laba laika ir sagatavota tehniskā dokumentācija, un to stāvoklis prasa pēc remonta, stāsta Daugavpils novada ceļu inženiere Anita Pabērza.

"Katrs vērsts uz uzņēmējdarbību un uz attīstību. Tie ir objekti, kuru remontdarbu īstenošana jau iepriekš bija iekļauta Daugavpils novada attīstības programmas 2012.-2018. gadam, investīciju plānā 2020.-2022. gadam. Ciematos vispār ir drausmīgs ceļu stāvoklis, bedrains, bedres gadu no gada tiek lāpītas, žēl tērēt tos līdzekļus uz tām bedrēm. Un tagad Covid laikā šo ceļu un ielu sakārtošana būs cilvēkiem kaut kas pozitīvs. Piemēram, Višķu ceļš vispār ir ļoti nozīmīgs, jo Višķu tehnikumam jau jaunā statusā šis ceļš būs nepieciešams, jo tas ved uz izglītības iestādi, tur arī uzņēmēji, kas audzē kokus un krūmus, tāpat šis ceļš ved uz Višķu stadionu, estrādi, ezeru. Tas ir tuvākais ceļš, no Daugavpils puses braucot. Naujenes pagastā savukārt ir liels iedzīvotāju skaits, kursē sabiedriskais transports, skolēnu autobusi. Bet Līksnas ceļš tiek saukts par „dzīvības ceļu”, tas ceļš iet gar Daugavu, ap to notiek visa lauksaimnieciskā darbība, tur dzīvo cilvēki un to izmanto arī atpūtnieki," pauž Pabērza.

Līksnas pagasta zemnieks Viktors Kalāns pārliecināts, ka aizņēmums un paša novada autoceļu fonda ieguldījums tieši ceļu sakārtošanai šajā brīdī novadā ir vispareizākais.

“Lauku attīstības iespējas un nākotne ir labajos ceļos. Ja mēs pabraucam, piemēram, pa Poliju, Vāciju, mēs redzam, ka uz katra mazā lauku celiņa ir asfalts virsū. Arī mums vajadzīgi šie asfaltētie ceļi, jo cilvēki šobrīd laukos spiesti dzīvot putekļos un tērēt lielu naudu transportlīdzekļu remontos. Tad brauks pie mums arī tūristi un arī laucinieki spēs labāk strādāt," uzskata Kalāns.

Trīs no objektiem jau saņēmuši Ministru kabineta akceptu darbu sākšanai, vēl divi ir dokumentācijas sagataves un iepirkumu procedūras procesā. Novadā cer, ka izdosies īstenot darbus visos piecos objektos, ņemot aizņēmumu Valsts kasē, ieguldot savus līdzekļus un izpildot citus priekšnoteikumus aizņēmuma saņemšanai.

“Kopumā mums plānots darbos izlietot 1 304 055 eiro jeb nepilnu pusotru miljonu eiro. Ap 200 tūkstošus mēs ieguldīsim no sava novada autoceļu fonda kā līdzfinansējumu, un vēl viena obligāta prasība pie šiem 25 % sava ieguldījuma ir uzsākt darbus jau šajā gadā un pabeigt nākamgad," par summām un procedūru stāsta Kezika.

Kopumā Daugavpils novadā par tā saucamajiem Covid-19 līdzekļiem plānots sakārtot piecus ceļu un ielu objektus par nepilnu pusotru miljonu eiro, un darbi jāpaveic gada laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti