«Conexus»: Iecerētie grozījumi par stratēģiskajiem uzņēmumiem pārkāpj investoru tiesības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nacionālās drošības likuma un Komerclikuma grozījumi, kas ļautu valdībai apturēt nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību pārdošanu, pārkāpj investoru tiesības uz paredzamu tiesisko vidi valstī, uzskata no “Latvijas gāzes” atdalītais gāzes pārvades uzņēmums „Conexus Baltic Grid”.

Uzņēmumā informēja, ka valsts augstākajām amatpersonām nosūtīta vēstule, vēršot uzmanību, ka sasteigti virzot apstiprināšanai minētos likumprojektus, šāds regulējums viennozīmīgi būšot signāls esošajiem un potenciālajiem ārvalstu investoriem. Turklāt likumprojektos esot būtiskas nepilnības.

“Likumdošanas iniciatīva ir nevis objektīvi pamatota, bet vērsta pret konkrētiem komersantiem,” pausts uzņēmuma paziņojumā medijiem.

„Conexus Baltic Grid” uzskata, ka ar Saeimā iesniegtajiem likumprojektiem tiks pārkāpti vairāki starptautisko investīciju aizsardzības tiesību principi, kas Latvijai ir saistoši. Piemēram, uzņēmums norāda uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) īpaši pievērstu uzmanību starpvalstu investīciju aizsardzības jautājumiem, tajā skaitā investoru iespējām piedalīties likumdošanas procesā.

“„Conexus Baltic Grid” neapšauba nacionālās drošības jautājumu nozīmīgumu. Vēršam uzmanību uz OECD investīciju aizsardzības politikas jomā izdotajām rekomendācijām, piemēram, ja nacionālā valdība izvērtē ārvalstu investīcijas, šo izvērtējumu nevar balstīt tikai uz nacionālo drošību,” norāda uzņēmumā.

Tāpēc ”Conexus Baltic Grid” aicina likumdevēju un valdību “jautājumu risināt komerciāli samērīgā ceļā”, radot stabilu, no reiderisma brīvu investīciju vidi un veidojot ilgtspējīgu uzticības dialogu ar lielākajiem uzņēmumiem un to investoriem.

”Conexus Baltic Grid” ir gāzes pārvades uzņēmums, kas saistībā ar Latvijas dabasgāzes tirgus liberalizāciju atdalīts no gāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze". "Conexus" kontrolpakete līdz šā gada beigām ir jāpārdod.

Ziņots, ka Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi grozījumus, kas dotu tiesības Ministru kabinetam apturēt nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību pārdošanu. Šāda kārtība attieksies uz elektronisko sakaru uzņēmumiem ar būtisku ietekmi tirgū, raidošajiem medijiem un enerģētikas uzņēmumiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti