Covid-19 ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem ļaus nodokļu maksājumus sadalīt līdz 2023. gada vidum

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nodokļu maksātājam, kurš no šī gada 11. oktobra nevar veikt savu saimniecisko darbību sakarā ar Covid-19 pandēmijā izsludinātās ārkārtējās situācijas noteiktajiem aizliegumiem, būs tiesības lūgt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz 2023. gada 30. jūnijam nodokļu maksājumu samaksu. To paredz Saeimas atbalstītie grozījumi.

Pašlaik pagaidu regulējums  paredz, ka nodokļu maksājumu samaksu var pagarināt līdz 2022. gada 31. decembrim un visi lēmumi jāpieņem līdz 2021. gada 31. decembrim. Tuvākajā laikā Eiropas Komisija plāno pieņemt noteikt, ka minētais atbalsts būs pieejams līdz 2023. gada 30. jūnijam, savukārt lēmumi jāpieņem līdz 2022. gada 30. jūnijam.

Attiecīgi Saeima pieņēma grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas ļaus nodokļu maksājumus sadalīt līdz 2023. gada vidum.

Izmaiņas attieksies uz nodokļu maksātājiem, kuri no 2021. gada 11. oktobra nevar veikt savu saimnieciskas darbības pamatdarbību ārkārtējās situācijas laikā noteikto aizliegumu dēļ. Tie varētu būt, piemēram, pakalpojumi, kas ir saistīti ar izklaidi un atrakcijām iekštelpās.

Nodokļa samaksas pagarinājums neattieksies uz kredītiestādēm un finanšu iestādēm. Tāpat to nevarēs izmantot nodokļu maksātāji,

  • kuru finansiālais stāvoklis neliecina par pagarinājuma nepieciešamību vai neļaus izpildīt nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma nosacījumus;
  • kuri neievēro kārtējo nodokļu maksājumu samaksas termiņus VID agrāk pieņemtajos lēmumos;
  • kas nav sadarbojušies ar VID.

Līdz ar izmaiņām nokavētajam nodokļu maksājumam netiks aprēķināta nokavējuma nauda un informācija par nokavētajiem nodokļu maksājumiem netiek publicēta VID parādnieku datubāzē. Vienlaikus VID savā tīmekļvietnē publicē nodokļu maksātāju sarakstu, kuriem piešķirts nodokļu samaksas termiņa pagarinājums.

Lēmums par nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu tiks atcelts, ja nodokļu maksātājs neievēros noteiktos samaksas termiņus, neveiks kārtējos vai pagarinātos maksājumus. Lēmumu atceļot, nesamaksātajai nodokļu pamatparāda daļai tiks aprēķināta nokavējuma nauda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti