Covid-19 krīzes laikā iedzīvotājus aicina pirkt vietējo ražotāju produckiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) aicina Latvijas iedzīvotājus pavadīt Lieldienu svētku dienas senču tradīcijās, izvēloties vietējo lauksaimnieku un ražotāju produkciju svētku galdam, vienlaikus ievērojot arī valstī noteiktos ārkārtējās situācijas ierobežojumus, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

"Ārkārtējā situācija valstī līdz ar vīrusa Covid-19 ierobežošanai noteiktajiem pasākumiem sagādā ievērojamas neērtības kā iedzīvotājiem, tā arī sarežģītus izaicinājumus un grūtības pašmāju lauksaimniekiem un ražotājiem. Ir svarīgi ne vien ievērot pašizolāciju un sociālo distancēšanos, bet arī savās ikdienas gaitās sniegt tik ļoti nepieciešamo atbalstu pašmāju lauksaimniekiem un uzņēmējiem. Izvēloties Latvijas vietējo produktu, ikviens iedzīvotājs ir daļa no nozīmīga atbalsta pašmāju olu, piena, gaļas, graudu, dārzeņu un citu nozaru ražotājiem," pauž Gerhards.

Ministrs uzsver, ka sabiedrības atbalsts pašmāju ražotājiem ir īpaši svarīgs ārkārtējās situācijas laikā – tas ir atbalsts lauksaimniekiem, ražotājiem un vietējiem uzņēmējiem, kas nodrošina sabiedrību ar pārtikas produktu pieejamību. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka

katrs Latvijas produkts, kuru iedzīvotāji izvēlas importa preču vietā, ir atbalsts arī valsts tautsaimniecībai kopumā.

"Jo vairāk mēs kā sabiedrība spēsim atbalstīt vietējos ražotājus, jo vairāk noturēsim Latvijas iedzīvotāju samaksātos līdzekļus valsts ekonomikā. Tas ir kvalitatīvs vietējais produkts cilvēkiem, tā ir darbavietu saglabāšana un nodrošināšana, kā arī nodokļi valsts budžetā, kurus iespējams izmantot valstiski nozīmīgiem pasākumiem – arī atbalsta mehānismiem visdažādākajām nozarēm un iedzīvotājiem kopumā kā šodien tā arī nākotnē," pārliecināts Gerhards.

Covid-19 krīzes laikā arī lauksaimniecības un pārtikas preču ražotāji izjūt papildu grūtības, ko izraisa pasaulē ieviestie pasākumi vīrusa izplatības ierobežošanai. Jau kritiska situācija vērojama olu ražošanā un piena pārstrādē. Olu sektorā Latvijā ražotāji nodrošina 160% no vietējā patēriņa apjoma, tādēļ izmaiņas Eiropas Savienības (ES) tirgū (pieprasījuma samazinājums) rada tūlītēju negatīvu ietekmi. Olu ražotāji informē, ka būtiski samazinājies pieprasījums pēc olu pārstrādes produktiem, jo tie visvairāk bija pieprasīti viesmīlības nozarē,

samazinās arī olu realizācijas iespējas ES dalībvalstīs ieviesto ierobežojumu dēļ.

Tieši tāpēc Lieldienu svētku dienās un arī turpmāk, pērkot drošu un kvalitatīvu Latvijas produkciju – vietējo ražotāju olas, ikviens sniedz nozīmīgu atbalstu gan ražotājiem, gan valsts ekonomikai, uzsver ministrija.

Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha norāda, ka katra iedzīvotāja izvēle, kas tiek izdarīta par labu tepat Latvijā ražotām olām un to pārstrādes produktiem, ir nozīmīgs atbalsts ražotājiem.

Piena produktu nozarē, kur gadā Latvijas uzņēmēji saražo produktus 138% apmērā no vietējā patēriņa apjoma, krīzes laikā grūtības rada eksportam paredzētās produkcijas realizācija, īpaši sieram un piena pulverim.

Tādējādi pārstrādes uzņēmumiem nerealizējamo produktu krājumu veidošanās rada papildu izmaksas, kas nozīmē gan līdzekļu iesaldēšanu, gan apgrozāmo līdzekļu trūkumu.

Tāpat par grūtībām ziņo piena ražotāji (lauksaimnieki) – ZM saņem informāciju par svaigpiena iepirkuma cenu samazinājumu, kas negatīvi ietekmē saimniecību ieņēmumus.

Ministrija aicina ikvienu iedzīvotāju izvēlēties vietējos produktus, kā arī motivēt savus ģimenes locekļus, draugus un paziņas iegādāties tieši pašmāju produkciju, izmantojot arī tēmturi sociālajos tīklos – #AtbalstiVietējo, vienlaikus neaizmirstot arī par sociāli atbildīgas rīcības vēstnesi tēmturi #PaliecMājās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti