Eiro fokusā

Latvijai nākamais daudzgadu budžets arī ar mīnusiem, tomēr kopumā izdevīgs

Eiro fokusā

Eksperti: Arī nākamgad ekonomikas atkopšanos ietekmēs cīņa ar Covid

Cīravas pagastā Šmitu ģimene veido "Meža dizaina dārzu"

Cīravas pagastā Šmitu ģimene attīsta koka dizaina mēbeļu audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šajā laikā, kad pasaulē īpaši grūtus laikus piedzīvo tūrisma nozare, top jaunas idejas tepat Latvijā. Kurzemes pusē radīts "Meža dizaina dārzs". Ideju izlolojusi Šmitu ģimene no Cīravas pagasta, kuri lauku mājā meža ielokā sāka dzīvot pirms pieciem gadiem. Dizaina mēbeļu audzēšanas ideja aizgūta no Lielbritānijas, savukārt "Meža dizaina dārzs", kas būs pieejams tūristiem jau nākamgad, ir pašu radīta ideja.

Ir vējaina, mazliet lietaina un pelēka diena. Vietām lauku sētā vēl var redzēt sniegavīra paliekas. Sniegs ir izkusis, un atklājas arī tikko veidotā "Meža dizaina dārza" aprises ar izlocītām spirālēm, pa kurām vīsies iestādītie kārkli.

Dārza saimnieks Uldis Šmits pēc profesija ir pavārs, bet nopietni pievērsies alpīnismam, tāpēc likumsakarīgi vēlējies strādāt augstumā un kopt kokus. Tā arī veidojusies interese par koka dizainu, tagad arī "Meža dizaina dārzu", ko izlolojuši kopā ar sievu Katrīnu.

Aizgājušajā vasarā sakoptajā pļavā iestādi pirmie 25 kārklu stādi. Kopumā jau dārzā ir 130 stādi, atklāja saimnieks. Pakāpeniski veidojas "Meža dizaina dārza" aprises.

"Tur tālumā ir nojume, kur arī Uldis pats savām rokām visu izracis, sastādījis kļavas. Tās ir saliktas kopā, tiks potētas kopā. Tā būs nojume pasākumiem, kā tāds atpūtas stūris dārzā, kur vienkārši var braukt piknikos vai svinēt kaut kādus svētkus. Tā arī būs pilnībā izaudzēta, nevis uzbūvēta. (..)

Ja visa mēbeļu audzēšana ir aizgūta no Lielbritānijas, tad audzētai kļavu nojumei ideju piespēlēja vācieši," stāstīja Katrīna Knese-Šmite.  

Abi ar sievu Katrīnu darbojas tandēmā: Uldis ir cilvēks, kurš labprātāk atradīsies svaigā gaisā un kaut ko darīs praktisku, bet Katrīnai ir pasākumu rīkotāja talants un pieredze, līdz ar to liktas galvas kopā un radies "Meža dizaina dārzs".

"Tā sākotnējā, tā pirmā doma, pie kā mēs pieķērāmies, ir mēbeļu audzēšana, jo tas ir kaut kas unikāls un neredzēts. Bet sapratām, ka, lai izaugtu mēbele, kā minimums pašām mazākajām mēbelēm ir nepieciešami vismaz četri gadi.

Respektīvi, mazāka mēbele līdz klientiem var nonākt četru piecu gadu laikā, bet krēsli, par ko kļūs lielākā daļa mūsu stādu, – tie būs gatavi pēc septiņiem vai pat desmit gadiem, kā kurš," stāstīja Katrīna.

Dizaina mēbeļu audzētāji no Lielbritānijas jau kļuvuši par interneta draugiem. Savukārt cīravnieki ārzemju draugiem rosinājuši savu dārzu atvērt apmeklētājiem un to veidot kā tūrisma objektu. Cīravā jau ir meža parks un citas vērtības, tāpēc vēl viens objekts Aizputes novadā tikai papildinātu jau esošos tūristu magnētus.

"Ņemot vērā, ka Latvijā nekur citur nekas tāds nenotiek, būtu forši, ka cilvēki varētu braukt skatīties, kā tās mēbeles aug. (..) Jau iztēlojos, kā brauc skolēnu grupas un varu viņiem stāstītu, kā tas notiek un rādīt arī piemēru no mūsu draugiem Anglijā, kas tur to jau dara. Tāpat iedomājos, ka arī pasākumus cilvēki varētu svinēt vietā, kur ir kājām gaisā krēsli, no zemes izlīduši. Tāpēc radās tā tūrisma ideja, kas jau mūsu sapņos ir apaugusi ar dažādām idejām, kas ar laiku vēl varētu šeit notikt.

Ne tikai varētu apskatīt augošos krēslus un mēbeles, bet arī,  iespējams, nakšņot augstu kokos meža vidū," sprieda Katrīna.

Jaunajā ģimenē aug trīs bērni, tāpēc lauku vide ar iespēju kopā augt un darboties ir labākā izvēle, saka abi vecāki. ''Meža dizaina dārza'' veidotāji šobrīd prezentējuši savu ideju arī projektu bankā, tā cerot piesaistīt pūļa finansējumu koka dizaina mēbeļu audzēšanai un teritorijas labiekārtošanai, lai tā būtu pieejama bērniem ar ģimenēm un citiem interesentiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti