Dienas ziņas

Kolotilovka – Latvija piecos hektāros

Dienas ziņas

Jelgavā izdotai pavārgrāmatai – 225

Pieprasījums pēc īpašuma pagastos

Covid-19 ierobežojumu laikā iedzīvotāji meklē iespējas iegādāties īpašumu laukos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 ierobežojumu laikā iedzīvotāji meklē iespējas iegādāties īpašumus ārpus pilsētvides, un pašlaik atsevišķos pagastos Latvijā izveidojusies situācija, kad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu.

Mazozoli ir pagasts Ogres novadā, 90 kilometru attālumā no Rīgas. Un, kā izrādās, šo pagastu par savu potenciālo mājvietu izraudzījušies pilsētnieki, tostarp rīdzinieki. 

Arī rīdzinieks Pēteris Mežulis pirms pieciem gadiem ar ģimeni pieņēma lēmumu galvaspilsētas dzīvi nomainīt pret ikdienu pagastā ar 500 iedzīvotājiem. Bijuši savi kritēriji vietas izvēlei.

"Pirmkārt, bija jābūt skolai, tas pats par sevi. Otrs, plus mīnus sakarīgam veikalam, ļoti pragmatiski. Un, treškārt, plus mīnus normālam transportam uz Rīgu. Un attiecīgi tādā normālā attālumā, nu kādi 100 kilometri. Un normālam ceļam," stāstīja Mežulis, kurš no Rīgas pārcēlās uz dzīvi Mazozolu pagastā.

Viņa sieva strādā vietējā Mazozolu bērnudārzā par audzinātāju, savukārt Pēteris kā programmētājs, jo īpaši Covid-19 ierobežojumu laikā, var arī strādāt attālināti. Šobrīd gan iesaistījies vietējās pamatskolas dzīvē, strādājot par matemātikas skolotāju. 

"Nu re, mana tāfele, mans kabinets, kopš ziemas, kā jāsaka, esmu atkal matemātikas skolotājs kā jaunībā. Es vienkārši metos palīdzēt skolai, tāpēc, ka situācija bija elementāra, ka matemātikas skolotāja iepriekšējā gada vidū pateica: "Nē, viss, es neko "Zoom" nemācīšu." "Bet es nenoliedzos, ka man tas patīk," skaidroja Mežulis. 

Mazozolu pagasta pārvaldes vadītājs norādīja, ka Covid-19 laiks nācis par labu pagastiem. Pēdējā gada laikā jo īpaši izjūtot interesi par dzīvokļu iegādi ārpus Rīgas. Pieprasījums pat pārsniedzot piedāvājumu. 

"Principā tagad, ja nesamelotu, katru nedēļu, katru otro kāds piezvana un jautā, vai šeit var iegādāties kaut kādus dzīvokļus. Vai ir brīvi, tukši dzīvokļi vai pagastam ir dzīvokļi, ko pagasts varētu atsavināt. Līdz ar to interese ir liela," stāstīja Mazozolu pagasta pārvaldes vadītājs Dzintars Žvīgurs.

Arī blakusesošajos pagastos tendences līdzīgas. Pēdējā gada laikā uz Taurupi dzīvot atnākušas vairākas jaunās ģimenes. 

"Daudzdzīvokļu mājās mums dzīvo veci cilvēki, pa vienam, un es, kā smejot, sacīju, man tantīte aiziet, kas notiks ar dzīvokli. Dzīvokļi gāja uz izķeršanu. Vēl lielāka interese ir par lauku mājām," atzina Taurupes pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Stafeckis.

Nekustamā īpašuma tirgū Latvijā pēdējā gada laikā tā saucamais “pirkšanas bums” bijis pēc dārza mājām Ķekavas, Olaines un Saulkrastu pusē, kā arī audzis pieprasījums pēc lauku īpašumiem.

"Tās ir mājas, kurām ir labi piebraucamie ceļi. Otra lieta, ka tiem jābūt pietiekami ainaviskās vietās. Mājas kvalitāte varbūt tur nav noteicošā. Varētu pieņemt, ka cilvēki, kas izvēlas šīs mājas, visticamāk, ar laiku pārbūvēs un varbūt pārcelsies uz dzīvi pilnībā šajās ārpus Rīgas vietās," sacīja "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs.

Tāpat attālinātās mācības un darbs veicinājis iedzīvotājiem interesi iegādāties dzīvokļus ar trim un četrām istabām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti