«Citadele»: Notikumi Ukrainā bankas pārdošanu nepadara grūtāku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēdējo mēnešu notikumi Ukrainā, kā arī sankciju apmaiņa starp Krieviju un Rietumiem, nemazinās iespējas pārdot „Citadeles” banku.

Tās vadītājs Guntis Beļavskis intervijā Latvijas Radio raidījumā „Labrīt” norādīja, ka Krievijas eksporta kārts allaž pēdējos gados ir bijusi šaubīga. Krievija te uzlikusi vienas, te otras sankcijas, tāpēc tas radījis piesardzību pret šo valsti un tās tirgu. Vienlaikus Beļavskis norādīja, ka šie notikumi Ukrainā padarīs Latvijas ekonomiku eksportspējīgāku.

Viņš arī norāda, ka patlaban Austrumeiropa ir lielas uzņēmēju investoru uzmanības priekšā, jo „pastāv uzskats, ka Austrumeiropā tuvākajos gados viss notiks,” sacīja Beļavskis.

Vaicāts, ko nozīmē fakts, ka valdība „Citadeles” banku ir piedāvājusi nopirkt konkrēti ASV koncernam „Ripplewood Holdings”, Beļavskis atteica, ka jebkura ziņa, ka kāds ir gatavs ieguldīt līdzekļus Latvijā, ir brīnišķīga valstij. Viņš uzsvēra, ka par šādiem darījumiem pirms to noslēgšanas netiek runāts.

Pirmdienas rīta intervijā LR-4 Beļavskis uzsvēra, ka „Citadeles” līdzšinējais darbs ir bijis pareizajā virzienā. „Īsā laika posmā mums ir izdevies radīt stipru un stabilu biznesu. Iespējams, ka viena no šīs veiksmes sastāvdaļām ir fakts, ka, pateicoties Eiropas rekonstrukcijas un attīstības bankas kapitālam, mums ir ļoti neatkarīgs menedžments (..) Valstij kā akcionāram svarīgs bija pirmais gads, kad situācija stabilizācijai bija ieguldītas ļoti lielas summas. Taču šobrīd, kad situācija ir nomierinājusies, mums ir jādodas tālāk,” sacīja Beļavskis, norādot, ka valsts atbalsts bankai vairs nav pieļaujams, jo ES to uzskata par konkurenci kropļojošu faktoru.

Kā ziņots, banka "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plāno pieņemt šovasar.

Tomēr jūnija vidū valdība neakceptēja Privatizācijas aģentūras ziņojumu par valstij daļēji piederošās bankas “Citadele” pārdošanu. Aģentūras vadītājs skaidroja, ka ministri lūguši detalizētāku informāciju, kas tikšot sagādāta tuvāko nedēļu laikā.

Privatizācijas aģentūra atteicās nosaukt potenciālās summas, kādas investori gatavi maksāt par "Citadeli", vien norādot – apkopotie piedāvājumi ir valstij izdevīgi.

Iepriekš „Panorāma”, atsaucoties uz tās rīcībā esošo neoficiālo informāciju, ziņoja, ka "Citadeles" bankas pircēju vidū ir „Rietumu banka”, divi ASV fondi, no kuriem viens ir saistīts ar Latvijas uzņēmēju kapitālu, „Norvik” banka un krievu miljardieris, AS „Latvijas Balzams” pastarpināts īpašnieks Jurijs Šeflers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti