Covid-19 krīzes laikā atbalstīs visus uzņēmumus ar apgrozījumu kritumu par 30%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Darba grupa finanšu ministra Jāņa Reira (“Jaunā Vienotība”) vadībā trešdien vienojusies par kritērijiem, pēc kuriem noteiks atbalsta pasākumus Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem. Tie paredz valsts atbalstu uzņēmumiem, kuru apgrozījums krīzes dēļ krities par 30%, bet atsevišķos gadījumos – par 20%.

„Lai noteiktu kritērijus, kuriem atbilstošs uzņēmums var vērsties pēc valsts palīdzības, ir universāls vērtējums pēc apgrozījuma krituma. Atbalsta pasākumi uzņēmumam pienāksies, ja tā apgrozījums ir sarucis par 30%, salīdzinot ar situāciju 2019. gada martā,” sacīja Reirs.

Jānis Reirs: Par kritērijiem uzņēmumu atbalstam
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

“Mēs esam arī lēmuši par vieglākiem vai samazinātiem kritērijiem atsevišķu grupu uzņēmumiem, kas varēs vērsties Valsts ieņēmumu dienestā un saņemt palīdzību, piedzīvojot jau 20% apgrozījuma sarukumu.”

Šādi noteikumi par 20% apgrozījuma kritumu attieksies uz trīs uzņēmumu grupām:

  • uzņēmumi, kas eksportē;
  • uzņēmumi, kas nesen veikuši lielas investīcijas un kuriem jebkāds apgrozījuma sarukums jau izraisītu finansiālas problēmas
  • uzņēmumi, kas maksājuši algas, kas lielākas par vidējām nozarē.

Būs jāatbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem

Finanšu ministrija un sociālie partneri šo redzējumu ceturtdien piedāvās apstiprināt valdībai.

Finanšu ministrs paziņojumā medijiem arī norādīja, ka vadības grupa turpina analizēt strauji mainīgo situāciju un diskutē par citiem jauniem atbalsta pasākumiem, lai palīdzētu ekonomiskajai videi pārvarēt vīrusa radītās ekonomiskās sekas.

KONTEKSTS:

Iepriekš valdība apstiprinājusi sarakstu ar nozarēm, kuru uzņēmumu darbiniekiem valsts maksās dīkstāves pabalstus Covid-19 radītās krīzes dēļ. Kopumā pabalsti attieksies uz 40 nozarēm. Pārsvarā atbalstāmās nozares saistītas ar tūrismu, ēdināšanu, izklaidi, sportu un kultūru.  Uzņēmēji gan šādu pieeju kritizēja, paužot cerību, ka uz dīkstāves pabalstiem varēs pretendēt arī citi krīzes skartie uzņēmumi.

Atbalstam uzņēmējiem un iedzīvotājiem valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā. Tas ir neieciešams, jo Covid-19 izplatības ierobežošanai  Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim. Šajā laika noteikti vairāki ierobežojumi un aizliegumi, kas iedragāja daudzu uzņēmumu darbību.

Pasaulē izplatoties jaunajam Covid-19 vīrusam, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti