Covid-19 apdraud medijus pasaulē; Austrālija neizdos 60 vietējos laikrakstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mediju magnātam Rūpertam Mērdokam piederošais uzņēmums “News Corp.” drukātā veidā vairs neizdos 60 reģionālos laikrakstus Austrālijā. Šāds lēmums pieņemts, jo koronavīrusa pandēmijas dēļ dramatiski samazinājušies laikrakstu ieņēmumi no reklāmām. Arī citviet pasaulē ziņu mediji piedzīvo sarežģītus laikus, kas daudziem var nozīmēt darbības izbeigšanu.  

ĪSUMĀ:

  • Mērdoka “News Corp.” vairs neizdos 60 reģionālos laikrakstus Austrālijā.
  • Tā nolemts, jo Covid-19 pandēmijas dēļ dramatiski samazinājušies laikrakstu ieņēmumi.
  • Turpmāk šie laikraksti būs lasāmi internetā.
  • “News Corp.” neatklāj, vai darbu nezaudēs reportieri un fotogrāfi.
  • Tāpat nav skaidrs, vai pēc krīzes daļu no laikrakstiem varētu atsākt drukāt.
  • Iepriekš slēgts viens no vecākajiem Austrālijas laikrakstiem – “Yarram Standard”.
  • ASV lielākais laikrakstu izdevējs “Gannett” paziņojis par algu samazināšanu.
  • Arī “BuzzFeed” paziņojis, ka  samazinās algas.
  • “New York Times” un “Los Angeles Times” reklāmas ieņēmumi faktiski ir nulle. Pagaidām tie negrasās atlaist žurnālistus vai samazināt tirāžu.

“News Corp.” Austrālijā piederošie reģionālie laikraksti taustāmā formātā vairs neiznāks no nākamās nedēļas. Vecākā no avīzēm ir kopš 1906. gada iznākošā “Mainly Daily”, kuras mērķauditorija ir valsts lielākās pilsētas Sidnejas ziemeļu priekšpilsētu iedzīvotāji. Uzņēmuma izdotie 60 reģionālie laikraksti ik mēnesi sasniedz aptuveni 6 miljonus lasītāju.

“News Corp.” nodaļas Austrālijā vadītājs Maikls Millers sacīja, ka bija smagi pieņemt lēmumu vairs nedrukāt reģionālās avīzes. Taču to piespieda darīt ievērojamais kritums ieņēmumiem no reklāmām, kuras laikrakstos ievietoja pārsvarā nekustamo īpašumu tirgotāji un izklaides pasākumu rīkotāji.

Koronavīrusa pandēmijas dēļ Austrālijas valdība ierobežoja nekustamo īpašumu izsoles un mājokļu apskati, kā arī aizliedza masu pasākumus.

Taču Millers solīja, ka turpmāk šie laikraksti būs lasāmi internetā, lai pilsētu un apkaimju iedzīvotāji saņemtu kvalitatīvu informāciju par vietējām norisēm.

“Šī nav pati labākā diena. Tomēr, neraugoties uz to, ka mēs vairs nevaram atļauties drukāt šos laikrakstus, tie joprojām dzīvos tiešsaistē. Vietējie žurnālisti turpinās darbu un ziņos par skolām, tiesām, noziegumiem un sporta notikumiem. Mēs šos laikrakstus turpināsim izdot digitāli, tāpēc nekādā gadījumā neatsakāmies no savām saistībām pret reģionālo žurnālistiku,” Milers sacīja televīzijas kanālam “Sky News Australia”.

“News Corp.” gan neatklāj, vai pārmaiņu dēļ darbu nezaudēs reportieri un fotogrāfi. Tāpat nav skaidrs, vai pēc krīzes daļu no laikrakstiem varētu atsākt drukāt.

Vairākiem reģionālajiem izdevumiem Austrālijā koronavīrusa pandēmija jau ir izrādījusies nāvējoša.

Pagājušajā nedēļā viens no vecākajiem Austrālijā iznākošajiem laikrakstiem – “Yarram Standard” – paziņoja, ka vairs neiznāks.

Arī šajā gadījumā izšķirošs bija reklāmas ieņēmumu apsīkums.

Koronavīrusa izraisītās ekonomiskās problēmas smagi ietekmē ziņu medijus arī citur pasaulē. ASV lielākais laikrakstu izdevējs “Gannett” pirmdien paziņoja, ka uzņēmuma darbiniekiem, kuri gadā nopelna vairāk par 38 000 dolāru, būs jāizmanto nedēļu ilgs bezalgas atvaļinājums. Izdevniecības vadītājs Pols Beskoberts uz laiku ir atteicies no algas, bet pārējiem vadītājiem atalgojumu samazinās par 25%.

Arī viens no vadošajiem ASV interneta medijiem “BuzzFeed” paziņojis, ka nedaudz samazinās algas zemākā līmeņa darbiniekiem, bet augstākā vadība ir piekritusi līdz pat 25% atalgojuma samazinājumam.

Tādi ietekmīgi ASV laikraksti kā “New York Times” un “Los Angeles Times” apgalvo, ka to reklāmas ieņēmumi faktiski ir samazinājušies līdz nullei, taču pagaidām tie negrasās atlaist žurnālistus vai samazināt tirāžu.

ASV Kongress aizvadītajā nedēļā apstiprināja ekonomikas stimulēšanas plānu divu triljonu dolāru apmērā. Tas paredz sniegt finansiālu atbalstu arī daļai ziņu mediju.

Tomēr nozares pārstāvji uzskata, ka žurnālistikai būtu nepieciešams savs atbalsta mehānisms, jo ASV vadība un daudzi štati medijus uzskata par sabiedrībai nepieciešamu pakalpojumu nodrošinātājiem.

KONTEKSTS:

Pasaulē izplatoties Covid-19, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs ieviesti stingri ierobežojumi - atcelti masu pasākumi, slēgtas robežas, skolas un citas iestādes.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti