Panorāma

Grib atņemt tiesības vecākiem lemt par ārstēšanu

Panorāma

Apspriež, kādam jābūt valsts prezidentam

"Citadeles" pārdošanu plāno pabeigt aprīļa vidū

«Citadeles» pārdošanu plāno pabeigt aprīļa vidū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pērnā gada nogalē steigu, ar kādu tika meklēti  bankas “Citadele” pircēji, valdība skaidroja ar bažām, ka tās pārdošanas procesā varētu iejaukties Eiropas Komisija (EK), kas to, iespējams, pārdotu pat par  vienu eiro. Taču otrdien, kad pēc plāna darījums bija jāpabeidz, par kavēšanos neviens vairs neuztraucas.

31. marts ir galīgais termiņš, kad saskaņā ar EK apstiprināto plānu bija jāpabeidz bankas “Citadele” pārdošanas process. Kaut arī valdība rudenī parakstīja līgumu ar bankas pircēju – ASV investīciju kompānijas “Ripplewood” vadītāja Tima Kolinsa vadīto starptautisko investoru grupu, tā noslēgšana, kas vainagotos ar naudas saņemšanu un īpašnieku maiņu, aizvien nav notikusi. Iemesls –  kavēšanās ar vajadzīgo atļauju saņemšanu.

„Process ir pietiekoši sarežģīts, liels iesaistīto pušu skaits, 13 investori, no dažādām pasaules malām ar dažādu pieredzi, kas attiecīgi no uzrauga puses prasa atbilstošu pienācīgu rūpību, lai pēc tam pienācīgi lēmumu var noformēt,” teica Finanšu kapitāla un tirgus komisijas padomes priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Kaut arī Finanšu un Kapitāla tirgus komisija savu darbu ir pabeigusi, vēl nepieciešama Eiropas Centrālās bankas piekrišana, kura līdz ar nacionālo valstu banku uzraugiem arī vērtē jaunos pircējus.

Šī kārtība ir jauna un, ņemot vērā, ka „Citadele” ir pirmā banka, kas iet caur šo procesu, tas nedaudz iekavējies. Ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola (ZZS) ir pārliecināta – problēmām nevajag būt, jo pārdošanas līgums ir parakstīts. „PA ir konsultējusies ar EK, vai nevarētu piemērot pārkāpuma procedūras neformālā atbilde, kas ir saņemta, ka nekas piemērots netiks,” sacīja Reizniece – Ozola.

Gan Reizniece - Ozola, gan Privatizācijas aģentūras vadītājs ir pārliecināti, ka darījums pilnībā tiks pabeigts jau tuvāko nedēļu laikā. Arī cena par bankas akcijām diez vai mainīsies. „Banka savu auditu ir pabeigusi un nopublicējusi rezultātus. Pircēju auditors un neatkarīgais auditors turpina darbu noslēdzošā fāzē. Te es domāju ir jautājums par dažām dienām. Tagad ir redzams, ka ne par kādu būtisku korekciju nav runa. Mēs mēģinām panākt situāciju, ka korekcijas nav vispār,” norāda Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

Kā liecina bankas sniegtā informācija, pērn tā spējusi kāpināt savu peļņu līdz teju 30 miljoniem eiro, kas ir par 91% vairāk nekā 2013.gadā. Neraugoties uz to, ka akciju pārdošanas darījums tiks pabeigts jau tuvākajā laikā pašu pārdošanas procesu aizvien vērtē parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu. Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro.

„Citadeles” pārdošanas darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem.

Lai darījumu pabeigtu, ir jāizbeidz Privatizācijas aģentūras un ERAB noslēgtais bankas „Citadele” akcionāru līgums, kā arī nepieciešams restrukturizēt saistības pret ERAB.

2009.gada pavasarī ERAB kļuva par 25% nacionalizētās “Parex” bankas akciju īpašnieci. Apmaiņā pret 93 miljoniem eiro, ERAB izvirzīja savas prasības. Pirmkārt, pienākumu valstij ātri atpirkt akcijas, ja ERAB vēlēsies tās pārdot. Otrkārt, valstij jāgarantē, ka ERAB savu naudu nezaudēs plus saņems procentus. Tāpēc Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdība ar toreizējā finanšu ministra Einara Repšes parakstu sniedza ERAB galvojumu 126 miljonu eiro apmērā.

“Parex” sadalīja “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris. Ņemot vērā, ka “Revertas” kapitāls ir negatīvs, valsts ir ERAB parādā un, lai noslēgtu „Citadeles” pārdošanas darījumu, nauda jāatmaksā. Tam izmantos „Citadeles” pārdošanā iegūto sumu. Finanšu ministrija šādu mehānismu ir saskaņojusi, un maksājums varētu tikt veikts nākamā gada pirmajos mēnešos, ja banku uzraugi dos pozitīvu atzinumu par “Citadeles” darījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti