Panorāma

Barselonā tūkstoši izdzied "Saule, pērkons, Daugava"

Panorāma

Pārtrauc Latvijas-Krievijas vēsturnieku komisijas darbu

Par "Citadeli" vēlas maksāt mazāku summu

«Citadeles» potenciālais pircējs grib maksāt ievērojami mazāku summu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valstij daļēji piederošās bankas “Citadele” potenciālais pircējs  „Ripplewood Holdings” par bankas iegādi vēlas maksāt uz pusi mazāku summu nekā to piedāvā valdība, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija. 

Sākotnēji valdība piedāvāja banku pārdot par 113 miljoniem eiro, bet fonds izteicis vēmi banku iegādāties par 63 miljoniem. Pie šādiem nosacījumiem valdība nonāk sarežģītā situācijā, jo plānots par bankas pārdošanu vienoties līdz gada beigām.  

Bijušās „Parex bankas” glābšanā piedalījās teju ikviens Latvijas iedzīvotājs, jo , lai glābtu banku no bankrota, tajā tika ieguldīts aptuveni viens miljards latu. No „Parex” par „Citadeli” pārtapušo kredītiestādi valdības izraudzītais potenciālais pircējs „Riplwood Holding” ir gatavs pirkt par ievērojami zemāku summu nekā prasītie 113 miljoni eiro.

Sarunas ar potenciālo pircēju vēl tiks turpinātas.

Saskaņā ar LTV rīcībā esošo informāciju „Riplwood Holding” par bankas iegādi ir gatavs šķirties no 63 miljoniem eiro. Vairāku avotu LTV sacītais liecina, ka „Riplwood Holding” grib samazināt summu par darījumu, jo iespējams  atklājies, ka „Citadeles” bankā nelikviditāte varētu būt aptuveni 45 miljonu eiro apmērā.

Bankas pārdošanas process šonedēļ vērtēts arī Saeimas Nacionālās drošības komisijā. Saeimas deputāts Kārlis Seržants (ZZS) stāstīja, ka komisija guva apliecinājumu, ka „latviešu bāleliņi aiz „Riplwood Holding” nestāv”.

Lai arī komisijas sēdē nav skatīta informācija par summu, par kādu varētu tikt pārdota banka, Seržants pauda bažas, vai darījums būs izdevīgs valstij.

„Izskatās, ka dažādu ārējo apstākļu rezultātā piedāvātā summa par labi strādājošu banku ir smieklīgi maza. Un, ja to pārdos par tādu summu, tas būs kārtējais skandāls,” sacīja Seržants.

Opozīcijā esošās “Saskaņas” deputāts Ivars Zariņš savukārt uzsvēra, ka bankas pārdošana ir jāpārtrauc un līdz gada beigām ir jāatrod labāks pircējs.

„Tā summa ir smieklīgi maza.  Banka nav jāpārdod līdz vēlēšanām,” pauda Zariņš.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis („Vienotība”) Saeimas deputātiem steidzami nosūtītajās atbildēs pauda viedokli, ka, izvērtējot līdzšinējos investoru piesaistes procesa rezultātus, valdība pieņēmusi lēmumu turpināt sarunas ar vienu pretendentu, tas ir „Riplwood Holding”, jo tas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību.

Šāds lēmums ticis pieņemts, izvērtējot gan ģeopolitiskos, gan ekonomiskos aspektus, kā arī drošības iestāžu atzinumus.

Fonda pārstāvji nekādus komentārus nesniedz. 

Saskaņā ar Eiropas Komisijas apstiprināto restrukturizācijas plānu, Latvijas uzņemtajām saistībām „Citadele bankai” ir jāpiesaista investors līdz 2014.gada beigām. Iepriekš pieļauts, ka pretējā gadījumā banka būtu jāpārdod piespiedu kārtā.

Šaubas par bankas pārdošanu vasarā arvien skaļāk izsaka koalīcijā esošā Nacionālā apvienība, kas apgalvo - pārdot banku neesot lietderīgi, tāpēc process radot aizdomas par atsevišķu ekonomisku grupu interešu lobēšanu.

Premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) iepriekš paziņoja, ka „nevienai no valdības frakcijām nav domas darīt ko tādu, kas varētu sabiedrībai un valstij  nest zaudējumus”.  Premjere arī uzsver, ka bankas pārdošanu atlikt nevar, jo Latvijai var draudēt sankcijas no Eiropas komisijas. Vienošanās ar Komisiju  paredz, ka "Citadele" jāpārdod līdz gada beigām.   

 Jau vēstīts, ka kopumā no nodokļu maksātāju naudas „Parex” bankā tika iepludināti 1,7 miljardi eiro. No bankas izveidotajā „labajā” bankā „Citadele” un „sliktajā” bankā „Reverta” kopā valsts atbalsta veidā aizvien stāv gandrīz miljards eiro.

Iepriekš izskanējusī informācija liecināja, ka „Citadeli” ASV fondam varētu pārdot par 113 miljoniem eiro. Šī cena sakrītot ar summu, kura valstij nepieciešama, lai atgūtu „Citadeles bankā” ieguldīto naudu.

"Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus.  Sarunu rezultātā saistošo piedāvājumu septembra sākumā iesniedza ASV fonds

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti