Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā nebūs jāmaksā minimālās sociālās iemaksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 izplatības dēļ valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā turpmāk darba devējiem būs ļauts par nepilnu slodzi strādājošajiem un pašnodarbinātajiem neveikt minimālās sociālās iemaksas. To paredz ceturtdien Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā.

Ar 1. jūliju Latvijā ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas skar pašnodarbinātos un nepilnu darba laiku strādājošos. Par darbiniekiem, kas trīs mēnešu laikā nopelna mazāk par 1500 eiro "uz papīra", darba devējam jāsamaksā trūkstošā obligāto sociālo iemaksu daļa. Proti, par katru šādu nodarbināto jāsamaksā sociālās iemaksas tādā apmērā kā no minimālās algas, kas Latvijā pašlaik ir 500 eiro.

Ņemot vērā, ka Covid-19 ārkārtējā situācija ir noteikta no 2021. gada 11. oktobra līdz 2022. gada 11. janvārim, tad minimālo obligāto iemaksu objektu neaprēķinās un darba devējiem un pašnodarbinātajiem minimālās obligātās iemaksas nebūs jāveic par 2021. gada oktobri, novembri, decembri un 2022. gada janvāri.

Labklājības ministrijā iepriekš ziņu portālam LSM.lv skaidroja, ka šo izņēmumu būtu iespējams iedzīvināt ar atpakaļejošu datumu, jo minimālās sociālās iemaksas tiek rēķinātas reizi ceturksnī. Par šī gada trešo ceturksni VID aprēķinus veiks līdz 20. decembrim.

Atbalstītie likuma grozījumi arī paredz, ka Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu minimālo objektu nepiemēro proporcionāli par tām taksācijas gada kalendāra dienām, kurās:

  • darbinieks atrodas dīkstāvē, kas radusies viņa vainas dēļ;
  • darba ņēmējs ir atstādināts no darba bez darba algas saglabāšanas, paredzot, ka Ministru kabinets nosaka kārtību un termiņus, kādos darba devējs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ziņas par darbiniekiem, kas atrodas dīkstāvē savas vainas dēļ.
  • Ministru kabinets visā Latvijas teritorijā ir izsludinājis ārkārtējo situāciju.

Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Likuma grozījumus atbalstīja 72 deputāti, pret bija divi parlamentārieši, bet viens deputāts no balsošanas atturējās. 

KONTEKSTS:

No 2021. gada 1. jūlija stājās spēkā virkne izmaiņu nodokļu jomā Latvijā, kuras Saeima pieņēma 2020. gada nogalē. Izmaiņas skar darba devējus, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājus, saimnieciskās darbības veicējus, autoratlīdzības saņēmējus un akcīzes nodokļa maksātājus. 

Tomēr nodokļu izmaiņas, kas skar obligātās sociālās iemaksas, raisīja daudz neskaidrību un kritikas sabiedrībā. Par šīm izmaiņām daudz jautājumu bija arī Valsts prezidentam Egilam Levitam, kurš mudināja koriģēt nodokļu izmaiņas attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem. Tādēļ Finanšu ministrijā tika izveidota darba grupa, kas vērtēja šīs izmaiņas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti