Cipram var nākties saskarties ar pretestību reformām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķijas premjerministra Alekša Cipra plāns, kurš iesniegts aizdevējiem un kurā iecerēta virkne reformu, varētu izpelnīties ne mazums kritikas, prognozē britu raidsabiedrība BBC.

Sagaidāms, ka piektdien Grieķijas parlaments balsos par premjerministra jaunajiem piedāvājumiem trešās palīdzības programmas nodrošināšanai. BBC norāda, ka, visticamāk, Cipram nāksies saskarties ar nopietnu pretestību arī no savas partijas „Syriza” puses.

Galu gala Ciprs priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja izbeigt taupības pasākumus, bet vēl pagājušajā nedēļā arī iedzīvotāji pauda savu "nē" aizdevēju priekšlikumiem. Kā paziņojis Grieķijas enerģētikas ministrs Panagotis Lafazanis, referendumā pateiktajam „Nē” nevajadzētu kļūt par pazemojošu “Jā”.

Sagaidāms, ka piektdien Atēnu ielās izies tūkstošiem cilvēku, lai paustu gan savu atbalstu jaunajai glābšanas programmai, gan lai pret to iebilstu.

Tikmēr Eiropā piektdien Grieķijas izteiktie piedāvājumi tiks apspriesti tehniskajā līmenī, lai jau sestdien nodotu tos izskatīšanai eirozonas finanšu ministriem. Savukārt jau svētdien par iespējamo vienošanos ar Grieķiju spriedīs eirozonas valstu līderi, bet vakarā arī visu 28 Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvji.

Vēstīts, ka ceturtdien Grieķija nosūtījusi aizdevējiem savu jaunāko reformu plānu. Eiropas Komisijai, Eiropas Centrālajai bankai un Starptautiskajam Valūtas fondam iesniegtajā dokumentā Grieķija piedāvājusi veikt nopietnas izmaiņas pensiju sistēmā un paaugstināt nodokļus apmaiņā pret jaunu, trīs gadus ilgu glābšanas aizdevuma programmu. Šī programma būtu vairāk nekā 53 miljardus eiro liela, un no šīs summas ekonomiskās izaugsmes veicināšanai tiktu novirzīti 35 miljardi.

Šonedēļ arī eirozonas glābšanas fonds - Eirozonas Stabilitātes mehānisms (ESM) saņēma Grieķijas oficiālu pieprasījumu pēc jaunas palīdzības programmas. Lūgums ESM ir pirmais solis, ko eirozonas valstu līderi Atēnām pieprasīja ārkārtas sēdē otrdien.

Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmdien nolēma turpināt sniegt palīdzību Grieķijas bankām līdzšinējā apmērā.

Jūlija sākumā Grieķijā notikušajā referendumā par aizdevēju nosacījumiem nobalsojuši 38,69%, bet pret bija 61,31% balstiesīgo. Nākamajā dienā no amata nolēmis atkāpties Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti