«Citadeles» grupa pērn sasniegusi rekordlielu peļņu - 32,4 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Citadeles" grupa pagājušajā gadā ir sasniegusi savu lielāko peļņu līdzšinējās darbības laikā - 32,4 miljoni eiro. Tas ir par 138% vairāk nekā 2013.gadā.

Savukārt banka "Citadele" gadu noslēgusi ar revidēto peļņu 29,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 91% vairāk nekā 2013.gadā,  informē "Citadeles" pārstāve Ieva Prauliņa.

Bankas panākumus uzsver arī "Citadeles" padomes priekšsēdētājs Klāvs Vasks. "2014.gadā "Citadele" ir sasniegusi labākos rezultātus kopš savas darbības sākšanas. Četru gadu laikā "Citadele" no kompānijas, kas 2010.gadā darbību sāka ar zaudējumiem, ir kļuvusi par vienu no pelnošākajām bankām Latvijā, vienu no aktīvākajiem Latvijas tautsaimniecības kreditētājiem, stabilu darba devēju un nodokļu maksātāju," saka Vasks.

Savukārt bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis norāda, ka izaugsme bijusi visos bankas segmentos: privātpersonu apkalpošanā, uzņēmumu apkalpošanā un privātā kapitāla pārvaldībā. Pērn ir pieaudzis "Citadeles" izsniegto kredītlīdzekļu apjoms uzņēmumiem un iedzīvotājiem. Tāpat ir palielinājies klientu noguldījumu apjoms, izsniegto maksājumu karšu skaits un pieaugusi klientu aktivitāte. Vienlaikus ir uzlabojusies bankas kredītportfeļa kvalitāte.

"Citadeles" klientu lokam pievienojās 17 000 jaunu klientu - privātpersonu - un nepilni 3000 klientu - uzņēmumu. Ievērojama izaugsme tika sasniegta arī Lietuvā un Igaunijā, kur "Citadeli" izvēlējušies vairāk nekā 9000 jauno klientu.

"Neraugoties uz to, ka kopējais banku sektora kredītportfelis 2014.gadā ir samazinājies, "Citadele" ir viena no tām bankām, kas savu kredītportfeli ir spējusi palielināt," saka Beļavskis. 2014.gadā "Citadeles" grupas izsniegto kredītu apjoms uzņēmumiem un privātpersonām palielinājās par 2% līdz 1,08 miljardiem eiro, savukārt bankas palielinājās par 2% līdz 941,3 miljoniem eiro.

Būtiski palielinājās arī grupas klientu noguldījumu apjoms - par 12%, sasniedzot 2,52 miljardus eiro, savukārt bankas noguldījumi pieauga par 5% līdz 1,95 miljardiem eiro.

Peļņai sasniedzot vēl nebijušu apmēru, nozīmīgi uzlabojās "Citadeles" grupas vidējā pašu kapitāla atdeve - no 9,8% 2013.gadā līdz 20,2% pērn. Bankas pašu kapitāla atdeve palielinājās no 11,1% līdz 18,5%.

2014.gada 31.decembrī "Citadeles" grupas kopējie aktīvi bija 2,85 miljardi eiro, kas ir par 12% vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu. Bankas aktīvi palielinājās par 9% līdz 2,33 miljardiem eiro.

"Citadeles" grupas tīrie procentu ienākumi pērn palielinājās par 13% līdz 62,5 miljoniem eiro, savukārt bankas - par 15% līdz 52,1 miljonam eiro. Šādu attīstību galvenokārt sekmēja izsniegto kredītlīdzekļu apjoma palielināšanās un klientu portfeļa kvalitātes uzlabošanās.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu. Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro.

„Citadeles” pārdošanas darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem.

Lai darījumu pabeigtu, ir jāizbeidz Privatizācijas aģentūras un ERAB noslēgtais bankas „Citadele” akcionāru līgums, kā arī nepieciešams restrukturizēt saistības pret ERAB.

2009.gada pavasarī ERAB kļuva par 25% nacionalizētās “Parex” bankas akciju īpašnieci. Apmaiņā pret 93 miljoniem eiro, ERAB izvirzīja savas prasības. Pirmkārt, pienākumu valstij ātri atpirkt akcijas, ja ERAB vēlēsies tās pārdot. Otrkārt, valstij jāgarantē, ka ERAB savu naudu nezaudēs plus saņems procentus. Tāpēc Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdība ar toreizējā finanšu ministra Einara Repšes parakstu sniedza ERAB galvojumu 126 miljonu eiro apmērā.

“Parex” sadalīja “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris. Ņemot vērā, ka “Revertas” kapitāls ir negatīvs, valsts ir ERAB parādā un, lai noslēgtu „Citadeles” pārdošanas darījumu, nauda jāatmaksā. Tam izmantos „Citadeles” pārdošanā iegūto sumu. Finanšu ministrija šādu mehānismu ir saskaņojusi, un maksājums varētu tikt veikts nākamā gada pirmajos mēnešos, ja banku uzraugi dos pozitīvu atzinumu par “Citadeles” darījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti