«Conexus» tiesā apstrīd regulatora prasības akcionāriem interešu konflikta novēršanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") iesniedzis pieteikumu administratīvajā apgabaltiesā, lūdzot atcelt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumu par operatora sertificēšanu izvirzītās prasības akcionāriem, informēja uzņēmumā.

SPRK sertificējusi "Conexus" ar nosacījumu, ka līdz nākamā gada beigām tiks novērsti interešu konflikta riski, ko rada divu akcionāru atrašanās gan pārvades operatora, gan gāzes tirgotāja "Latvijas gāze" īpašnieku vidū. Savukārt "Conexus" norāda, ka prasības juridiski, nepārkāpjot akcionāru tiesības, nevar izpildīt.  

Uzņēmumā skaidro, ka lēmumā ietvertie regulatora noteiktie nosacījumi ir pēc būtības adresēti akcionāriem un "Conexus" kā komercsabiedrība nevar tiesiski ietekmēt akcionāra rīcību. "Conexus" uzsver, ka iejaukšanās akcionāru lēmumos būtu bīstams signāls, kas radītu virkni tālāko tiesvedību un finansiālos zaudējumus pašai komercsabiedrībai. 

Uzņēmums vēršas tiesā, lai novērstu risku, ka SPRK piemēro soda naudu par sertificēšanas prasību neievērošanu. "Conexus" tiesu lūdz pieaicināt arī akcionārus kā trešo pusi, ņemot vērā, ka lēmums skar viņu tiesības un tiesiskās intereses. "Conexus" uzņēmuma struktūra ir veidota tā, ka uzņēmuma stratēģiskos lēmumus pieņem padome, savukārt operatīvie lēmumi ir valdes pārziņā. 

KONTEKSTS:

"Conexus" ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums, kas izveidots pēc dabasgāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze" sadales, nodalot no tā gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūru, tostarp Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Enerģētikas likumā tika  noteikts, ka gāzes tirgus liberalizācijā līdz 2017.gada 31. decembrim "Conexus" ir jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību un sadali.

Pērn decembra vidū AS "Augstsprieguma tīkls" noslēdza darījumu ar Vācijas enerģētikas uzņēmumu "Uniper Ruhrgas International GmbH” par tam piederošo 18,31% "Conexus" akciju iegādi. Neilgi pēc tam "Augstsprieguma tīkls" nopirka arī SIA "Itera Latvija" piederošās 16,05% "Conexus" kapitāldaļas.  Tādējādi Latvijas valstij kopumā pieder 34,36% "Conexus" akciju. Par tām "Augstsprieguma tīkls" samaksājis vairāk nekā 57 miljonus eiro.

Krievijas "Gazprom" arvien pieder aptuveni 34% "Conexus" akciju, bet "Marguerite" – 29% akciju. Abi šie uzņēmumi ir saistīti arī ar dabasgāzes piegādes un tirdzniecības darbībām, līdz ar to SPRK uzskata, ka šiem abiem "Conexus" akciju īpašniekiem ir interešu konflikts, proti, viņiem varētu būt interese gūt peļņu gan "Latvijas gāzē", gan "Conexus".  Tādēļ diviem «Conexus» akcionāriem pastāv interešu konflikta risks, iepriekš atzina SPRK.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti