Panorāma

Verdi "Rigoleto" Latvijas Nacionālajā operā

Panorāma

Leo Kokles portreti

Kas ir "Citadeles" pircēji?

«Citadeles» pircēju vidū bijušais Federālo rezervju bankas šefs un slavena baņķieru dzimta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau septembra beigās Latvijas valdība plāno parakstīt līgumu ar bankas "Citadele" 75% valsts daļu pircēju. Šīs akcijas nolemts pārdot ASV finda "Ripllewood Holdings" dibinātāja Tima Kolinsa izveidotajai investoru grupai. Iepriekš Kolinss Latvijas presei pagaidām nevēlējās izpaust savu biznesa partnera vārdus, solot to izdarīt pēc 30. septembra, kad būs parakstīta galīgā vienošanās par bankas pārdošanu. Tiesa "Panorāmas" rīcībā ir nonācis saraksts kas varētu būt Kolinsa biznesa partneri šajā darījumā.

Banku un investīciju biznesa smagsvari - tā īsumā var raksturot valdības izraudzītā Kolinsa biznesa partnerus. Kā jau iepriekš presei izteicās pats Kolinss šo cilvēku vārdi runā paši par sevi.

To vidū ir Pols Vokers - bijušais ASV Federālo rezervju bankas vadītājs prezidentu Džimija Kārtera un Ronalda Reigana valdīšanas laikos. Viņa vārds saistīts ar augsta līmeņa inflācijas likvidēšanu, kas valdīja ASV pagājušā gadsimta 1970.gados un 1980. gadu sākumā. 

Vokers bijis arī ASV pašreizējā prezidenta Baraka Obamas ekonomikas jautājumu padomnieks. Viņš izcēlies ar paziņojumu, ka bankas pēc ekonomiskās krīzes savā rīcībā bijušas neadekvātas, tāpēc Vokers nāca klajā ar jaunu regulējuma iniciatīvu bankām, liedzot tām iesaistīties  riskantās aktivitātēs, tostarp hedžfondu investīcijās.

Otri pazīstamākie Kolinsa biznesa partneri ir banku pasaulē plaši pazīstamā Safru baņķieru ģimene. Šīs ģimenes biznesa saknes banku biznesā meklējamas vēl Otomaņu impērijas laikā, finansējot tirdzniecības  darījumus Vidusjūras reģionā.

Pazīstamākie šīs ģimenes baņķieri ir trīs brāļi Edmonds, Moiše un Džeikobs Safras. Īpaši šajā sarakstā jāizceļ Edmondu Safru, kurš savas biznesa veiksmes dēļ presē bieži ticsaukts dēvēts par zelta puisēnu, izveidojot vairākas  labi pelnošas bankas daudzās pasaules valstīs. Deviņdesmitajos gados viņš bija līdzdibinātājs kompānijai  "Hermitage Capital", kas pēcāk tika saistīta ar tā saukto Magņitska lietu. Šobrīd pazīstamākā no ģimenes bankām ir Brazīlijas "Banco Safro", Tās kapitāls  mērāms 50 miljardos ASV dolāru. Šobrīd vienīgais dzīvais banku impērijas līdzdibinātājs ir 75 gadus vecais Džeikobs Safra.

Cits pazīstams partneris ir Stenlijs Šūmans - ASV investīciju bankas Allen & Company izpilldirektors, kura specializējas mediju un izklaides sfērās. Iepriekš Šūmans bijis arī ilggadējs ASV mediju giganta "NEWS Corporation" izpilddirektors. Savukārt bijušā ASV prezidenta Bila Klintona laikā  iecelts prezidenta ārvalstu izlūkošanas padomnoeku komandas sastāvā.

Ēģiptiešu miljardieris Nassevs Saviris - viņa kapitāls pēc žurnāla "Forbes" vērtējuma lēšams 6,2 miljardu ASV dolāru apmērā.

Šobrīd Saviris vada kompāniju "Orascom Construcition Industries", kas ir visvērtīgākā Ēģiptē biržā kotētā kompānija. Savira uzņēmumam gan  bijušas domstarpības par nodokļu nomaksu ar gāztā Ēģiptes prezidenta Mohameda Mursi valdību. Savira uzņēmums tika apvainots centienos izvairīties no nodokļu nomaksas no cementa biznesa pārdošanas

Tāpat Kolinsa partneru vidū ir ASV investīciju kompānijas „Cramer Roshental & McGlynn” līdzdibinātājs Džeralds Krāmers, kā arī kanādiešu hedžfonds „Vealhouse Capital Management”.

Iepriekš Kolinss intervijā Latvijas medijiem paziņoja, ka redz reālas iespējas "Citadelei" kļūt par vadošo banku Baltijā. Iespējams, ka tie nebija tikai tukši vārdi, ņemot vērā viņa partneru pieredzi un līdzšinējo veikumu.

Tai pat laikā eksperti norāda, ka šāda līmeņa investoriem Latvijas tirgus var izrādīties par šauru un viņiem būtu jāpērk arī bankas piemēram Igaunijā vai Lietuvā, lai savu darbību padarītu reģionālu. Ja šie centieni nesekmēsies, pretēji Kolinsa teiktajam, ka bankas Citadele varētu izrādīties īstermiņa investīcija.

Jau ziņots, ka valdības plāns paredz, ka pārdodamo bankas akciju kontrolpakete - 25% - būs „Ripplewood Holdings” īpašniekam Timam Kolinsam. Savukārt pārējie investori pašlaik netiek atklāti, Kolinss vien norādīja, ka tie ir politiķi un uzņēmēji no ASV. Tāpat pašlaik netiek atklāta darījuma summa. LTV ziņoja, ka «Citadeli» varētu iegādāties par 92 miljoniem eiro, bet reālā summa būs mazāka, jo pircējs ņems vērā arī bankas likviditātes rādītājus.

Premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) sacīja, ka šis bijis labākais piedāvājums, arī cenas ziņā. Neziņa par cenu saglabāsies līdz 30.septembrim, līdz kuram plānots sagatavot parakstīšanai valstij piederošo bankas akciju pārdošanas līgumus.

"Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti