«Citadeles» investori saņem atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai bankā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padomes gala lēmumu ir noslēdzies bankas "Citadele" jauno investoru izvērtēšanas process, un Latvijas valdības apstiprinātā investora "Ripplewood Advisors LLC" meitas kompānijai "RA Citadele Holdings LLC" un divpadsmit starptautisku investoru grupai ir dota atļauja iegūt visu valsts īpašumā esošo bankas daļu.

Nodrošinot rūpīgu investora izvērtēšanas procesu, uzraudzības iestādes balstījās uz pieciem galvenajiem likumā noteiktajiem kritērijiem - brīvā kapitāla pietiekamību, finansiālo stabilitāti, ieguldīšanai paredzēto līdzekļu izcelsmes legalitāti, investora reputāciju un biznesa plānu, kurā ir atklāts redzējums un stratēģija bankas turpmākajai darbībai, informēja banka.

Lai jaunais investors varētu pilnvērtīgi iesaistīties bankas darbībā, tam sadarbībā ar Privatizācijas aģentūru būs vēl jāpabeidz akciju iegādes process.

Tā kā bankai ir meitasuzņēmumi Lietuvā un Šveicē, tuvākā laikā investoriem būs jāsaņem arī šo valstu regulatoru piekrišana būtiskas līdzdalības iegūšanai meitas uzņēmumos.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijā iepriekš LTV atzina, ka “Citadeles” pārdošana ir pirmais gadījums, kad atļauja darījumam jāsaņem ne tikai no nacionālajiem banku uzraugiem, bet arī no Eiropas Centrālās bankas.

Jau ziņots, ka savu pārbaudi par iespējamām pretlikumīgām koalīcijas politiķu darbībām “Citadeles” pārdošanas laikā, dodoties braucienā uz Gruziju kopā ar „Ripplewood” pārstāvi Valdi Siksni, pabeidzis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Pēc izmeklētāju secinātā, politiķiem interešu konflikta nav bijis.

Novembra sākumā parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu. Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro.

„Citadeles” pārdošanas darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem.

Lai darījumu pabeigtu, ir jāizbeidz Privatizācijas aģentūras un ERAB noslēgtais bankas „Citadele” akcionāru līgums, kā arī nepieciešams restrukturizēt saistības pret ERAB.

2009.gada pavasarī ERAB kļuva par 25% nacionalizētās “Parex” bankas akciju īpašnieci. Apmaiņā pret 93 miljoniem eiro, ERAB izvirzīja savas prasības. Pirmkārt, pienākumu valstij ātri atpirkt akcijas, ja ERAB vēlēsies tās pārdot. Otrkārt, valstij jāgarantē, ka ERAB savu naudu nezaudēs plus saņems procentus. Tāpēc Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdība ar toreizējā finanšu ministra Einara Repšes parakstu sniedza ERAB galvojumu 126 miljonu eiro apmērā.

“Parex” sadalīja “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris. Ņemot vērā, ka “Revertas” kapitāls ir negatīvs, valsts ir ERAB parādā un, lai noslēgtu „Citadeles” pārdošanas darījumu, nauda jāatmaksā. Tam izmantos „Citadeles” pārdošanā iegūto summu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti