Cīņai ar Covid-19 veselības nozarei piešķir 3,1 miljonu; mediķu piemaksām rezervē 2,9 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ministru kabinets atbalstīja 3,1 miljonu eiro piešķiršanu veselības nozarei, lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19  uzliesmojumu un seku novēršanu augustā. Tāpat nolemts rezervēt 2,9  miljonus eiro piemaksu nodrošināšanai ārstniecības personām saistībā ar paaugstinātu risku un slodzi Covid-19 apstākļos, informēja Veselības ministrija.

No papildu piešķirtajiem līdzekļiem 2,4 miljoni eiro paredzēti veselības nozarei, lai segtu izdevumus par Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanu un organizāciju. Jau sākotnējais valdības lēmums piešķirt finansējumu Covid-19 testu veikšanai ļāvis Latvijā nodrošināt testēšanu ikvienam, kuram ir aizdomas par inficēšanos.

No papildus piešķirtajiem 2,4 miljoniem eiro:

  • 2,12 miljoni eiro paredzēti samaksai par laboratorisko izmeklējumu veikšanu;
  • 76 tūkstoši eiro paredzēti, lai segtu izdevumus par mobilo vienību darbu, lai nodrošinātu paraugu paņemšanu cilvēka dzīvesvietā Covid-19 testa veikšanai. Šāda sistēma izveidota, lai nāktu pretī personām, kuras pašas, piemēram, veselības stāvokļa dēļ nevar doties nodot Covid-19 analīzes;
  • 107 tūkstoši eiro paredzēti, lai apmaksātu paraugu paņemšanas punktu darbību augustā;
  • 52 tūkstoši eiro paredzēti, lai samaksātu par zvanu centra darbību, nodrošinot personu pierakstu analīžu veikšanai;
  • 19 tūkstoši eiro paredzēti, lai segtu izdevumus par individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi;
  • 6 tūkstoši eiro paredzēti, lai ārstniecības iestādes varētu veikt izmeklējamā materiāla paņemšanu stacionārā; tās ir jānodrošina ar paraugu paņemšanas transporta barotnēm, kuras nepieciešamas izmeklējamā parauga transportēšanai uz laboratoriju.

Tāpat valdība piešķīra 712 tūkstošu eiro, lai veiktu samaksu par  ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, tostarp:

  • sekundārajiem ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem – 521 tūkstoša eiro apmērā. Lai nodrošinātu pacientu epidemioloģisko drošību sekundāro veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas laikā un mazinātu pacientu saskarsmi un plūsmu ārstniecības iestādē, kas ierodas uz plānoto vizīti vai izmeklējumu tieši uz pieraksta laiku, līdz ar Covid-19 pandēmiju un dezinfekcijas apjoma palielināšanos, tika ieviestas manipulācijas.
  • zobārstniecības pakalpojumiem – 52 tūkstoši eiro. No š.g. 1 .jūlija tika paaugstināti tarifi zobārstniecības ārstniecības personām, tostarp zobārstniecības māsai un higiēnistam, iekļaujot jaunas manipulācijas, kas ļauj minētajām personām nodrošināt zobārstniecības pakalpojumu nepārtrauktību, kā arī mazināt Covid-19 infekcijas izplatīšanas riskus, nodrošinot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu, stacionārajiem veselības pakalpojumiem atvēlēti 7 tūkstoši eiro, tai skaitā:

  • 6 tūkstoši eiro paredzēti, lai segtu izmaksas par Covid-19 paraugu transportēšanu;
  • 160 eiro paredzēti, lai segtu izmaksas par pacientu ar pozitīvu Covid-19 transportēšanu uz dzīvesvietu.

Tāpat valdība atbalstīja 2,9 miljonu eiro piešķiršanu veselības nozarei, lai nodrošinātu piemaksas atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu oktobrī. Aptuveni 853 tūkstoši eiro paredzēti valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēm, kuras sniedz stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus un kurās ir stacionēti Covid-19 pacienti. Tas ļautu nodarbinātajiem, kuri ir iesaistīti Covid-19 pacientu ārstēšanas procesā, nodrošināt piemaksas 20–50% apmērā no mēnešalgas.

751 tūkstotis eiro paredzēts valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs, kuras sniedz stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus, uzņemšanas nodaļās nodarbinātajiem, nodrošināt piemaksas 20–30% apmērā no mēnešalgas.

Tāpat paredzēt nodrošināt piemaksas:

  • ģimenes ārstu praksēm – 707 tūkstoši eiro;
  • Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem – 331 tūkstotis eiro;
  • farmaceitiem par kompensējamo medikamentu izsniegšanu – 257 tūkstoši eiro;
  • Slimību profilakses un kontroles centram – 20 tūkstoši eiro;
  • Veselības ministrijai – 5 tūkstoši eiro.

Veselības ministrija norādījusi, ka arī turpmākajos mēnešos plānots nodrošināt piemaksas.

Faktiski izmaksājamās piemaksas atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos ārkārtas sabiedrības veselības apdraudējumā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu par 2020. gada novembri un decembri tiks apkopotas janvārī un februārī, līdz ar to apmaksai papildus nepieciešamie finanšu līdzekļi būs pieprasāmi no 2021. gada budžeta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti