«Conexus» iesūdz valsti tiesā par 3 miljonu eiro zaudējumu radīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunie tarifi dabasgāzes pārvadei, ko regulators ir nesen apstiprinājis, jau ir noveduši pie tiesas darbiem. Spiediena nodrošināšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē valsts nolēmusi kompensēt tikai daļēji. Krātuves operators - uzņēmums "Conexus" tādēļ cietis 3 miljonus eiro lielus zaudējumus un ir apņēmības pilns meklēt taisnību tiesā.

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir jābūt tik daudz gāzei, lai tās spiediens ļauj piegādāt kurināmo mājsaimniecībām pat visaukstākajā ziemā. Saskaņā ar Eiropas komisijas direktīvu to nodrošina gāzes uzglabāšanas sistēmas operators. Latvijas gadījumā - "Conexus Baltic Grid".

Pirms iepriekšējās apkures sezonas uzņēmums rīkoja izsoli: gāzes piegādātāji nodrošina Inčukalnam spiedienu, pretī saņemot gāzes uzglabāšanu par zemāku cenu nekā tirgus apstākļos. Savukārt starpību "Conexus" lūdz iekļaut jaunajos gāzes tarifos, ko maksā katrs patērētājs. Jaunie tarifi ir apstiprināti, un tajos regulators nolēmis nekompensēt "Conexus" visu prasīto.

"Atbilstoši Eiropas Komisijas pētījumam, krātuvē uz apkures sezonas sākumu ir nepieciešams 700 miljoni kubikmetru gāzes. Tas ko mēs faktiski redzējām - tur bija 1,5 miljardi kubikmetru gāzes. No kā mēs varam secināt, ka

pat bez izsoles krātuvē būtu bijis pietiekoši daudz gāzes.

Nepastāv ne juridiski, ne ekonomiski apsvērumi, kādēļ šādas izmaksas būtu tarifā iekļaujamas," stāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Līdz ar to 5 miljonus eiro no "Conexus" prasītas summas regulators nolēmis kompensēt, iekļaujot tos tarifos, savukārt 3 miljonus - nē. Uzņēmumā šādam lēmumam nepiekrīt un uzskata - izsoles rīkošanas brīdī nebija skaidru noteikumu, cik īsti gāzes drīkst iesūknēt gāzes krātuvē.

"Mēs uzskatām, ka, ja tehniskie eksperti, kas ar krātuvi strādā jau 50 gadus, ir pateikuši, ka šāds apjoms ir vajadzīgs, tad nav pamata to apstrīdēt. Metodika, kas bija spēkā pagājušajā gadā, paredzēja, ka izdevumus, kas ir nepieciešami sistēmas darbībai, var iekļaut tarifos. Tālāk regulators martā ir pieņēmis, ka tomēr nekādus izdevumus nedrīkst iekļaut. Tad jūnijā atkal atļāva daļu no tēriņiem iekļaut.

Tas mums šķiet nepieņemami, ka procesa laikā tiek mainīti noteikumi,"

stāstīja "Conexus Baltic Grid" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

"Conexus" ir vērsies administratīvajā apgabaltiesā ar prasību atcelt esošus tarifus un iekļaut tajos neiegūtos 3 miljonus. Pēc uzņēmuma aprēķiniem - mājsaimniecībai, kas lieto gāzes plīti, rēķins palielinātos par vienu centu mēnesī, savukārt tiem, kam ir gāzes apkure - par  40 centiem. Vienlaikus "Conexus" ir izsludinājis jaunu izsoli gāzes iesūknēšanai pirms nākošas apkures sezonas. Šoreiz - ne vairāk par 300 miljoniem kubikmetru, jo Ministru kabinets ir pieņēmis attiecīgus noteikumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti