Ciprs: Grieķija nepiekrīt ES sankcijām pret Krieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Grieķijas valdība nepiekrīt Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām pret Krieviju saistībā ar Maskavas agresiju Austrumukrainā un uzskata šīs sankcijas par ceļu uz nekurieni, paziņoja valsts premjers Aleksis Ciprs.  

“Mēs nepiekrītam sankcijām. Es uzskatu, ka šis ir ceļš, kas nekur neved. Es atbalstu viedokli, ka nepieciešams dialogs, diplomātija, nepieciešams apsēsties pie sarunu galda un atrast lielo problēmu risinājumus,” Krievijas aģentūrai TASS paziņojis Ciprs pirms savas vizītes Maskavā.

Pēc viņa teiktā, uzreiz pēc stāšanās premjera amatā viņš saņēma ES Padomes prezidenta Donalda Tuska vēstījumu, saskaņā ar kuru Grieķijas atbalsts sankcijām pret Krieviju tika uzskatīts par pašsaprotamu, taču Ciprs viņam esot paziņojis, ka situācija mainījusies.  

Eksperti pieļauj, ka Atēnas “flirtē”  ar Maskavu, lai stiprinātu savas pozīcijas sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem par finanšu grūtībās nonākušās  Grieķijas parādu  atmaksas nosacījumiem, norāda raidsabiedrība BBC.

“New York Times” atzīmē, ka sākotnēji Ciprs plānojis apmeklēt Maskavu maijā, taču pārcēla vizīti uz ātrāku laiku pēc tam, kad sarunas ar ES par finanšu palīdzību nonākušas strupceļā.  

Jau vēstīts, ka Grieķija līdz šim divās kārtās no Eiropas Savienības ir aizņēmusies 240 miljardu eiro. Taču jaunā kreisi radikālā valdība ar Aleksi Cipru vadībā vēlas pārskatīt aizdevuma nosacījumus.

Grieķijas kreditori februārī piekrita pagarināt aizdevuma programmu šai valstij pēc Alekša Cipra jaunās valdības solījuma īstenot reformas. Ja Grieķija izpildīs savas saistības, tā saņems līdz 7,2 miljardiem eiro no līdzekļiem. Līdz šim iesniegtie piedāvājumi, kas paredzēja ēnu ekonomikas apkarošanu un manipulācijas ar nodokļiem, pretim saņemot iespēju palielināt budžeta izdevumus, pēc kreditoru domām nebija ilgtspējīgi un atbilstoši iepriekš panākto līgumu garam.

Grieķijas mediji lēš, ka valsts galva aprīlī dodas uz Krieviju, lai meklētu finanšu palīdzību.

Tikmer ES līderi marta beigās vienojās, ka pret Krieviju noteiktās sankcijas būs spēkā tik ilgi, kamēr netiks izpildīti visi Minskas vienošanās noteikumi par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti