4. studija

Afēra internetā: cerot nopelnīt, zaudē desmitiem tūkstošu eiro

4. studija

4. studija

Kāpēc kavējas darba nespējas jeb slimības lapu apmaksa?

Covid-19 ietekmē uz slimības pabalstu saņemšanu nākas gaidīt ilgāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 uzliesmojuma laikā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) saņem krietni vairāk iesniegumu par darba nespējas lapu atmaksu. Pirms gada pēc slimošanas zaudētos ienākumus varēja atgūt jau nedēļas laikā, bet šobrīd jāgaida krietni ilgāk.

LTV raidījuma “4. studija” skatītāji ziņo, ka līdz šim VSAA atmaksu par darba nespējas lapām veica 3–4 dienu laikā, bet šobrīd esot jāgaida pat 17 dienas.

To skaidrojot, VSAA norādīja uz vīrusa izplatību valstī. Līdz ar Covid-19 uzliesmojumu paaugstinājies to cilvēku skaits, kuri iesnieguši darba nespējas lapas. Piemēram, vienas dienas laikā saņemti pat 5800 iesniegumi, kas fiziski vienā dienā neesot apstrādājami, pat piesaistot papildspēkus.

Tāpēc, lai saņemtu valsts garantētu atlīdzību par slimošanas laiku, šobrīd nākas gaidīt daudz ilgāk, nekā ierasts.

“Piemēram, pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar to pašu posmu 2019. gadā, bija par 41% vairāk iesniegumu. Piemēram, decembrī bija 65,8 tūkstoši iesniegumu vienā mēnesī. Tātad visi šie pabalsti mums ir jāpiešķir. Un šobrīd mums šī situācija ir tāda: tā kā ļoti daudz to iesniegumu, tad mēs nevaram vairs kā agrāk, ka 5. vai 6. dienā cilvēks varēja saņemt naudiņu. Tātad mums tie krājas. Mums tas process iet ilgāk. Un mēs piešķiram nereti 8., 9. vai pat 10. darba dienā,” skaidroja VSAA preses sekretāre Iveta Daine.

Tā kā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pabalstu aprēķinus veic tikai darba dienās, jārēķinās, ka kontā atlīdzība par slimošanas laiku var nonākt vēlākais pēc 17 dienām.

Vienā darba dienā VSAA spēj apstrādāt aptuveni 1900 iesniegumus. “Protams, ir piesaistīti arī tie cilvēki, kuriem varbūt citi pienākumi. Šobrīd tieši slimības pabalstu piešķiršanā, tātad

tie, kuri strādā ar slimības pabalsta aprēķinu, ir 80 cilvēki. Bet diemžēl ceturtā daļa no viņiem slimo,

bet mēs galā tiekam, mēs pārkārtojam darbu, mums strādā cilvēki virsstundas, par ko ļoti liels paldies viņiem par šādu pacietību un centību,” piebilda Daine.

Turklāt šogad jau janvāra vidū pārsniegts iesniegumu skaits, kāds bijis pērnā gada pirmajā mēnesī kopumā. Tāpēc cilvēkiem, gaidot savu naudu, ir jāapbruņojas ar pacietību, jo arī šobrīd darba nespējas lapu atmaksa notiek likumā noteiktajā termiņā.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, , bet tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinās, ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot arī Lieldienu brīvdienas.

Saskaņā ar valdības atbalstīto luksofora principu par ierobežojumu mīkstināšanu varētu spriest, ja saslimstības rādītāji samazinātos līdz vidēji 200 gadījumiem uz 100 000 cilvēku 14 dienu laikā. Pašlaik šis radītājs ir gandrīz trīs reizes augstāks, un uz 9. februāri sasniedza 573,7.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti